SGK 2000 2008 öncesi arası ve sonrası için emekli sistemi sil baştan hazırlanıyor! Emeklilik yaşınız değişmiş olabilir hemen bakın

1 milyon kişiyi kapsayan emeklilik sistemi için geri sayım başlıyor. Son bilgilere göre, Bağ-Kur ve SSK primleri arasındaki fark kapanıyor ve emeklilik hakkına ulaşmak isteyenler için yeni bir fırsat doğuyor. Artık Bağ-Kur sigortalıları, emeklilik için gereken prim gün sayısını 9 binden 7 bin 200'e düşürerek SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) sigortalılarıyla eşitleniyor. Bu düzenleme sayesinde 10 ve daha az personel istihdam eden işletmelerde çalışanlar bin 800 gün daha az prim ödeyerek 5 yıl erken emekli olma şansına sahip olacak.

Giriş Tarihi 24 Eylül 2023, 18:18 Güncelleme 24 Eylül 2023, 18:20
SGK 2000 2008 öncesi arası ve sonrası için emekli sistemi sil baştan hazırlanıyor! Emeklilik yaşınız değişmiş olabilir hemen bakın

İÇİNDEKİLER

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın açıklamasıyla emeklilik sisteminde önemli bir değişiklik kapıda! Bağ-Kur prim gün sayısının 9000'den 7200'e düşürülmesiyle, Bağ-Kur sigortalıları artık SSK'lılarla aynı haklara sahip olacak. Yasal düzenlemeyle 10 ve altında personel çalıştıran işletmelerde bin 800 gün daha az primle 5 yıl erken emekli olmak mümkün olacak.

1 EKİM'DE SÜREÇ BAŞLIYOR

Bağ-Kur ve SSK primlerindeki farkın kapatılmasıyla birlikte emeklilik hakkına sahip olmak isteyen herkes için yeni bir dönem başlıyor. Bu reform, 1 Ekim'de Meclis'in açılmasıyla birlikte resmen hayata geçecek ve çalışma hayatı ile sosyal güvenlik alanında önemli değişiklikler getirecek.

PRİMLERDEKİ EŞİTLİK

Yapılan düzenlemeyle birlikte, işçi (4A), memur (4C) ve işveren (4B) statülerinde çalışanlar için prim ödeme gün sayısı eşitlenecek. Artık her üç kategoride de emeklilik için gereken prim gün sayısı 7 bin 200 olacak. Bu, 10 ve daha az personel çalıştıran işletmelerde bin 800 gün daha az prim ödeyerek 5 yıl erken emekli olma fırsatını beraberinde getirecek.

ESNAFA ÖZEL DÜZENLEME

Yasal düzenlemeyle birlikte esnaf ve küçük işletmeler için özel indirimler de gündemde. Bakanlık, esnafın daha az prim ödeyerek emekli olabilmesi için yeni modeller üzerinde çalışıyor. Bu sayede esnafın, emeklilik için gerekli prim gün sayısının SGK'lılarla eşitlenmesi hedefleniyor.

SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?

Sosyal güvenlik reformu, 2008 yılında işçi ve memurların emekliliği için gerekli ödeme gün sayısını 7 bin 200 (20 yıl) olarak belirlemişti. Ancak Bağ-Kurlular için bu süre 9 bin gün (25 yıl) olarak farklıydı. Bu nedenle Bağ-Kurlular daha uzun süre prim ödeyerek daha geç emekli oluyorlardı.

Yapılan düzenlemeyle birlikte, son 1261 gün kuralı da değişiyor. Primler eşitse, 7 bin 200 günü tamamlayan herkes aynı şartlarda emekli olabilecek. Ayrıca Bağ-Kur'da 5 bin 400 gün olan kısmi emeklilik, SSK'lı çalışanlar için olduğu gibi 4 bin 500 güne düşürülüyor.