Son dakika: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar iki bölgeyi işaret etti! Petrol keşfinde yeni Gabar'lar geliyor

Son dakika haberleri... Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, geçtiğimiz günlerde katıldığı bir televizyon programında birkaç Gabar’a daha ihtiyaç olduğunu dile getirip, enerjide dışa bağımlığı azaltacak hamlelerde bulunduklarını açıklamıştı. Bayraktar, Sabah gazetesi yazarı Mahmut Övür ile yaptığı görüşmede petrol için iki bölgeyi işaret etti. İşte detaylar

Giriş Tarihi 17 Eylül 2023, 08:45 Güncelleme 17 Eylül 2023, 08:56
Son dakika: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar iki bölgeyi işaret etti! Petrol keşfinde yeni Gabar’lar geliyor

İÇİNDEKİLER

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, geçtiğimiz haftalarda enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için "Eylülde Van'da sondaj yapacağız. Doğu Karadeniz'de Ordu ve Rize açıklarında sondaj planlıyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

Bayraktar sözlerine şöyle devam etmişti:

Birkaç Gabar'a ihtiyaç var derken bunların olup olamayacağı ile alakalı çalışmaları yürütüyoruz. Geçen hafta Van'daydım, inşallah eylül ayında Van'da sondaj yapacağız.

Türkiye çok önemli bir coğrafyada, bizim enerji açısında önemi şu dünyadaki petrol ve doğal gaz rezervlerinin 3'te 2'si Türkiye'nin komşu ülkelerinde yer alıyor.

Kendi topraklarımızdan üretim yapmak isteriz ama bu şart değil. Buralarda da bu coğrafya bizim birçok anlamda aktif olduğumuz alanlar, buralarda da örneğin Libya'da, Irak'da farklı alanlarda Orta Asya'da mutlaka bizim daha yoğun bir şekilde enerji diplomasisini devreye almak suretiyle Türkiye Petrolleri'ni BOTAŞ'ı daha aktif kullanacağımız bir döneme gidiyoruz. Keşif ülkemizin hanesine yazılacak. Dışa bağımlılığı düşürme noktasında katkı sağlayacak.

PEKİ YENİ GABAR'LAR NASIL BULUNACAK?

Sabah gazetesi yazarı Mahmut Övür, Bakan Bayraktar ile görüşmesini köşesine taşıdı. Övür, Bayraktar'ın iki bölgeyi işaret ettiğini söyledi.

İşte Övür'ün yazısından ilgili bölüm:

Türkiye seçim sonrası önüne çok önemli bir hedef koydu: Enflasyonla mücadele etmek, hayat pahalılığını durdurmak ve 1 trilyon doları aşarak gelişmiş ülkeler arasına girmek...
Bunun yolu da doğal olarak üretimi artırmak ve ithalatı azaltmaktan geçiyor.
İthalattaki en önemli kalem ise enerji. Türkiye geçen yıl sadece enerji ithalatına tam 99 milyar dolar ödedi.
Hafta içinde Ankara'da Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar'la da görüştüm. Bakan Bayraktar söze, "Bizim temel açmazlarımızdan biri dışa bağımlılık" diyor ve ekliyordu:


"Enerjide çok ciddi oranda dışa bağımlıyız. Bunu aşmamız lazım, bunu aşamadığımız zaman bizim genel olarak ekonomi çarkını iyiye döndürmemiz kolay olmayacak. Bakın geçen sene 99 milyar dolar ithalat faturası ödedik."
Bakan Bayraktar, bu tablonun değişmesi için özellikle son 10 yılda önemli ve kalıcı adımlar atıldığını belirtiyor ve şöyle diyor:
"Bizim bu tabloyu dönüştürmemiz lazım. Bunun için önceliğimiz tabii ki yenilenebilir enerji ve yerli kaynaklar. Rüzgâr, güneş ve jeotermal kaynakları eskisinden daha hızlı ekonomiye kazandırmak zorundayız. 2035 yılına kadar her yıl 3500 megavat güneş, 1500 megavat rüzgâr yapmamız lazım. Toplamda 60 bin megavatlık bir üretim demek bu. Geçmiş 15 yılda toplam 20-23 bin megavat enerji üretmişiz, demek ki şimdi önümüzdeki 12 yılda bunu neredeyse üç katını üretmeliyiz."



'YENİ GABAR'LARA İHTİYACIMIZ VAR'
Peki bu nasıl yapılacak?
"Bugüne kadar ne yapıyorsak onun çok daha fazlasını yapacağız. Paradigmayı değiştireceğiz. Merkezi ve yerel idarelerde, orman ve çevrede izin süreçlerini hızlandıracak ve yatırımcıyı motive edeceğiz. Bunun kadar önemli olan bir konu da kendi petrol ve doğalgaz kaynaklarımıza yönelmektir. Mutlaka kendi kaynaklarımızı çıkarmamız lazım. Karadeniz ve Akdeniz'de yeni sahalara ve yeni Gabar'lara ihtiyacımız var. Bunlar yetmez, ayrıca Türkiye mutlaka yurtdışı sahalarda da petrol ve doğalgaz aramalı ve arıyoruz. Azerbaycan ve Irak'ta varız, diğer sahalara da gitmeliyiz. Başka şansımız yok."


Bakan Albayrak son olarak da "enerji kullanımına" dikkat çeken bir çağrı yapıyor:
"Enerjiyi verimli kullanmak zorundayız. Bunu öğrenmeliyiz. Kendi konforumuzu düşürmeden bunu yapabiliriz. Hepimiz birçok yerde fuzuli elektrik kullanıldığını biliyoruz. Çoğu yerde havayı ısıtıyoruz. Kış ortasında gürül gürül doğalgazı yakıp havayı ısıtarak kahveni içiyorsan maliyetini de ödemelisin. Burada davranışsal değişikliğe de ihtiyacımız var. Bunu da gerçek fiyat sağlar. Tabii bunu ihtiyaç sahibi kesimleri koruyan bir modelde yürümemiz lazım."

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ