EYT kapsamı genişliyor! Yaşa takılana ‘yıpranma’ formülü

EYT düzenlemesi gün sayarken, 40’ı aşkın meslekte uygulanan yıpranma payı prim kazandırıyor, işe giriş tarihini de öne çekerek EYT kapsamına girişi sağlıyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Ocak 2023 Güncelleme 07 Ocak 2023, 06:58
EYT kapsamı genişliyor! Yaşa takılana ‘yıpranma’ formülü

İÇİNDEKİLER

Emeklilikte yaşa takılanlara ilişkin yasa teklifinin gelecek hafta Meclis'e sunulması bekleniyor. 8 Eylül 1999'dan önce işe başlayanlar düzenlemeyle emekli olabilecek. Prim ve süre açısından eksiği olanlar da tamamlayarak sisteme dahil olacak. Başvuru öncesi, hatalı işe giriş tarihi ve primlerin düzeltilmesi, eksik günlerin tamamlanması, yanlış meslek kodlarının kontrol edilmesi önem taşıyor. Çalışılan yıllar, çalışma süreleri emekli aylığı üzerinde etkili olacak. 40'ın üzerinde iş kolunda geçerli olan yıpranma payı (fiili hizmet süresi zammı), her bir çalışan için özel olarak oluşturulan meslek kodları da erken emeklilik kapısı açıyor. Yıpranma hakkı olan bir meslek sınıflandırmasındaki meslek kodunun doğru girilmesi gerekiyor. Yasa gereği tehlikeli ve ağır işte çalışanlara yıpranma hakkı veriliyor. Ağır mesleklerde çalışanlar için ödenen primler daha fazla kabul ediliyor ve yaş şartında indirim yapılıyor.

60-180 GÜN İLAVE
Yıpranma payı fiili hizmetten de sayılıyor. Bu kapsamda olan mesleklerde her yıla 90 gün ek fiili hizmet artışı eklenmesi durumunda bir yıl çalışan 15 ay çalışmış kabul ediliyor. Normalde emeklilikte esas olan 360 gün sayısına fiili hizmet artışıyla birlikte her yıl 60-180 gün arasında farklı oranlarda prim sayısı ekleniyor. Yıpranmaya tabi çalışması olup işe girişi geri çekilebilecek olan kişiler EYT kapsamına girebilir. Örneğin, basın sektöründe 212'li olarak 2000 öncesi çalışması olan bir kişi 8 Eylül tarihini 1 ayla kaçırıyor. Bu durumda 2000 yılı öncesinde fiili hizmet zammıyla çalıştıysa yıpranma süresi başlangıcı geriye çekilebilir. Yaklaşık 1 ay geriye çekeceği için EYT'den yararlanabilir.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN