Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten bankalara çağrı: "Reel sektörü desteklemek esas vazifemiz"

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bankaların tüketici kredilerine odaklanılan dönemin geride kalması gerektiğini ve reel sektörün desteklenmesi adına bankalara çağrıda bulundu. İşte sizler için derlediğimiz 18 Ağustos tarihli TAKVİM gazetesi ekonomi haberleri...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Ağustos 2023 Güncelleme 18 Ağustos 2023, 07:03
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten bankalara çağrı: Reel sektörü desteklemek esas vazifemiz

İÇİNDEKİLER

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "2023'te bütün sıkıntılı küresel finansal koşullara rağmen yüzde 4.5 civarında bir büyüme öngörüyoruz" dedi. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) 66. Genel Kurul Toplantısı'nın açılışında konuşan Şimşek, seçim sonrası azalan siyasi belirsizlik ile para ve maliye politikasında atılan adımların Türkiye ekonomisine ilişkin beklentileri olumlu etkilemeye başladığını ifade ederek, "Ülkemizin risk pirimi 700 baz seviyesinden 400 baz civarına gerilemiştir. Bu ekonomideki bütün aktörlerin daha makul maliyetlerle dışarıdan kaynak bulmasının önünü açmıştır" ifadesini kullandı.

Özellikle ihracatın desteklenmesinin büyük önem arz ettiğine işaret eden Şimşek, şunları kaydetti: "Özel bankaların sadece tüketici kredilerine odaklandığı dönem artık geride kalmalı. Bu sürdürülebilir değildir. Reel sektörü desteklemek esas vazifemizdir. Reel sektör tabii ki yatırım, istihdam, üretim ve ihracat çerçevesinde önceliklendirilecektir. Reel sektörün finansmana kesintisiz erişimi olmazsa olmazdır."

"YATIRIMLARI BÜYÜTÜYORUZ"
TBB Başkanı Alpaslan Çakar, bankacılık sektörünün Türkiye'nin gücüne ve geleceğine inanarak yatırımlarını büyüttüğünü belirterek, şöyle konuştu: "Paydaşlarımız ile iş birliği içinde ekonomik büyümeden güç almaya ve gücümüzü üretim, yatırım, istihdam ve ihracat artışını destekleyerek, büyümenin ve refah artışının sürdürülmesinde kullanmaya devam ediyoruz."



YEŞİL ŞARJ İSTASYONU DÖNEMİ
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) yaptığı yeni düzenlemeyle, düşük emisyona sahip elektrikli araçlar için şimdi de yenilenebilir enerjiden üretilen elektrikle şarj etme imkanı getirdi. Yenilenebilir elektrik artık şarj istasyonlarında kullanılabilecek. Şarj ağı işletmecileri kendi şarj ağında yer alan şarj istasyonlarından tamamını veya bazılarını yeşil şarj istasyonu olarak belirleyebilecek. Yeşil şarj istasyonları serbest erişim platformunda ayrı bir renk veya işaret ile gösterilecek. Yeşil şarj istasyonlarının kullanıcılar nezdinde ayırt edilmesine ilişkin logo veya işaretler, EPDK tarafından belirlenecek.



50 ÜLKEDEN ALICILAR GELİYOR
Özellikle pandeminin ardından değişen yaşam şekli, minimal ve doğal yaşam konaklama sektöründe canlanmaya yol açtı. Turizm profesyonellerine, doğaseverlere son teknoloji ve tasarım ürünler sunacak olan eş zamanlı fuarlar Karavan Show Eurasia ve Tiny Home Show 27 Eylül-1 Ekim tarihleri arasında kapılarını açmaya hazırlanıyor. İstanbul Fuar Merkezi'nde 150'nin üzerinde firmanın katılımı ile binlerce profesyonelin ziyaretine açılacak fuarlarda Avrupa, Orta Doğu, Amerika ve Kuzey Afrika başta olmak üzere profesyonel alıcılar ağırlanacak. Fuarlara; 50 hedef ülke ve bölgeden 40 bini aşkın katılımcı bekleniyor.

180 BİNDEN FAZLA KONUTUN İHALESİ TAMAM
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kahramanmaraş merkezli depremlerden 18 ilin etkilendiğini ve 680 bin evin yıkıldığını belirterek, "Ciddi adımlar atıyoruz. Gece gündüz demeden uğraşıyoruz. Şu ana kadar sağlam zeminlerde 180 binden fazla konutun ihalesini yaptık" diye konuştu. Yerinde dönüşüm formülünü başlattıklarını hatırlatan Bakan Özhaseki, 180 bine yakın başvurunun olduğunu aktardı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN