Faiz kararı sonrasında şu anda en mantıklı yatırım hangisi? Altın mı, dolar mı alınır 2023? Altın almalı mı satmalı mı? Bugün döviz kuru...

Türkiye'de yatırım yapmak isteyen vatandaşların en çok merak ettiği konulardan biri altın mı, dolar mı alınmalı, hangi yatırım daha mantıklı olur sorusudur. Ancak yatırım kararları, birçok faktörü içeren karmaşık bir süreci kapsar ve kişinin risk toleransı, finansal hedefleri ve piyasaların durumu gibi birçok etken göz önünde bulundurulmalıdır. Peki faiz kararı sonrasında şu anda en mantıklı yatırım hangisi? Altın mı, dolar mı alınır 2023? Altın almalı mı satmalı mı? Bugün döviz kuru...

Giriş Tarihi 22 Haziran 2023, 14:00 Güncelleme 22 Haziran 2023, 14:06
Faiz kararı sonrasında şu anda en mantıklı yatırım hangisi? Altın mı, dolar mı alınır 2023? Altın almalı mı satmalı mı? Bugün döviz kuru...

İÇİNDEKİLER

Gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın bugün açıklayacağı faiz kararına çevrildi. Piyasalarda son durum vatandaşlar tarafından sıkı takibe alındı. Peki, Altın mı, dolar mı alınır 2023? Altın almalı mı satmalı mı? Şu anda en mantıklı yatırım hangisi? İşte konu hakkında detaylar...

Merkez Bankası 22 Haziran faiz kararı açıklandı

Para Politikası Kurulu (Kurul) politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 8,5'ten yüzde 15 düzeyine yükseltilmesine karar vermiştir. Kurul, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması, fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin başlamasına karar vermiştir. Küresel ekonomide enflasyon düşerken, halen uzun dönem ortalamalarının çok üzerinde seyretmektedir. Bu nedenle, bütün dünyada merkez bankaları enflasyonu düşürmeye yönelik tedbirler almaktadır.

Ülkemizde, yakın döneme ilişkin göstergeler enflasyonun ana eğiliminde yükselişe işaret etmektedir. Bu gelişmede yurtiçi talepteki güçlü seyir, maliyet yönlü baskılar ve hizmet enflasyonundaki katılık belirleyici olmuştur. Kurul, bu unsurlara ek olarak fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın enflasyon üzerinde ilave olumsuz etki yapacağını öngörmektedir.

Kurul politika faizini enflasyonun ana eğiliminin gerilemesini ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaşmasını sağlayacak parasal ve finansal koşulları oluşturacak şekilde belirleyecektir. Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir. Enflasyon ve enflasyon eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir.

Parasal sıkılaştırma sürecinin başlaması ile para politikasının etkinliği artacaktır. Bununla birlikte, fiyat istikrarının sürekliliğini sağlamak hedefiyle, TCMB cari dengeyi iyileştirecek stratejik yatırımları desteklemeye devam edecektir.

Kurul, mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirecektir. Sadeleşme süreci, etki analizleri yapılarak kademeli olacaktır. Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede almaya devam edecektir.

CANLI DÖVİZ KURU

YELPAZE ÇOK GENİŞ, KARAR METNİ TAMAMEN DEĞİŞEBİLİR

Faizin çekilebileceği seviye yüzde 15 ile 40 arasında değişirken, ağırlık yüzde 20 ile 25 arasında bir seviyeye yükseltilebileceği yönünde bulunuyor.

YATIRIMCI GÜVEN VE ŞEFFAFLIK ARAYACAK

Piyasaların yapılacak hem sözlü hem de yazılı yönlendirme ile dengeye oturmaya çalışacağını ifade eden ekonomistler, yabancı ve yerli yatırımcının verilen mesajlarda 'güven' ve 'şeffaflık' arayacağını kaydediyor.

PİYASALARDA DALGA YARATACAK

Peki olası faiz artırımı durumunda altın, dolar ve borsanın tepkisi neler olabilir? Sert faiz artırımlarının hem kurda hem borsada hem de altın fiyatlarında belli bir dönem için de olsa önemli bir dalgalanma yaratma ihtimalinin son derece yüksek olduğu ileri sürülüyor.

Altın yorumu: altın yükselir mi düşer mi?

Gram altın dolar kurundaki geri çekilmeyle düşüş kaydetti. Fed faiz kararlarıyla baskı altında kalan ons tarafında da değer kayıpları devam ediyor. Avrupa'nın en büyük bankalarından olan Commerzbank gümüş ve altın tahminlerini revize ederken Finans Analisti İslam Memiş, "Son alım fırsatı geldi" diyerek önemli açıklamalar yaptı.İslam Memiş şunları kaydetti: "Altın fiyatları sakin dolar kurundaki gerileme ile biraz geriledi. Gözler faiz kararında. Muhtemelen 1.450 lira seviyelerinin altına bir sarkma bekliyoruz. Bu sarkmaları da yılın son alım fırsatı olarak değerlendiriyoruz."

Ons altın ne kadar olur?

İslam Memiş altın yorumuna şu şekilde devam etti: "Gözlerimiz 2 hafta sonra Merkez Bankası'nın faiz kararında. Merkez faiz artırımına giderse dolar/TL kurunda bir düşüş bekliyoruz.

Eğer Merkez Bankası'ndan bu yönde bir karar gelirse gram altın TL fiyatı 1350 TL seviyesinin altına kısa vade için sarkabilir. İşte bu kısa vadeli düşüşler alım fırsatı sunabilir. Ons altında yaz aylarında 2 bin 350 dolar seviyesine kar bir yükseliş beklentimiz var.

Gram altın fiyatı yaz aylarında 1.450/1.500 TL civarına tekrar yükselecektir. Düğün yapacak olan altın borcu olan ya da altın yatırımı yapacak vatandaşların haziran ayı içerisinde öngördüğümüz 1,350 TL seviyesinin altına düştüğünde bir alım fırsatı olarak ön planında durabilir. Düşüşler kısa vade kalabilir.

Kriptocoin'de yer alan teknik analize göre, Altın için önemli seviye şu an 1.954 dolar seviyesi. Bu seviyenin altına doğru bir hareket fiyatı 1.940 dolar seviyesine çekecek. Burası iki haftalık yatay destek bölgesi. Bu seviyeler gelmezse o zaman altın için yukarı yönlü bir fiyat hareketi olacak. Buna göre 1.965 dolar bölgesini geçmek altın için 2.000 dolar psikolojik seviyenin gelmesi anlamına geliyor.Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin ise faiz artırımlarına yönelik yaptığı açıklamada "Faizlerin daha da yükseltilmesi ekonomide daha önemli bir yavaşlama riski yaratabilir" açıklaması yaptı.

ALTIN ALINMALI MI SATILMALI MI?

Orta ve uzun vadede pozitif beklentimiz halen devam ediyor. Elinde altın olan vatandaşlar satış için acele etmemeli. Bankaların alım-satış arasında geniş bir bant var. Bununda önümüzdeki haftalarda normalleşeceğini göreceğiz. Bu zamanlarda alım yapmak daha karlı olabilir. Altın alacakların biraz beklemeleri daha isabetli olabilir. Merkez Bankası'nın faiz kararını görmek lazım."