Milyonlara sosyal koruma: Ailelere vatandaşlık maaşı desteği!

Aile Destek Sistemi adı altında hayata geçirilecek vatandaşlık maaşı uygulamasıyla gelir seviyesi asgari hayat standardının altında tek bir aile kalmayacak.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Nisan 2023 Güncelleme 14 Nisan 2023, 06:57
Milyonlara sosyal koruma: Ailelere vatandaşlık maaşı desteği!

İÇİNDEKİLER

Dar gelirli vatandaşlara nakdi sosyal yardım, evde bakım, gıda, giyim, barınma, şartlı eğitim, sağlık destekleri olmak üzere 53 başlıkta sosyal destek sağlanırken; ilk defa gelir tamamlayıcı Aile Destek Sistemi hayata geçecek. Bu kapsamda aile bazlı vatandaşlık maaşı uygulaması başlatılacak.

Vatandaşlık maaşı; İsviçre, Finlandiya, İskoçya ve Amerika gibi kişi başına gelirin fazla olduğu ülkelerin kendi ülke vatandaşlarına yaptığı ücret ödemesi olup, geri ödemesi bulunmuyor. Bu ödemeyle vatandaşların yaşam koşullarının iyileştirilmesi hedefleniyor.

Türkiye'de vatandaşlık maaşı kişiye değil, haneye aile bazlı ödenecek. Bu uygulamayla gelir seviyesi asgari hayat standardının altında tek bir aile, hane kalmayacak. Vatandaşlık maaşı tutarı; yaş, aile nüfusu gibi birçok kriter dikkate alınarak belirlenecek.

FAİZSİZ KREDİ
Aile ve Gençlik Bankası üzerinden yeni evlenen çiftlere iki yılı geri ödemesiz 48 ay vadeli 150 bin lira faizsiz kredi verilecek. Sosyal yardımlardan yararlanma koşulları standardize edilecek. Annelere olduğu gibi babaların da esnek çalışma imkânları genişletilecek. Hazal ATEŞ

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN