Emekliye taban aylık formülü: En düşük maaş ne kadar olacak? Ne zaman yürürlüğe girecek?

Bakan Şimşek’in açıklamalarıyla gözler en düşük emekli aylığını artıracak çalışmalara çevrildi. Asgari ücrete ve enflasyona endeksli formüller gündeme gelirken, 10 bin ile 11 bin 402 lira arası seviyeler konuşuluyor…

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Eylül 2023 Güncelleme 13 Eylül 2023, 11:59
Emekliye taban aylık formülü: En düşük maaş ne kadar olacak? Ne zaman yürürlüğe girecek?

İÇİNDEKİLER

Milyonlarca emeklinin gözü Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla başlatılan iyileştirme çalışmalarında. İki bakanlık tarafından yürütülen çalışmalar sürerken; Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in "Emeklilerimizi enflasyona ezdirmeme diye bir ilkemiz var. En düşük maaş alan emeklilerimizin durumunun iyileştirilmesine yönelik Cumhurbaşkanımızın talimatı oldu, o çalışmaları yapıyoruz. O konuda çok netiz" şeklindeki açıklaması heyecan yarattı. Bu açıklamaların ardından halen 7 bin 500 lira olan en düşük emekli aylığının ne kadar ve ne zaman artacağı merak konusu oldu.



OCAK AYI ŞART DEĞİL
Taban aylık artışı için öncelikle yasal düzenleme gerekiyor. Ekim ayında Meclis'in açılmasının ardından hazırlanan düzenlemenin Meclis'e sevk edilmesi bekleniyor. En düşük emekli aylığı ödemesi bu yılın Ocak ayında 3 bin 500 liradan 5 bin 500 liraya çıkarılmıştı. Nisan ayı ödeme dönemi itibariyle taban aylık ödemesinde bir iyileştirme daha yapılmış, 7 bin 500 lira olarak belirlenmişti. Son artışın zamanı, yeni taban aylık ödemesinin hayata geçmesi için ille de zam dönemi olan Ocak ayının beklenmesinin şart olmadığını gösteriyor.



NASIL UYGULANACAK?
Düzenleme, çalışma tamamlanır tamamlanmaz Meclis'e sevk edilerek yürürlüğe girebileceği gibi, maaşların artacağı Ocak ayında da devreye alınabilecek. Eğer bu yıl bitmeden uygulamaya alınırsa, halen hesabına 7 bin 500 lira yatırılan tüm emeklilerin ve hatta belirlenen yeni taban aylığın altında maaş alanların (ek ödeme dahil) gelirinde artış yaşanacak. Emeklilere belirlenen yeni taban aylığın altında ödeme yapılmayacak. Daha az alanların ödemesi bu tutara tamamlanacak.


Düzenlemenin Ocak ayında hayata geçirilmesi halinde ise önce aylıklara zam oranları uygulanacak. Zammın yansıtılmasının ardından ek ödeme dahil aylıkları yeni taban aylık tutarının altında olanlar için bu uygulama devreye girecek. Bu emeklilerin ödemelerin ödemeleri yeni taban aylık tutarına tamamlanacak.

EN DÜŞÜK MAAŞ İÇİN 3 FARKLI HESAP VAR
Halen emeklilere ek ödeme dahil 7 bin 500 liradan az ödeme yapılamıyor. Yeni artışla bu tutarın 10 bin lirayı aşması bekleniyor.

Burada 3 farklı formül öne çıkıyor:



* Net asgari ücret 8 bin 506 lirayken, en düşük emekli aylığı ödemesi bunun yüzde 88.16'sı seviyesindeydi. Temmuz'da net asgari ücret 11 bin 402 liraya çıktı ancak taban emekli aylığı aynı kaldı. Önceki seviyenin yeniden sağlanması istenirse en düşük emekli aylığı 10 bin 52 liraya çıkabilecek.



* En düşük emekli aylığına 6 aylık enflasyonun yansıtılması da mümkün. Orta Vadeli Program'da 2023 yılı enflasyonu tahmini yüzde 65 olarak yer aldı. Bu tahmine göre bu yılın ikinci yarısında enflasyon yüzde 37.76 olarak bekleniyor. Eğer bu oran yansıtılırsa, en düşük emekli aylığı 10 bin 332 lirayı bulabilecek.



* Üçüncü formül ise en düşük emekli aylığının halen net 11 bin 402 lira olan asgari ücretle eşitlenmesi. En çok talep bu yönde geliyor. Eğer bu formül hayata geçerse, ek ödeme dahil aylığı 11 bin 402 liranın altında olan tüm emeklilerin geliri artacak. En düşük ödeme 11 bin 402 liraya çıkacak. Halen 7 bin 500 lira alanların gelirinde 3 bin 902 lira artış yaşanacak.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN