Sıfır oto satışlarına inceleme! Hazine ve Maliye Bakanlığı stokçuluk ve haksız fiyat artışı iddiaları üzerine harekete geçti

Stokçuluk ve haksız fiyat artışı iddiaları incelemeye alındı. Satılan 260 bin ‘0 km’ araç için 13 distribütör ve 257 bayiden bilgi ve belge istendi. Araçları alanlara da ‘Elden para verdin mi?’ diye soruldu.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Ocak 2023 Güncelleme 30 Ocak 2023, 10:33
Sıfır oto satışlarına inceleme! Hazine ve Maliye Bakanlığı stokçuluk ve haksız fiyat artışı iddiaları üzerine harekete geçti

İÇİNDEKİLER

Otomotiv sektöründe bir süredir devam eden stokçuluk ve haksız fiyat artışları yapıldığı yönündeki iddialar üzerine Hazine ve Maliye Bakanlığı harekete geçti. Bakanlık, 2022'nin Eylül ayından bu yana satılan 260 bin '0 km' araca yönelik inceleme başlattı. İnceleme sırasında bu otomobillerin tüm satış aşamaları da mercek altına alınmış oldu. Bakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre; bu kapsamda 13 distribütör ve 257 bayiden satış sürecine ilişkin bilgi ve belge talep edildi. Liste fiyatları üzerindeki ödemeler ve tahsilat yöntemi mercek altına alındı.

LİSTEYİ AŞANA CEZA
Ayrıca inceleme kapsamında sadece satıcılara değil, alıcılara da ulaşılarak araçlar ve aksesuarları için elden ödeme yapıp yapmadıkları soruldu. Liste fiyatı üzerinde talep edilen ücretlerin 'vergi kaçakçılığı' olarak değerlendirileceği kaydedilirken, inceleme sonucunda araç satışlarında usulsüzlük tespit edilmesi halinde söz konusu bayi ve distribütörlere ceza kesilecek.

KM OYUNU
Otomobil alım satımında fahiş fiyatların önüne geçilmesi için geçtiğimiz yıl Eylül'de önemli bir adım atıldı. İkinci el otomobil satışında 6 ay ve 6 bin kilometre şartı getirildi. Ancak bazı fırsatçılar bu kuralı delmek için türlü oyunlara başvurdu. Kimilerinin ilanlarda yanlış bilgi verdiği, kimi fırsatçıların da onlarca lüks araçla İstanbul-Edirne arasında mekik dokuduğu belirtildi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN