Asgari ücret, EYT ve Sözleşmeliye kadro... Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den A Haber'de önemli açıklamalar!

Son dakika haberleri... Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin A Haber'de önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Vedat Bilgin EYT'liler için ilk maaş tarihini duyurdu. "Asgari ücrete yeni zam olacak mı?" sorusunun yanıtını veren Bilgin, geçici işçi sorununun seçimden önce çözüleceğini belirtti.

Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:
Asgari ücret, EYT ve Sözleşmeliye kadro... Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den A Haber'de önemli açıklamalar!

HABERİ
SESLİ DİNLE

00:00 00:00
Tüm Sesli Haberler

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin A Haber'de önemli açıklamalarda bulundu.

Asgari ücret, EYT ve Sözleşmeliye kadro! Bakan Bilgin açıkladı! İşte Detaylar...

Bakan Bilgin EYT'lilerin ilk maaşlarını 1 Mart'ta alacaklarını belirtti. Bilgin asgari ücret ve sözleşmeliye kadro konularına ilişkin de önemli mesajlar verdi.

Bilgin'in açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde;

Türkiye'nin makro göstergelerine baktığımız zaman ekonomideki gelişmelerin bazı beklentilerin çok üstünde olduğunu söylememiz gerekir. Her şeyden önce ekonominin en temel göstergesi büyümedir. Türkiye büyümede OECD'de 2. ülke konumundadır. Pandemi sürecinden çıkışta da dünyanın en hızlı büyüyen 2. ekonomisi olduk. Çin'den sonra en hızlı büyüyen Türkiye oldu. Bu büyüme olayı tesadüfü değildir. Büyüme Türkiye'nin üretim faktörleri arasındaki ilişkiyi ekonomi politikasında iyi dizayn ettiğini ve netice aldığını göstermektedir.

"IMF PROGRAMLARI İSTİKRARSIZLIK GETİRİR"
'Türkiye'nin bir tasarrufu yoktur Türkiye ancak dışarıdan bir borç bulursa ekonomisinin büyütebilir' sözleri bizim IMF ile bağlantı kurduğumuz yıllardan itibaren öğrenilmiş bir çaresizliktir.

Bu çaresizlik Türkiye'de döviz krizleri, enflasyon devalüasyon ve IMF'in önüne dosya açmayı getirmiştir Türkiye'ye dayatılan IMF programları. Bunu bir neticesi de ortaya hep askeri darbeler ya da müdahaleler… Siyasi uzantısı da olmuştur. Nu baştan aşağı istikrasızlık üzerine kurgulanmış bir ekonomi anlayışıdır.

Türkiye'de çok iyi yetişmiş insan gücü bulunmaktadır. Emek verimliliğinin en etkin şekilde kullanıldığı ülkelerden biridir. Türkiye bunları büyüme ile aşıyor. Bu büyümenin içinde insan kaynağı önemlidir.

Girişimcilerimiz kalkınmada başroldedir. Birinci derecede rol aldılar.

Türkiye pandeminin getirdiği olumsuzluğa dalgalanmalara rağmen büyümesini sürdürdü.

ASGARİ ÜCRETE YENİ ZAM GELİR Mİ?
Ben gerekmeyeceğini düşünüyorum. Cumhurbaşkanımızın da dediğin gibi beklenmedik olağandışı bir durum olursa. Ancak bunun tam tersi yaşanıyor. Enflasyon düşüyor. Düşmeye de devam edecek. Merkez Bankası'nın da açıkladığı tahmin rakamları bu yönde.

"ENFLASYONUN YÜZDE 20'LERE GERİLERE DÜŞTÜĞÜ BİR ORTAM VAR"
Yılsonunda yüzde 30'un altında yüzde 20'lerde bir enflasyon ile karışılacağız. Enflasyonun yüzde 20'lere gerilediği bir ortamda da yaptığımız artış asgari ücretlilerin alım gücünün korunmasını sağlayacaktır.

Asgari ücreti 455-460 dolar arasına çıkararak Türkiye'nin ekonomik gücünü gösterdik.

ASGARİ ÜCRET GÖRÜŞMELERİ
Asgari ücrette üçlü imzayı arzu ederdik. Pazarlık her zaman işçilerimize kazandırır.

140 BİN PERSONELE KADRO YOLU
Son yılların en önemli sorunlarından birisi sözleşmeli personel sorunuydu. Kadroya geçmeleri sorunuydu. Biz bunu geçen dönem kamu toplu sözleşmemizle sözleşme altına aldık. Bunların kadro haklarını düzenleyeceğiz dedik.

Bakan Vedat Bilgin’den sözleşmeli personele kadro açıklaması!

Onların da tıpkı 657'deki kadroda çalışan insansalar gibi hakları olacak. Onları 'sözleşmem devam edecek mi?, Etmeyecek mi? gibi bir durumdan kurtaracağız. Biz bu sorunu çözdük. Meclis'ten geçen hafta yasalaşarak çıktı. Bizim sorunları çözme konusunda seçime endeksli bir tavrımız yok. Milletimizin sorunları dosya dosya açıp çözüyorum. Ama bununla ilgili netleşen bir takvim yok.

Kamu da daha adil bir düzenleme beklentisi vardı.

EYT'DEN SON DURUM NE?

EYT'DEN SON DURUM NE?
EYT'de ilk maaşların Mart'ın 1'inde ödenmesini bekliyoruz. Buna hazırlıklarımızı yaptık. EYT tarihinde bir esneme olmaz ama erken olabilir. Süreç Meclis'in iradesindedir. EYT için 9 Eylül 1999 tarihinde bir esneme olmaz.

Kamudaki EYT'liler emekli olmayacaktır.

EYT'li maaşında az zam iddiası doğru değildir.

GEÇİCİ İŞÇİLERİN DURUMU
Geçici işçi sorununu seçim öncesi çözeceğiz. EYT'den sonra Meclis'e getireceğimiz konulardan birisi de budur.

Bakan Bilgin açıkladı! Geçici işçiler ne zaman kadroya geçecek?

SENDİKA MESAJI
Sendikalaşmanın Türkiye'nin demokrasisine yapacağı katkı olacağına inanıyoruz. Önümüzdeki günlerde yeni gelişmeyi açıklayacağız.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN