EYT’liye tazminat garantisi! İşverenlere 5 puanlık indirim! Yasa bu ay TBMM'de

EYT yasası ile emekli olacakların tazminatları devlet garantisine alınırken, daha sonra çalışacaklar için 5 puanlık prim indirimi geldi. İşte tüm detaylar...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Aralık 2022 Güncelleme 04 Aralık 2022, 12:36
EYT’liye tazminat garantisi! İşverenlere 5 puanlık indirim! Yasa bu ay TBMM’de

İÇİNDEKİLER

Emeklilikte yaşa takılanlar yasal düzenlemenin Meclis'e gelmesini heyecanla beklerken, hem çalışan hem işverenin yüzünü güldüren iki müjdeli haber geldi.



EYT'li olup da çalışmaya devam edenler için de normal çalışanlarda olduğu gibi 5 puanlık sosyal güvenlik prim desteği verilecek.



İşverenlere emeklilik hakkı kazananların kıdem tazminatını ödemesi konusunda Kredi Garanti Fonu aracılığıyla kredi desteği sağlanacak.



Beş puanlık indirimle işverenin maliyeti yüzde 19.5'a inecek Kıdem tazminatı için KGF'den uygun faizli kredi kullandırılmasına ilişkin ayrıntıları Hazine ve Maliye Bakanlığı belirleyecek. EYT yasası Meclis'ten çıkar çıkarmaz Hazine destekli kredi uygulaması da devreye alınacak.



EYT yasasıyla, emekli olanların işe devamı durumunda normal çalışanlara göre ortaya çıkan 5 puanlık prim farkı kaldırılacak.



Normal çalışan için sigorta primi brüt ücretin yüzde 37.5'i olup bunun yüzde 15'i çalışanın brüt maaşından, yüzde 22.5 işverence ödeniyor. Düzenli ödemede işveren payından yüzde 5 indirim yapılıyor.



İşverenin cebinden sigorta primi için brüt ücretin yüzde 17.5'i çıkıyor. Emekli çalışanda ise yüzde 7.5 çalışandan, yüzde 24.5 işverenden kesiliyor. Arada yüzde 7'lik bir fark oluşuyor. Beş puanlık indirimle işverenin maliyeti yüzde 19.5'a inecek.



NORMAL ÇALIŞAN
İşçi SGK primi: Yüzde 14
İşçi işsizlik sigortası primi: Yüzde 1
İşveren SGK primi: Yüzde 15.5
İşveren işsizlik sigortası primi: Yüzde 2



EMEKLİ ÇALIŞAN
Kısa Vadeli Sigorta Kolları Primi İşveren Payı: Yüzde 2
Sosyal Güvenlik Destek Primi İşveren Payı: Yüzde 22,5
Sosyal Güvenlik Destek Primi İşçi Payı: Yüzde 7.5

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN