Arsa ve tarla satışları rekor kırdı! 7 Ayda 942 bin adet satış...

Bu yılın ilk 7 ayında arsa ve tarla satışları rekor kırdı. Fırsatçılar harekete geçti. Uzmanlar da mağduriyet yaşanmaması için yatırım planlayanları uyardı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Ağustos 2023 Güncelleme 22 Ağustos 2023, 07:00
Arsa ve tarla satışları rekor kırdı! 7 Ayda 942 bin adet satış...

İÇİNDEKİLER

Ülke genelinde Ocak- Temmuz döneminde 1 milyon 617 bin 812 adet gayrimenkul el değiştirdi. Bu satışların 675 bin 327'si konut, 942 bin 485'i ise büyük çoğunluğunu arsa ve tarlaların oluşturduğu konut dışı gayrimenkul olarak gerçekleşti. Konut dışı gayrimenkul satışları Ocak-Temmuz dönemleri baz alındığında 2022'de 912 bin 448, 2021'de 742 bin 583, 2020'de 608 bin 353, 2019'da ise 525 bin 740 adet olmuştu.



Toplam satışlar içinde konut dışı gayrimenkulün payı ilk kez yüzde 58.3'e ulaştı. Gayrimenkul değerleme uzmanı Ahmet Büyükduman, "Konut dışı satışların çok büyük bölümünü arsa ve tarlalar oluşturuyor. Satışlar artmaya devam ediyor.

Konuta erişemeyenler arsa ve tarlaya koşuyor" dedi. Birikimiyle ev alamayanlar ile deprem ve Covid-19 nedeniyle İstanbul'dan uzaklaşıp kalabilecek bir yer arayanların Silivri ve Trakya'yı tercih ettiğini belirten Silivri Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Mustafa Altınkök de bu talebin fırsatçıları harekete geçirdiğini söyledi.

Bölgede hisseli arsa ve tarla satışlarının yoğun şekilde devam ettiğini dile getiren Altınkök, hisseli tarla satışlarında, bölgenin kısa sürede imara açılacağı ve üzerinde konut geliştirilebileceği gibi vaatler verildiğini kaydederek, şöyle konuştu: "Hatta göstermelik maket projeler üretiliyor. Böylece imar durumu olmayan yerlerde imar verilecek diye yapılan satışlarla yatırımcı mağdur edilebiliyor."



BUNLARA DİKKAT!
Altınkök, arsa yatırımcılarına şu uyarılarda bulundu: "Arsa veya tarla alacak kimselerin o bölgedeki belediyelere mutlaka başvurmaları ve imar durumunu sormaları gerekiyor. Ayrıca her hisseli arsaya prefabrik veya bungalov koyamıyorsunuz. Bu konuda da iyi araştırma yapılmalı. Yatırımcılar bölgeyi bilmeyen, süslü sunumlarla ve maketlerle müşterileri cezbetmek isteyen satıcılara dikkat etmeli. Maketten arsa ve tarla almamalı. Bir arsa veya tarlayı alacak kişi mutlaka belediyede araştırma yapmalı."

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN