Son dakika: TBMM'de EYT teklifinin görüşmeleri başladı! Emeklilikte Yaşa Takılanlar ilk maaşlarını ne zaman?

Son dakika haberi... Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda Emeklilikte Yaşa Takılanlara (EYT) ilişkin kanun teklifinin görüşmelerine başlandı. Peki, Emeklilikte Yaşa Takılanlar, başvuru sonrası ilk maaşlarını ne zaman alacak? İşte tüm detaylar...

Giriş Tarihi 28 Şubat 2023, 18:52 Güncelleme 01 Mart 2023, 00:30
Son dakika: TBMM’de EYT teklifinin görüşmeleri başladı! Emeklilikte Yaşa Takılanlar ilk maaşlarını ne zaman?

İÇİNDEKİLER

Milyonlarca EYT'linin gözü kulağı yeniden Meclis'e çevrildi. Meclis Genel Kurulu, deprem nedeniyle verilen aranın ardından EYT teklifini görüşmeye başladı.

YÜRÜRLÜĞE GİRECEĞİ TARİH
8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olan ya da başlangıcını borçlanmayla bu tarihe çekenlerden prim ve yıl şartını tamamlayanlara emeklilik yolunu açacak düzenleme TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilmişti.

Düzenlemenin yeni adresi TBMM Genel Kurulu olacak. Genel Kurul'da görüşülüp kabul edildikten sonra yasalaşacak düzenleme, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın onayının ardından Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek.

KOŞULLARI YERİNE GETİREN HERKES EMEKLİ OLACAK
Düzenleme Genel Kurul'dan mevcut haliyle geçerse, yürürlüğe girmesiyle; SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ayrımı yapmaksızın 8 Eylül 1999 ve öncesinde çalışmaya başlayan ve yürürlükteki mevzuata göre prim ve yıl koşullarını yerine getiren herkes emekli olabilecek

Buna göre; SSK'lılardan kadın ise 20, erkek için 25 yıl hizmet süresini doldurup, işe giriş tarihine göre 5000 ile 5975 arasında günü tamamlayanlar kaç yaşında olursa olsun emeklilik hakkı kazanacak. Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nda ise 20 tam yıl (7200 gün), erkek 25 tam yıl (9000 gün) primi tamamlayanlar emeklilik hakkı elde edecek.


Buna göre; SSK'lılardan kadın ise 20, erkek için 25 yıl hizmet süresini doldurup, işe giriş tarihine göre 5000 ile 5975 arasında günü tamamlayanlar kaç yaşında olursa olsun emeklilik hakkı kazanacak. Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nda ise 20 tam yıl (7200 gün), erkek 25 tam yıl (9000 gün) primi tamamlayanlar emeklilik hakkı elde edecek.


9 Eylül 1999 (dahil) tarihinden sonra malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası kapsamında çalışmaya başlamalarına rağmen sigortalılık başlangıç tarihini geriye götürmeye imkan tanıyan ilgili mevzuat hükümlerine göre yapmış oldukları borçlanmalar ile sigortalılık başlangıç tarihi 8 Eylül 1999 (dahil) öncesi olacak şekilde geriye götürülenler de düzenleme kapsamında emekli olabilecek. Borçlanma yapanlar 'gelinen işe başlangıç tarihindeki' prim gün şartlarına tabi olacak.

DEĞİŞİKLİK OLUR MU?
EYT düzenlemesinde Genel Kurul'da değişiklik yapılması mümkün. Bu konuda pek çok talep de bulunuyor. SSK'lılar prim gün şartında da 8 Eylül 1999 tarihinin öncesine dönülmesini istiyor. Bu talep hayata geçerse EYT'li SSK'lıların 5000 ile 5975 arasında olan prim gün şartı, 5000 olarak uygulanacak.

Geçmişte staj girişi olanların da talepleri var. Staj ile çalışma hayatına başlayanlar, bu sürelerin borçlanma yapılarak uzun vadeli sigorta kollarından sayılmasını ve işe başlangıç tarihi olarak kabul edilmesini istiyor.

Böylece staj yapanların işe başlangıç tarihleri geriye çekilecek. Yani talepler kabul edilip bu yönde düzenleme yapılırsa, staj sürelerinin sigorta süresi sayılması için borçlanma yapılması yetecek.

Ayrıca SSK'lıların 3600, Bağ-Kur'luların 5400 prim günüyle kısmi emeklilik imkanında da yaş şartının 1999 öncesine döndürülmesi talepleri var.

8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olanların SSK'dan 3600, Bağ-Kur'dan 5400 günle kısmi emeklilik imkanı bulunuyor. Burada bir yaş şartı bulunuyor. Yaş şartı günlerin tamamlandığı tarihe kadar kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaşa kadar çıkıyor. Ancak burada da 8 Eylül 1999 öncesine dönülmesi durumunda kadınlarda 50, erkeklerde 55 yaş şartı geçerli olacak.

Meclis'teki düzenlemeyle emekli olduktan sonra 10 gün içinde aynı işyerinde tekrar çalışmaya başlayan işçiler için ödenen sosyal güvenlik destek primi işveren payında 5 puan indirim uygulanacak.

Böylece normal çalışan ile EYT düzenlemesiyle emekli olan çalışan arasındaki prim farkı 2 puana düşecek. İşverenler bu farkın da kaldırılmasını isterken, 10 günlük sürenin ise TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmeler sırasında 1 aya uzatılması talepleri bulunuyor. Bu iki değişikliğin yapılıp yapılmayacağı da Meclis'te belli olacak.

BAŞVURU TAKVİMİ

Emeklilik başvuruları ise EYT düzenlemesi yürürlüğe girdikten sonra başlayacak. SSK'lılar ve Bağ-Kur'lular başvuruları e-Devlet'ten ya da SGK'dan yapılabilecek.

Memurlar ise emeklilik başvurusunu Hizmet Takip Platformu (HİTAP) üzerinden gerçekleştirebilecek. Emekli aylıkları başvuruların yapıldığı tarihi izleyen aydan itibaren başlıyor. Mart ayında başvuranların emekli aylıkları 1 Nisan'dan itibaren hesaplanacak.

Şartları henüz yerine getirmemiş olan kişiler ise koşulları tamamladıkları tarihten itibaren emeklilik dilekçesi verecek. Onların maaşı da dilekçeyi izleyen ay başından itibaren hesaplanmaya başlanacak.

İLK AYLIK NE ZAMAN YATIRILIR?
Mart ayında dilekçe verenler için aylık başlangıcının 1 Nisan olması, ilk emekli aylığı ödemesinin Nisan ayında yapılacağı anlamına gelmiyor. Sosyal Güvenlik Kurumu, normalde emeklilik başvurularını bir hafta-10 gün içerisinde sonuçlandırıyor.

Ancak aynı ayda çok başvuru olması nedeniyle sürecin uzaması ihtimali de bulunuyor. Ancak bu durum bir kayba yol açmayacak. Yetişmezse de bir kayıp olmayacak, biriken tüm maaşlar birlikte yatırılacak.

EYT BAŞVURULARI...
EYT başvuruları, kanun teklifinin Meclis'ten geçmesi ve Resmi Gazete'de yürürlüğe girmesiyle birlikte başlayacak. Koşulları yerine getirenler, Süre sınırı olmaksızın, SGK ve e-Devlet'ten başvuru yapabilecek.

EYT düzenlemesinden yararlanmak isteyenler emeklilik için başvuru dilekçesi verecek.

Koşulları yerine getirenler, Süre sınırı olmaksızın, SGK ve e-Devlet'ten başvuru yapabilecek.

EYT düzenlemesinden yararlanmak isteyenler emeklilik için başvuru dilekçesi verecek.



EYT ŞARTLARI NELER?
EYT düzenlemesiyle 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olup kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresini tamamlayanlar emekli olabilecek.

Emekli olabilmek için işe başlama tarihine göre 5 bin ile 5 bin 975 gün arasında değişen prim günü şartını da tamamlamak gerekiyor.

EYT BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra 'gelir, aylık ödenek talep belgesinin verilmesi belgesi'ne tıklayın.

Ardından sayfada çıkan yeni başvuru sekmesine tıklayın.

Tahsis talep türü olarak ise 'yaşlılık aylığını" seçin.

SSK kapsamında aylık talep edeceklerin '4A', Bağkur kapsamına girenlerin ise '4B' seçeneğini işaretlemesi gerekiyor. Seçim yaptıktan sonra 'başvur' butonu tıklayın.



Maaş ödemesinin yapılacağı bankayı seçtikten sonra açıklama kısmına maaşınızı almak istediğiniz şubeyi yazın.

Diğer iletişim bilgilerini de doldurun.

'Aylık alıyor mu?' sorusunu da "evet" veya "hayır" olarak yanıtlayın.

Son aşamada 'ileri' butonu ardından 'başvur' butonuna basılarak bilgiler SGK'ya gönderilmiş olacak.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN