EYT’de yaş düğümü çözülecek! Eylül 1999 tarihi değişir mi? Görünmeyen primler hizmete eklenir mi?

Yaşa takılanlara emeklilik yolunu açacak düzenleme için hazırlıklar sürüyor. Bir yaş sınırı olup olmayacağı en çok merak edilen konuların başında gelirken, düzenlemeye son noktayı Başkan Erdoğan koyacak.

Hazal Ateş Hazal Ateş
Kaynak Gazete
Giriş Tarihi:
EYT’de yaş düğümü çözülecek! Eylül 1999 tarihi değişir mi? Görünmeyen primler hizmete eklenir mi?

Emeklilikte yaşa takılanların gözü kulağı bugün yapılacak Kabine toplantısında. Geçtiğimiz haftaya damgasını vuran 'yaş sınırı' konusunda son noktayı Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın koyması bekleniyor.

EYT’de yaş düğümü çözülecek! Eylül 1999 tarihi değişir mi? Görünmeyen primler hizmete eklenir mi?-2

Erdoğan'ın bu konuda Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çalışma Bakanlığı'ndan yeniden bir değerlendirme yapması istediği ifade ediliyor.

EYT'de 'tarih, prim, yıl, başvuru, tazminat, aylık' konuları da bu çalışmayla netleşmiş olacak.

EYT’de yaş düğümü çözülecek! Eylül 1999 tarihi değişir mi? Görünmeyen primler hizmete eklenir mi?-3

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Meclis Genel Kurulu'nda EYT düzenlemesinin 'en geniş kapsamlı haliyle yapılacağını' açıklarken, 'yaş sınırına' ilişkin resmi ağızdan gelen bir açıklama yok.

EYT’de yaş düğümü çözülecek! Eylül 1999 tarihi değişir mi? Görünmeyen primler hizmete eklenir mi?-4

Kulislerde 50-52 ile başlayan yaş sınırı iddiaları, kadınlarda 46, erkeklerde 48'e düştü. Yaşa takılanlara emeklilik kapısı açacak olan yasal düzenlemeye yönelik kritik soruların yanıtları şöyle:

EYT’de yaş düğümü çözülecek! Eylül 1999 tarihi değişir mi? Görünmeyen primler hizmete eklenir mi?-5

EYT’de yaş düğümü çözülecek! Eylül 1999 tarihi değişir mi? Görünmeyen primler hizmete eklenir mi?-6 Yasada 8 Eylül 1999 tarihi değişir mi?
Anayasa Mahkemesi 23 Kasım 2001 tarihinde 8 Eylül 1999 tarihli 4447 sayılı yasanın emeklilikle ilgili maddelerini iptal etmişti. Yasanın yeni halinin 6 ay içinde yapılmasını istemişti. 23 Mayıs 2002'de 4759 sayılı Kanun yürürlüğe girdi. Bu kanunda atıfta bulunulan tarih 1999 olup, EYT yasasında da bu tarihin esas alınacağı kesin.

EYT’de yaş düğümü çözülecek! Eylül 1999 tarihi değişir mi? Görünmeyen primler hizmete eklenir mi?-6

EYT’de yaş düğümü çözülecek! Eylül 1999 tarihi değişir mi? Görünmeyen primler hizmete eklenir mi?-7 Bakan Bilgin, dijitalde kayıtları olmayanların sisteme aktarılması nedeniyle çalışmaların geciktiğini ifade ediyor. İşe giriş tarihim 1999 öncesi olmasına karşın primim görünmüyor. Eksik primlerim bu kayıtlardan çıkar mı?
Milyonlarca çalışanın, emeklinin sosyal güvenlik bilgileri Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) veri tabanında bulunuyor. Sosyal güvenlik sistemi 1998'den itibaren otomat sistemine geçti. Bu tarihten önce sigorta bilgileri dosyalarda muhafaza ediliyordu. SGK son haftalarda çalışma hayatı, borçlanma, aylık hesaplama gibi birçok başlıkta güncelleme yapıyor. Dosyalardaki bilgiler de sistemlere aktarılıyor. Hizmet dökümünde priminiz görünmüyorsa SGK'ya başvurarak dosyanızın incelenmesini ve o yıllara ait çalışmalarınızın hizmet dökümüne işlenmesini talep edebilirsiniz. Sigortanız yatırılmadıysa hizmet tespit davası açma hakkınız da bulunuyor.

EYT’de yaş düğümü çözülecek! Eylül 1999 tarihi değişir mi? Görünmeyen primler hizmete eklenir mi?-7

YASAYI BEKLEYENLERİN ÖNCELİĞİ NE OLMALI?
SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı hangi kapsamda çalışırsanız çalışın mutlaka hizmet dökümünüzü inceleyin.

EYT’de yaş düğümü çözülecek! Eylül 1999 tarihi değişir mi? Görünmeyen primler hizmete eklenir mi?-8

Doğum tarihi, ilk işe giriş tarihi, hizmet dökümündeki çalışma gün sayılarını kontrol edin. Hata varsa yasa yürürlüğe girmeden önce düzeltilmesinde fayda bulunuyor.

EYT’de yaş düğümü çözülecek! Eylül 1999 tarihi değişir mi? Görünmeyen primler hizmete eklenir mi?-9

Birden fazla sigorta statüsünde çalışması olanlar e-Devlet üzerinden birleştirmeyi gerçekleştirebilir.