Yerli ve milli enerjide yeni dönemin kapıları aralanıyor! Kato, Cudi, Gabar derken önce Van ardından Karadeniz... Tarihi keşif

Yerli ve milli politikalarla enerjide merkez ülke konumuna yükselen Türkiye, doğal gaz ve petrol çalışmalarında hızlı bir ivmelenme yakaladı. Karadeniz'de doğal gaz keşifleriyle yeni bir dönemin ateşini yakan Türkiye, Gabar ve Kato'da büyük petrol rezervine ulaştı. Terörden temizlenen bölgelerde sondaj çalışmaları devam ederken, listeye başka kentler de ekleniyor. "Hem Ordu’da hem Rize’de hedeflediğimiz sahalar var" şeklinde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, "Eylül ayında Van’da bir sondaj yapacağız. Buralardan gelecek müjdelerle dışa bağımlılığımızı azaltma yolunda adım atacağız." dedi. Van’daki madencilik çalışmalarını araştırıp kitaplaştıran Doç. Dr. Abdulaziz Kardaş da, tarih kaynaklarına göre Van’ın 4 noktasında petrol çıkarıldığını söyledi.

Giriş Tarihi 30 Ağustos 2023, 10:03 Güncelleme 31 Ağustos 2023, 13:02
Yerli ve milli enerjide yeni dönemin kapıları aralanıyor! Kato, Cudi, Gabar derken önce Van ardından Karadeniz... Tarihi keşif

İÇİNDEKİLER

Türkiye Karadeniz'den gelen doğal gaz keşfi haberlerinin ardından, terörden temizlenen bölgeler başta olmak üzere birçok bölgeden gelen petrol rezervi keşifleriyle enerjide yeni dönemin kapısını araladı. Şırnak'ta, Cudi ve Gabar Dağı'ndan sonra Kato Dağı ve Faraşin Yaylası'nda da petrol arama çalışmaları sürüyor. Eylül ayında Van'da da sondaj çalışmalarının başlaması beklenirken, bir yandan gözler Orta ve Doğu Karadeniz'e çevrilmiş durumda.

İLK ÇALIŞMA 1954'DE
Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğünden elde edilen verilere göre 1934'te başlatılan arama ve keşif çalışmaları ile 1955 yılına dek toplam 95 petrol kuyusu açıldı. 1954 yılında TPAO'nun kurulmasıyla birlikte Türkiye, ulusal petrol şirketi aracılığıyla da bu alanda faaliyet göstermeye başladı.

Yaklaşık 30 yıl kadar petrol arama, sondaj, üretim, rafineri, taşıma ve pazarlama alanlarında faaliyet gösteren kurum rafineri, taşıma ve pazarlama çalışmalarının farklı kurumlara devredilmesiyle 1983'ten bu yana faaliyetlerini yalnızca arama, sondaj ve üretim alanlarında sürdürdü.

Ancak eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak döneminde başlatılan keşif çalışmaları meyvesini veriyor.

KATO'DA SONDAJ BAŞLADI!
Yıllarca terör saldırılarıyla anılan Şırnak, kolluk kuvvetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) yurt içi ve yurt dışında yaptığı başarılı operasyonlar sonucu bölge huzura kavuşunca, doğal güzelliklerinin keşfedilmesinin yanında yer altı zenginleri de gün yüzüne çıkıyor.

Cudi ve Gabar Dağı'nda devam eden petrol arama çalışmalarına Kato Dağı ve Faraşin Yaylası da eklendi. Rafineri kurulan Beytüşşebap ilçesinde, 20 kilo metre uzaklıktaki yaylada da sondaj çalışması başladı. 2 bin 650 rakımlı yaylada gece gündüz sondaj çalışması yapan ekipler, müjdeli haberi vermek için çalışmalarını sürdürüyor.

GÖZLER BATMAN'DA
Batman'da bulunan 2 bin 973 rakımlı Mereto Dağı'nda sondaj başladı. Mereto'da kalitesi 25-30 gravite olan petrol keşfi müjdesinin gelmesi bekleniyor.

YENİ BİR REKORA İMZA ATACAK
Şırnak Gabar Dağı'nda 2 bin 200, yine Şırnak'ta bulunan Kato Dağı'nda ise 2 bin 900 metre rakımda petrol keşfedilmişti.

Batman'ın Sason ilçesinde bulunan Mereto'da sondaj yapılan alanda petrolün keşfedilmesi durumunda, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) yeni bir rekora imza atmış olacak.

'HEYBELİ' YOL GÖSTERDİ
TPAO'nun alt kuruluşu olan TPIC tarafından yaklaşık 8 ay önce açılan kuyuda çalışmalar sürüyor. TPIC'e yol gösteren ise daha önce bu dağın eteklerinde açılan Heybeli-1 kuyusunda petrol izine rastlanması oldu.

GÜNLÜK 43 BİN VARİL
Bu sene itibarıyla PAO Batman Bölge Müdürlüğü'nün, bölgede sondaj arama çalışması yaptığı kuyu sayısı 64'e ulaştı. 64 kuyuda günlük ortalama 43 bin 200 varil petrol üretimi gerçekleştiriliyor.

ADANA'DA ARAMA RUHSATI
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına (TPAO), Adana'da bulunan 15 bin 398 hektarlık saha için petrol arama ruhsatı verildi. TPAO'ya, saha için 5 yıl süreyle petrol arama ruhsatı verilmesi kararlaştırıldı.

KARADENİZ RADARDA
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, "Önümüzdeki dönemde sondaj yapmayı planladığımız alanlardan bir tanesi Orta ve Doğu Karadeniz. Hem Ordu'da hem Rize'de hedeflediğimiz sahalar var" diye konuştu.

Bayraktar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, "Eylül ayında Van'da bir sondaj yapacağız. Buralardan gelecek müjdelerle dışa bağımlılığımızı azaltma yolunda adım atacağız. Dünyadaki petrol ve doğalgaz rezervlerinin 3'te 2'si Türkiye'nin komşu ülkelerinde yer alıyor" dedi.

VAN'DA İLK SONDAJ
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın Eylül ayında Van'da bir sondaj yapılacağı açıklaması kentte bayram havası oluşturdu. Türkiye'nin dışa bağımlılığını azaltma yolunda atılan adımların yeni müjdeleri de beraberinde getirmesi bekleniyor.

Bu çerçevede Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca petrol rezervinin bulunduğu Gabar Dağı'nın ardından yeni çalışmalara başlandı. Son olarak Eylül ayında Van'da bir sondaj yapılacağı açıklandı.

"YÖRE HALKI PETROLÜN VARLIĞINI BİLİYORDU"
Başta Osmanlı dönemi olmak üzere Cumhuriyet ve Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) arşivlerinden yararlanarak Van'da madencilik alanında yapılan çalışmaları kitaplaştıran Doç. Dr. Kardaş, bölgenin yeraltı kaynakları bakımından oldukça zengin bir bölge olduğunu belirtti.

İkinci Abdülhamit döneminde bölgenin zengin yeraltı kaynaklarına sahip olduğunun fark edilmesi üzerine 1896 yılında Şakir Paşa'nın bölgede araştırma yaptığını söyleyen Doç. Dr. Kardaş, daha sonra bölgede görevlendirilen maden uzmanı Abdullah Kazım Efendi'nin Van'ın dört noktasında petrol olduğuna dair bir rapor sunduğunu ifade etti.

Kardaş, Osmanlı döneminde Beşparmak, Kürzot, Amik ve Haraşik köylerinde petrol çıktığını dile getirdi.

Kardaş, "Daha önceki çalışmalara baktığımızda yöre halkı zaten uzun zamandan beri burada petrolün varlığını biliyordu. Özellikle İsabey Dağı'nın eteklerinden sızıntı halinde olan petrolü yöre halkı kovalarla toplayıp evlerine götürüyordu. Bu petrolü ise hem ısıtma hem de aydınlatma amacıyla kullanıyordu. Yaz aylarında da özellikle uyuzlu hayvanlarının ayaklarına sürüyorlardı ve bu tedavi amacıyla kullanıyorlardı" dedi.

"PETROL KUYULARINA BETON DÖKMÜŞLER"
1915 yılında Van'ın işgal edilmesiyle Ruslar'ın yer altı ve yer üstü kaynaklarını sömürme yoluna başvurduğunu ifade eden Kardaş, "Bu bölgelerdeki arşiv belgelerine göre günde yaklaşık 2 bin litre petrol çıkarıldığından bahsediyor. Yine Ruslar motorlu araçların mazot ihtiyacının bir kısmını buradan karşılıyor. Aynı zamanda Van Gölü'nde çalışan gemilerin bir kısmının yakıt ihtiyacını da buradan karşıladığını söyleyebiliyoruz.

Cumhuriyet döneminde Ruslar buradan çekilirken bu petrol kuyularına beton dökmüşlerdir ve o bölgedeki galerileri tahrip ettiklerini söyleyebiliyoruz. Diğer taraftan Cumhuriyet döneminde de burada çalışmalar yapıldı. Demokrat Parti dönemine kadar buradan petrol çıkarıldığını söyleyebiliyoruz" diye konuştu.

Kardaş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın ilk sondajı Eylül ayında yapacağı açıklamasının mutluluk verdiğini dile getirdi.

Kardaş, "Bu yıllardan beri istediğimiz bir şeydir. İnanıyorum ki Van halkının da isteğiydi. Bakanımızın bu açıklaması beni çok mutlu etti. Sanırım Van halkı da mutlu olmuştur. İnşallah olumlu bir netice alınır" şeklinde konuştu.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN