Adalet Bakanı Yılmaz Tunç açıkladı: Boş eve 'teşvik' sinyali!

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, ‘Boş tutulan evlerin kiraya verilmesiyle ilgili bir teşvik sistemi getirilebilir’ dedi. Öte yandan Tunç, kiralara yüzde 25 artış sınırı getiren düzenlemenin 1 Temmuz 2024'e kadar uzatıldığını, 1 Eylül'den itibaren de kiracı-ev sahibi davalarında 'zorunlu arabuluculuk' döneminin başladığını hatırlattı.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Temmuz 2023 Güncelleme 28 Temmuz 2023, 06:58
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç açıkladı: Boş eve ’teşvik’ sinyali!

İÇİNDEKİLER

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, boş tutulan evlerin kiraya verilmesinin teşvik edilebileceğini söyledi.

Tunç, "Bir taraftan yüksek kiralar, diğer taraftan evlerin boş tutulması; bu kabul edilecek bir şey değil. Buna bir çözüm bulmak gerekir. Tabii bu konuda cezai yaptırım en son düşünülecek şey olabilir. Burada öncelikle bu boş evlerin kiraya verilmesiyle ilgili gerek vergisel anlamda gerek diğer anlamlarda bir teşvik sistemi getirilebilir. Çalışmalar netleştiğinde kamuoyuyla paylaşırız" dedi.

Kiralara yüzde 25 artış sınırı getiren düzenlemenin 1 Temmuz 2024'e kadar uzatıldığını, 1 Eylül'den itibaren de kiracı-ev sahibi davalarında 'zorunlu arabuluculuk' dönemi başladığını hatırlatan Tunç, "Kiracı ya da kiralayan herhangi bir uyuşmazlık durumunda hemen mahkemeye koşup dava açmayacak, dava açmadan önce arabulucuya başvuracak" diye konuştu. Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın da özellikle fahiş kiralar konusunda çok hassas olduğunu vurgulayan Tunç, şöyle devam etti: "Sayın Cumhurbaşkanı'mız kiracıların mağdur edilmemesi konusunda kararlı. Bu anlamda Ticaret Bakanlığı'mızın da çalışmaları söz konusu."



'OĞLUM GELECEK ÇIK' DİYEN ARABULUCUYA GİDECEK
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Bahadır Demir, 1 Eylül itibarıyla kira uyuşmazlıklarında arabuluculuk döneminin başlayacağını, her türlü anlaşmazlığın en geç 3 hafta içinde sonuçlandırılacağını belirtti.

Taraflar arasında anlaşma sağlanamaması halinde mahkeme yolunun açılacağını belirten Demir, "Artık, 'Almanya'dan oğlum, kızım gelecek, evimden çık' diyen ev sahibinin bu talebi karşılık görmezse öncelikle arabuluculuğa başvurması zorunlu hale geldi. Arabuluculuk görüşmeleri neticesinde şayet, arzu edilen sonuca varılamazsa taraflar mahkeme yoluyla ihtiyaç nedeniyle tahliye davasını yine açabilecek" diye konuştu.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN