Son dakika: Mart ayı enflasyon rakamları açıklandı! Düşüş sürüyor! Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'den flaş açıklama

Son dakika haberleri... Enflasyonda düşüş sürüyor! Mart ayı enflasyon rakamları açıklandı. TÜİK'in verilerine göre Mart ayı enflasyonu yüzde 2,29 olurken yıllık enflasyon 50.1 olarak açıklandı. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati açıklanan enflasyon rakamları için "Üretim ve istihdam kaybına yol açmaksızın kararlılıkla adımlarımızı atmaya devam edecek, enflasyonu tedrici ve kalıcı bir şekilde indireceğiz" dedi.

Giriş Tarihi 03 Nisan 2023, 10:02 Güncelleme 03 Nisan 2023, 14:30
Son dakika: Mart ayı enflasyon rakamları açıklandı! Düşüş sürüyor! Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’den flaş açıklama

İÇİNDEKİLER

Türkiye İstatistik Kurumu enflasyon verilerini açıkladı.

TÜİK, Mart 2023 dönemine ilişkin enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre; tüketici enflasyonuna işaret eden tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) değişim, 2023 Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 2,29, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 12,52, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 50,51 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 70,20 olarak gerçekleşti.

TÜİK'in verilerine ilişkin açıklamsı şu şekilde;

TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ, MART 2023
Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık %50,51, aylık %2,29 oldu.



TÜFE'deki (2003=100) değişim 2023 yılı Mart ayında bir önceki aya göre %2,29, bir önceki yılın Aralık ayına göre %12,52, bir önceki yılın aynı ayına göre %50,51 ve on iki aylık ortalamalara göre %70,20 olarak gerçekleşti.

Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup %17,27 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise %70,73 ile lokanta ve oteller oldu.

TÜFE ana harcama gruplarına göre yıllık değişim oranları (%), Mart 2023

Ana harcama grupları itibarıyla 2023 yılı Mart ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup %-1,92 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, 2023 yılı Mart ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise %6,30 ile eğitim oldu.

TÜFE ana harcama gruplarına göre aylık değişim oranları (%), Mart 2023

2023 yılı Mart ayında, endekste kapsanan 143 temel başlıktan (Amaca Göre Bireysel Tüketim Sınıflaması-COICOP 5'li Düzey), 24 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 8 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 111 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti.

Özel kapsamlı TÜFE göstergesi (B) yıllık %52,11, aylık %2,19 oldu



İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE'deki değişim, 2023 yılı Mart ayında bir önceki aya göre %2,19, bir önceki yılın Aralık ayına göre %12,27, bir önceki yılın aynı ayına göre %52,11 ve on iki aylık ortalamalara göre %63,72 olarak gerçekleşti.

"ENFLASYONU KALICI BİR ŞEKİLDE İNDİRECEĞİZ"

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati enflasyon rakamlarına ilişkin açıklama yaptı.

Bakan Nebati, "2022 yılını, üst üste gelen ve çok boyutlu küresel krizlerin gölgesinde, maalesef yüksek enflasyon baskısıyla geçirdik. Yüksek enflasyonun yol açtığı negatif etkilerin elbette farkındayız. Bu sebeple enflasyonla mücadelemizden hiçbir şekilde taviz vermiyoruz" dedi.

Nebati açıklamasını şöyle devam ettirdi:
"Biz bir sorunu çözerken farklı sorunlara yol açmadan ilerlemeye özen gösteriyor, "enflasyon düşsün de işsizlik artarsa artsın, yatırım ve üretim gücümüz zayıflasa da olur" gibi bir kolaycılığa düşmeden, bütüncül ve vatandaşımızın menfaatine odaklı bir süreç yönetiyoruz. Nitekim, küresel ekonomide birçok olumsuzluğun yaşandığı 2022 yılı Ekim ayında yüzde 85'lere kadar yükselen enflasyon, attığımız isabetli adımların etkisiyle düşüşe geçmiş, Mart 2023 itibarıyla yüzde 50,5 seviyesine kadar gerilemiştir.

Ancak asıl önemlisi, Türkiye, enflasyonda bu düşüşü kaydederken, yatırımda, istihdamda ve üretimde kayıplar yaşamamış, tam aksine, bu süreçte Cumhuriyet tarihimizin istihdam ve ihracat rekorları eş zamanlı olarak kırılmıştır. Ekonomimiz, dinamik yapısını, üretim artışlarını ve büyüme trendini enflasyonla mücadeleye kurban etmemiştir.

ENFLASYONU KALICI BİR ŞEKİLDE İNDİRECEĞİZ
Bizler, asla kolaycılığa kaçmadan yüzeysel çözüm önerilerine kulak asmıyor, ülkemizin ve milletimizin menfaatlerini bütüncül bir anlayışla gözeterek ilerliyoruz. Üretim ve istihdam kaybına yol açmaksızın kararlılıkla adımlarımızı atmaya devam edecek, enflasyonu tedrici ve kalıcı bir şekilde indireceğiz."

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN