Türkiye 194 ülkeden üniversiteye gelen öğrencilere ev sahipliği yapıyor!

Türkiye, yabancı öğrencilerin gözdesi. En fazla yabancı öğrencinin olduğu 10 ülke arasındayız. İşte sizler için derlediğimiz 26 Haziran tarihli TAKVİM gazetesi ekonomi haberleri...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Haziran 2023 Güncelleme 26 Haziran 2023, 06:58
Türkiye 194 ülkeden üniversiteye gelen öğrencilere ev sahipliği yapıyor!

İÇİNDEKİLER

Türkiye yükseköğretimde sunduğu kaliteli eğitim öğretim programlarıyla 194 farklı ülkeden 310 bin uluslararası öğrenciye ev sahipliği yapıyor. UNESCO verilerine göre, 2019 yılından itibaren Türkiye, dünyada en fazla uluslararası öğrencinin bulunduğu ilk 10 ülke arasında yer alıyor. Son 10 yıla ait veriler incelendiğinde, üniversitelerde öğrenim gören uluslararası öğrenci sayısının 2013'te 43 bin 251 olduğu, Ocak 2023 itibarıyla 194 ülkeden gelerek öğrenim gören uluslararası öğrenci sayısının 310 bine ulaştığı görülüyor.
Burcu ŞEN



SARI KRİZİ
İstanbul'da bazı taksicilerin kısa mesafe yolcusu almamaları, taksimetre açmamaları, müşteri olarak yabancı turistleri tercih etmeleri ve onlardan fazla ücret istemeleri gündemden düşmüyor. Yerli ve yabancı yüzbinlerce kişinin uğrak noktası olan Taksim'de, bir taksici, 4 kişilik turist ailenin talebine karşın taksimetre açmamakta ısrar etti.

Araç 10 gün trafikten men edilirken, taksiciye 4 bin 62 lira para cezası kesildi. Şişli'de kucağında bebeğiyle yaklaşık 10 dakika bekleyen kadın, boş taksiler tarafından alınmadı. 40 dakika boyunca taksi beklediğini söyleyen İremsu Çil, "Birkaç tane durdu ama yakın mesafe olduğu için götürmek istemedi" dedi. Aksaray'da 30 dakika boyunca taksi beklediğini belirten Serkan Hasanoğlu da kısa mesafeye gitmek istemeyen taksicilerin değişim saati ya da farklı güzergah gibi gerekçeler öne sürdüklerini anlattı. Taksi bekleyen Efe Tonyalı da taksicilerin turist tercih ettiklerini vurguladı.



TOGG İÇİN PATENT ZAMANI
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 5 yaşına giren TOGG'un 61 yıllık hayalin gerçeğe dönüşme serüveni olduğunu söyledi. Kacır, "TOGG'da markalaşma ve üretimde önemli adımlar atılıyor. Bu kapsamda TOGG, TÜRKPATENT'e kendi üretimlerinin patent, tasarım ve marka başvurularını tescilletmek için başvurular yapıyor" dedi.

MERKEZ'DEN SADELEŞME ADIMI
Merkez Bankası Başkanı Gaye Erkan'ın bankacılarla bir araya gelmesinin ardından ilk sadeleşme adımı menkul kıymet tesisinde oldu. Menkul kıymet tesisi oranı kapsamında bilançolarda öngörülen TL ağırlığı yüzde 60'dan 57'ye çekildi. Menkul kıymet tesis oranı, gerçek ve tüzel kişi için hesaplanan paylardan düşük olanı yüzde 57'nin altında kalan bankalar için 7 puan artırımlı, yüzde 70 ve üzerinde olan bankalar için 2 puan indirimli uygulanacak.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN