Son dakika: 2023 Asgari Ücreti belli oldu! %34 artışı Bakan Vedat Işıkhan duyurdu: Net 11 bin 402 lira! Kalem kalem hesaplama...

Son dakika haberi... Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücrete yapılacak ara zam oranını belirleme çalışmaları kapsamında saat 11.00’de toplandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücretin Temmuz ayından itibaren geçerli olacak şekilde yüzde 34'ün üzerinde artışla brüt 13 bin 414 lira, net 11 bin 402 lira olduğunu açıkladı. Asgari ücrette son dokunuşu Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ile görüşmesi sonrası yaptı. Asgari ücret tarihinde ilk kez 482 dolar seviyesini aşarak döviz bazlı rekorunu kırdı. Peki, yeni asgari ücret ne zaman yatacak? Günlük, saatlik, haftalık asgari ücret kaç TL oldu? İşte kalem kalem hesaplamalar…

Giriş Tarihi 20 Haziran 2023, 09:09 Güncelleme 20 Haziran 2023, 17:01
Son dakika: 2023 Asgari Ücreti belli oldu! %34 artışı Bakan Vedat Işıkhan duyurdu: Net 11 bin 402 lira! Kalem kalem hesaplama...

İÇİNDEKİLER

Son dakika haberi... Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücrete yapılacak ara zam oranını belirleme çalışmaları kapsamında saat 11.00'de toplandı. Yüzde 34 artışla Asgari Ücret brüt 13 bin 414 lira, net asgari ücret tutarı 11 bin 402 lira olarak belirlendi. Böylece asgari ücrette 1 yılda yüzde 107, 22 yılda 61 kat artış gerçekleşti.

2023 ASGARİ ÜCRETİ BELLİ OLDU!
İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğinde toplandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, komisyonun asgari ücrete yapılacak ara zam kararını kamuoyuyla paylaşmak üzere kameraların karşısına geçti.

"NET ASGARİ ÜCRET 11 BİN 402 LİRA"
Işıkhan, komisyon görüşmeleri neticesinde tespit edilen yeni asgari ücretin bayram öncesinde çalışma hayatının tüm taraflarına hayırlara vesile olmasını diledi.

Işıkhan, "Şunu sevinerek açıklamak isterim ki Asgari Ücret Tespit Komisyonundaki çalışmalarımız, işçi ve işveren taraflarının uzlaşmasıyla sonuçlanmıştır. Şimdi yeni asgari ücret tutarını açıklıyorum; 2023 yılının ikinci yarısında geçerli olacak brüt asgari ücretin tutarı 13 bin 404 lira, net asgari ücret ise 11 bin 402 lira olarak belirlenmiştir. Yaptığınız bu artışla yüzde 34 gibi enflasyon oranının hayli üzerinde refah payını içeren bir oranla ara zammı gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Geçtiğimiz yılın ikinci yarısına göre de asgari ücreti yüzde 107 oranında artırmış bulunuyoruz" açıklamasında bulundu.

"2002 YILINA GÖRE 61 KAT ARTIRDIK"
Bakan Işıkhan, asgari ücretin 2002 yılına göre nominal olarak 61 kat artırdıklarını dile getirdi.

Işıkhan, "Reel olarak yaklaşık yüzde 312 artış sağlandı. Böylece çalışan kesimi enflasyona ezdirmediğimiz gibi refah artışından ciddi bir pay vermiş bulunuyoruz. Ayrıca şunu da açıklamak istiyorum. İşçimize 6 ay 400 lira olarak uyguladığımız asgari ücret desteğini önümüzdeki 6 ayda 500 lira olarak uygulamaya devam edeceğiz. Bildiğiniz üzere asgari ücret 1 Ocak'tan itibaren bir yıl geçerli olan bir düzenlemedir. Bugünkü açıklama emekçilerimizin enflasyona karşı alım gücünün düşmemesine yönelik yapılan bir ara zamdır. Özellikle şunu tekrar ifade etmek istiyorum ki 21 yıldır olduğu gibi Sayın Cumhurbaşkanımızın iradesi ve liderliği bu sonucun uzlaşıyla elde edilmesinde en büyük belirleyici olmuştur" şeklinde konuştu.

Yıl yıl asgari ücret artış tablosu...

SON DOKUNUŞ ERDOĞAN'DAN
Asgari ücrette son dokunuşu Başkan Erdoğan, Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ile görüşmesi sonrası yaptı. Çalışanların enflasyona ezdirilmeyeceği sözünü veren Erdoğan, hükümete asgari ücret zammı görüşmeleri sırasında işçi tarafına daha yakın olunması doğrultusunda talimat vermişti. Asgari ücret tarihinde ilk kez 482 dolar seviyesini aşarak döviz bazlı rekorunu kırdı (1 dolar = 23.63 TL) asgari ücret son 1 yılda yüzde 107 artarken, 22 yıldaki artış 61 kat olarak dikkat çekti.

BAŞKAN ERDOĞAN: HAYIRLI UĞURLU OLSUN
Başkan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan paylaşımda, "Asgari ücret Temmuz ayından itibaren net 11 bin 402 TL olarak uygulanacaktır. Milletimize hayırlı ve uğurlu olsun. İşçi ve işveren tarafları başta olmak üzere, uzlaşı kültürü içerisinde asgari ücretin belirlenmesinde emeği geçen tüm paydaşlara milletim adına teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol'u kabul etti.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki kabul, basına kapalı gerçekleştirildi.

Atalay ve Akkol'un asgari ücrete yapılan ara zam dolayısıyla Erdoğan'a teşekkür ziyaretinde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da hazır bulundu.

TİSK Başkanı Akkol, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a üzerinde Türk Bayrağı ile tarihte kurulan 16 Türk devletini temsil eden bayrakların yer aldığı hediye takdim etti.

İŞVERENLERE MALİYETİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın kamuoyuyla paylaştığı yeni asgari ücretin detayları belli oldu.

Buna göre, brüt 13 bin 414 lira 50 kuruş olan asgari ücretin, 11 bin 402 lira 32 kuruşunu net asgari ücret, 1878 lira 3 kuruşunu SGK primi ve 134 lira 15 kuruşunu işsizlik sigortası primi oluşturdu.

Yeni asgari ücretin işverene aylık maliyeti ise 15 bin 762 lira 4 kuruş oldu.

Bu rakamın, 13 bin 414 lira 50 kuruşu brüt asgari ücret, 2 bin 79 lira 25 kuruşu SGK primi (işveren payı), 268 lira 29 kuruşu işveren işsizlik sigorta primi kalemlerinden oluştu.

SÜREÇ NASIL İLERLEDİ?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliğindeki 2. toplantı 2.5 saat sürdü.

Çalışma Genel Müdürü Sadettin Akyıl'ın başkanlığındaki toplantıya, işçileri temsilen TÜRK-İŞ, işverenleri temsilen Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) heyetleri katıldı.

Toplantının ardından, TÜRK-İŞ Genel Mali Sekreteri Ramazan Ağar basın mensuplarına açıklamada bulundu.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun görüşmelerine devam edeceğini belirten Ağar, hafta içerisinde sonuca ulaşmak için tekrar bir araya geleceklerini bildirdi.

Ağar, asgari ücretteki artışın alım gücü ve günün şartları dikkate alınarak yapılmasını istediklerini dile getirdi.

Ağar, şöyle konuştu:
"Hükümet ve işveren tarafından henüz bir rakam masaya gelmedi. İşçiler olarak biz de rakam söylemedik. Kafamızda rakamlar var. Görüşmelerin sonucunda mutabakat sağlanacağını düşünüyoruz ama istediğimiz rakam olmaz ise muhalefet şerhini koyarız."

BAŞKAN ERDOĞAN GÖRÜŞTÜ!
Başka Erdoğan, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ikinci toplantısının ardından AK Parti Genel Merkezi'nde TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay ile bir araya geldi.

Yaklaşık 1 saat 15 dakika süren görüşmenin ardından açıklama yapan Atalay, "Sabah Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol ile bir ortak toplantı olacak. Perşembe gününü bulmadan bir neticeye varacağımızı umut ediyorum. Taleplerimizi, geldiğimiz noktayı Sayın Cumhurbaşkanı'mıza ilettim. Belli bir noktaya geldik" diye konuştu.

"ARZU ETTİĞİMİZE YAKIN BİR RAKAM"
Basın mensuplarının, 10 bin lira ile 12 bin lira arasında bir rakamın telaffuz edildiğini yönündeki sorusu üzerine Atalay, "Onları söylemenin bir anlamı yok. Ben konuştuktan sonra bir daha ne işçi ne TÜRK-İŞ konuşur. Kendimi de sizi de sıkıntıya sokacak, mahcup edecek bir şey söylemeyeyim. Arzu ettiğimize yakın bir rakam olur diye umut ediyorum. Yarın ya da en kötü çarşamba günü belli bir yere varırız." dedi.

Ergün Atalay, daha sonra Bakan Vedat Işıkhan'la görüşmek üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Kurumu'na gitti. Atalay'ın 20 Haziran Salı günü saat 10.30'da Bakan Işıkhan'la bir görüşme daha gerçekleştireceği ifade edildi.

MEVCUT ASGARİ ÜCRET NET 8 BİN 506 LİRA
Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 10 bin 8 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 8 bin 506 lira 80 kuruş olarak uygulanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 11 bin 759 lira 40 kuruş. Bunun 10 bin 8 lirasını brüt asgari ücret, 1551 lira 24 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 200 lira 16 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

TİSK NE İSTEDİ?
Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda yer alan işveren temsilcisi TİSK, asgari ücrete zam konusunda hem fikir olduklarını ifade ederken, asgari ücret zammı için rakamın 6 aylık enflasyon kadar olmasını istedi. Bu rakam da 10.100-10.400 TL arasında şekillendi. TİSK ayrıca özellikle destekler ve teşviklerin devam etmesi durumunda bunun üzerine çıkacabileceklerini bildirdi.

İşveren tarafı TİSK, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'dan yüzde 6 oranında destek istedi. Asgari ücret işveren maliyetinin azaltılması için yeni rakamın yüzde 6'sı oranında destek talep etti. Bakan Işıkhan konuyu Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e sundu. Hafta için 2 Bakanlık yetkilileri teknik ve bütçe çalışmalarını gerçekleştirdi.

TİSK'TEN "UZLAŞMA" MESAJI
Bu desteğin gerçekleşmesi durumunda asgari ücret zam oranının yüzde 30'un üzerine çıkması konusunda TİSK, "Uzlaşmaya varım" mesajı vermişti.

TÜRK-İŞ NE İSTEDİ?
TÜRK-İş'in masaya getirdiği ilk ücret tespiti 500 dolarlık bir alım gücünü işaret eden 11.800 TL düzeyi oldu.

TÜRK-İş özellikle gıda fiyatlarındaki 6 aylık artışı, açlık sınırı raporuna dikkat çekti.

TÜRK-İş istedikleri rakamın olması durumunda uzlaşma metnine imza atacaklarını belirtirken, yeni asgari ücret için "Türkiye Yüzyılı'na yakışır bir rakam" olması gerektiğini ifade etmişti.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN