Geliri düşük olandan katılım payı alınmıyor: Sosyal haklar neler? İşte sağlık hizmetlerinde merak edilen sorular

Hastanelerin sunduğu acil sağlık hizmetlerinden katılım payı, ilave ücret alınamaz. Geliri düşük olan vatandaşlardan kesilen katılım payları da iade ediliyor.

Giriş Tarihi 28 Ağustos 2023, 06:59 Güncelleme 28 Ağustos 2023, 06:59
Geliri düşük olandan katılım payı alınmıyor: Sosyal haklar neler? İşte sağlık hizmetlerinde merak edilen sorular

İÇİNDEKİLER

Sağlıkta, acil sağlık hizmetleri, ilave ücretler, katılım payı uygulaması 85 milyon vatandaşı doğrudan ilgilendiriyor. Özellikle özel hastanelerin acil servislerde bile çıkardığı yüksek faturalar, ilave ücretler en çok tartışılan konuların başında geliyor. Sürpriz faturalarla karşı karşıya kalmamak için sağlık hizmetlerinde sosyal hakları iyi bilmek gerekiyor.

Özel hastanelerin Sosyal Güvenlik Kurumu'nca belirlenen oranların üzerinde ilave ücret talep etmesi suç teşkil ediyor. Özel hastaneler ilave ücret oranlarını gösteren tabelayı vatandaşların görebileceği bir yere asmak, kişileri ilave ücret konusunda bilgilendirmek zorunda. Bu ücretlere ilişkin hasta ve veya yakınlarının yazılı onayının alınması zorunluluğu bulunuyor.

Acil servise başvuran kanser hastalarından hiçbir ilave ücret alınmıyor, acil servislere başvuruda katılım payı ödenmiyor. Geliri düşük olan vatandaşlardan kesilen katılım payları da iade ediliyor. Enjeksiyon (iğne) yaptırmak acil hal kapsamına girmiyor. Hastanede mağduriyet yaşamamak için sosyal güvenlik, sağlık hizmetlerinde merak edilen bazı soruların yanıtları şöyle:



ÖZEL HASTANELERİN ACİL SERVİSLERİNDE İLAVE ÜCRET TALEP EDİLİR Mİ?
SGK ile sözleşmeli, sözleşmesiz hastanelerin sunduğu acil sağlık hizmetlerinden katılım payı, ilave ücret alınmaz. Hekim değerlendirmesinde acil durum kabul edilmeyen hallerde ise ilave ücret istenebilir. Özel hastanelerin ilave ücret oranları konusunda da vatandaşı bilgilendirme, tutarları gösteren tabelayı herkesin göreceği yere asma zorunluluğu bulunuyor. İlave ücrete ilişkin hasta ya da yakınlarının yazılı onayının alınması gerekiyor. İşlem sonrası herhangi bir gerekçe ile ilave ücret istenemez.



ÖZEL HASTANELER KANSER HASTALARINDAN KEMOTERAPİ ÜCRETİ ALABİLİR Mİ?
Kanser hastalarından hiçbir ilave ücret talep edilemez. Bu süreçte yapılan radyoterapi, kemoterapi, radyo izotop tedavileri de bu kapsamda yer alıyor. Acil hal nedeni ile sunulan acil sağlık hizmetleri için, hiçbir genel sağlık sigortalısından katılım payı alınamaz.



ENFEKSİYON NEDENİYLE İĞNE YAPTIRMAM GEREKİYOR. BUNUN İÇİN ACİL SERVİS, HASTANELERE BAŞVURULARDA ÜCRET ALINIR MI?
Reçeteleri düzenlenmiş hastalara yapılan enjeksiyon işlemleri için sadece iğnenin bedeli tanımlı kod üzerinden karşılanıyor. Enjeksiyon yaptırmak acil hal kapsamına girmiyor.



DEVLET ÖZEL HASTANELERDE YAPILAN KÖK HÜCRE, DOKU NAKLİNİ KARŞILAR MI? BEBEKLERE YAPILAN İŞLEMLERDEN PARA ALINIR MI?
Sağlık Bakanlığı'nca organ nakli merkezi ruhsatı olan sağlık hizmeti sunucularında yapıldığında karşılanıyor. Organ, doku ve kök hücr e nakillerine ilişkin sağlık hizmetleri, ilave ücret alınamayacak hizmetler arasında sayılıyor, bu tedavilerden hiçbir ilave ücret alınmaz. Kuvöze alınma işleminde de ilave ücret alınamaz.



MUAYENE KATILIM PAYI NEDİR?
Katılım payı, sigortalı, emekli kişilerin bakmakla yükümlü oldukları yakınlarının hastane, aile hekimi, sağlık ocağı gibi kurumlardan aldıkları hizmetler için ödediği ücrete deniyor. Özel hastanelerde SGK muayene katılım payı bu yıl için 15 lira uygulanıyor. Anlaşmalı hastanelerde tedavi, muayene olmadan önce bu tutarda katılım payı ödemek gerekiyor.



TEDAVİ AMAÇLI KAPLICA GİDERLERİNİ SGK KARŞILAR MI?
Gerekli koşulların sağlanması durumunda kaplıca masraflarını karşılıyor. Bunun için en az bir fiziksel tıp ve rehabilitasyon veya tıbbi ekoloji, hidroklimatoloji hekiminin yer aldığı sağlık kurullarında rapor düzenlenmesi gerekiyor. Raporda, tanı, önerilen tedavi, seans, gün sayısı bilgilerine de yer verilmesi zorunlu. Bu raporu aldıktan sonra 6 ay içinde kaplıca tedavine başlanılması gerekiyor.



ÖZEL SAĞLIK SUNUCULARININ YOĞUN BAKIM SERVİSİNDE YATAN HASTALARDAN İLAVE ÜCRET ALINABİLİR Mİ?
Yoğun bakım hizmetleri için (GSS kapsamında olanlardan) ek ücret alınmıyor. Özel hastaneler 2 yataklı odalarda sundukları otelcilik hizmetleri için SUT'ta yer alan "Standart yatak tarifesi" işlem bedelinin 1.5 katını, tek yataklı odalarda ise 3 katını geçmemek üzere kişilerden ilave ücret alabiliyor.



EVDE FİZİK TEDAVİ, REHABİLİTASYON UYGULAMASI ALMAK MÜMKÜN MÜ?
Sabah'ta yer alan habere göre, evde sağlık hizmetleri kapsamında fizik tedavi giderleri devlet tarafından karşılanıyor. Özel hastanelerdeki evde bakım hizmetinin bedeli ise kapsamda yer almıyor. Sağlık Uygulama Tebliği'ndeki bazı tanılar hariç olmak üzere her hasta için bir yıl içinde bir bölge için en fazla 30 seans fizik tedavi ücreti karşılanıyor. Fizik tedavi uygulamaları emekliler de dâhil olmak üzere genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlüsü olan kişilerin tamamını kapsıyor. n Kemik yoğunluğu ölçümü ve fizik tedavi hizmetleri SGK tarafından karşılanıyor mu? Hekim tarafından uygun görülmesi halinde kemik yoğunluğunu ölçen kemik danstiometri hizmeti karşılanıyor.



DİŞ HEKİMİ MUAYENESİNDE KATILIM PAYI ALINIYOR MU?
Ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesinden, vücut dışı protezlerden, ayakta tedavide sağlanan ilaçlardan, yardımcı üreme yöntemi tedavisinden alınır. Özel hastanelerde 15 lira katılım payı alınıyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN