Yeni dönem 1 Eylül'de başlıyor: Ev sahibi-kiracı sorununa arabulucu!

Kira uyuşmazlıklarında devreye yarından itibaren arabulucular girecek. Sorunlara en fazla 1 ayda çözüm yolu açılırken; ‘Oğlum, kızım oturacak’ diyen ev sahibi de başvurabilecek...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 31 Ağustos 2023 Güncelleme 31 Ağustos 2023, 13:49
Yeni dönem 1 Eylül’de başlıyor: Ev sahibi-kiracı sorununa arabulucu!

İÇİNDEKİLER

Kira uyuşmazlıklarında yeni dönem yarın başlıyor. Kira tespit, tahliye, uyarlama davaları, aidat ödememe nedeniyle başlatılacak icra takipleri için önce arabulucuya gidilmesi zorunlu olacak. Kat Mülkiyeti Kanunu kaynaklı uyuşmazlıklar arabulucuyla çözülecek.

Tahliye isteyen, "Kızım, oğlum bu evde oturacak" diyen ev sahipleri dava açmak istiyorsa önce arabuluculuk sürecini başlatacak. İşte detayları...

ARABULUCUYA KİRACI MI EV SAHİBİ Mİ GİDECEK?
Arabuluculuk sürecini dava açmak isteyen taraf başlatacak. Kira bedelinin tespiti, uyarlama davası, kiracı ve kiralayan arasındaki her türlü alacak ve tazminat talebine ilişkin uyuşmazlıklarda dava açmayı düşünen arabulucuya başvurabilir. Taşınır, taşınmaz mallarda ortaklığın giderilmesi uyuşmazlıkları, komşu parsellerle ilgili sorunlar, gürültü yapan komşular için de arabulucuya gidilebilecek. Site, apartman yönetiminin aidat ödememe nedeniyle başlatacağı icra takibi, itiraz halindeki davalar, komşu hakkı, kat malikleri kurulu kararına uymayanlar aleyhine açılacak davalar öncesinde de arabulucuya gidilmesi zorunlu olacak.

NEREYE BAŞVURULACAK, ÜCRET ÖDENECEK Mİ?
Dava için yetkili mahkemenin olduğu adliyedeki arabuluculuk bürosuna başvuru yapılabilir. O mahkemede büro kurulmadıysa sulh hukuk mahkemelerine başvurulabilecek. Kira uyuşmazlıklarının 3 haftada çözüme kavuşturulması hedefleniyor. Uyuşmazlık durumunda 1 hafta ek süre de alınabilecek. 3 saate kadar olan görüşmelere ücret ödenmeyecek. Bu süreyi aşan görüşmelerde Adalet Bakanlığı'nca belirlenen tarifeye göre taraflardan eşit oranda alınacak.



UZLAŞMA SAĞLANAMAZSA SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?
Uzlaşma olmadığına dair tutanak hazırlanacak. Dava açacak olan taraf bu tutanağı dilekçesine ekleyerek dava açabilecek.



EV SAHİBİM 2 AY ÖNCE TAHLİYE DAVASI AÇTI. ARABULUCUYA GİDEBİLİR MİYİM?
Arabuluculuk uygulamasının başladığı tarihten önce açılan davalar için uygulanmayacak, mevcut mahkeme süreci devam edecek. 10 yılı doldurmadan açılan tahliye davaları kiracı lehine sonuçlanıyor.



EV SAHİBİ TARAFINDAN TEHDİT EDİLEN, BASKI GÖREN KİRACI DA ARABULUCUYA BAŞVURABİLECEK Mİ?
Her iki taraf da yasaya aykırı durumla karşı karşıya kalırsa arabulucuya gidebileceği gibi, dava da açabilecek. Ev sahibi "Konut benim" diyerek her istediğini yapamayacağı gibi, kiracı da "Parasını ödüyorum" diyerek hukuka aykırı bir tutum ortaya koyamaz.



ÖĞ'RENT'CİNİN KONUT TELAŞI!
Yeni eğitim döneminde 950 bin öğrenciye kapılarını açan Kredi Yurtlar Kurumu yurtları için başvurular alınırken; kimi üniversiteliler de okul arkadaşlarıyla birlikte paylaşımlı oturmak için kiralık konut arayışına başladı. Endeksa, üniversite sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından Türkiye'de en çok öğrencinin bulunduğu 10 ildeki kiralık konut fiyatlarına yönelik bir çalışma yaptı.

Buna göre, en yüksek ortalama kira değeri 17 bin 742 lira ile 13 devlet üniversitesi bulunan İstanbul'da bulunuyor. Öğrenciler tarafından en çok tercih edilen şehirler arasında olan İstanbul'un ardından, 16 bin 303 lira ortalama kira ile yabancı nüfusun da yoğun olarak bulunduğu Antalya gelirken, İzmir 14 bin 820 lira ortalama kira ile üçüncü sırada yer alıyor. Ortalama kira tutarı Ankara'da 13 bin 484, Kocaeli'de 11 bin 942, Konya'da 11 bin 725, Bursa'da 11 bin 513, Eskişehir'de 9 bin 113, Sakarya'da 8 bin 997, Erzurum'da 7 bin 427 lira olarak belirlendi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN