Sıfır araç alacaklar dikkat: 1 Aralık'ta yürürlüğe girecek! 531 bin TL’lik otoda 105 bin TL indirim! ÖTV ve matrah...

Sıfır araç almak isteyenler dikkat! 1 Aralık’ta yürürlüğe girecek düzenleme ile ÖTV oranları sabit tutularak matrah güncellenecek. Yüzde 80 diliminde yer alan 531 bin liralık araç, matrah artırımıyla yüzde 45 dilimine girerse, fiyatı 426 bin liraya inecek.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Kasım 2022 Güncelleme 21 Kasım 2022, 10:34
Sıfır araç alacaklar dikkat: 1 Aralık’ta yürürlüğe girecek! 531 bin TL’lik otoda 105 bin TL indirim! ÖTV ve matrah...

İÇİNDEKİLER

Sıfır otomobil almak isteyenlerin beklediği matrah düzenlemesi 1 Aralık'ta yürürlüğe girecek.



Üzerinde çalışılan matrah (vergisiz fiyat) düzenlemesiyle ÖTV oranları sabit tutulacak ancak matrah genişletilerek, bazı araçlardan daha az ÖTV alınacak.



Bugün yüzde 80'lik ÖTV diliminde yer alan 500 bin liralık araç yüzde 50'lik dilimde hesaplanırsa yüzde 17 indirimle fiyatı 415 bin lira civarında olacak.



ORANLAR AYNI KALACAK
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) ile görüşmesinde, matrah düzenlemesinde son aşamaya gelindiğini ve uygulamanın 1 Aralık itibarıyla hayata geçirileceğini bildirdi.



Nebati, ÖTV oranlarında değişiklik olmayacağını, matrah artırımıyla araç fiyatlarının düşeceğini ifade etti. OYDER Başkanı Altuğ Erciş, Bakan Nebati'ye matrah güncellemesi talebini ilettiklerini belirterek, "Tüketicilerin krediye ulaşma konusunda yaşadıkları zorlukları da aktardık. Matrah güncellemesinin en kısa sürede sonuca bağlanacağını ilettiler. Diğer sorunlarla ilgili çalışmaya devam edeceklerini ifade ettiler" dedi.



Yeni düzenlemeyle ÖTV oranları sabit tutulacak ancak matrah genişletilerek, bazı araçlardan daha az ÖTV alınacak.



Yüzde 45'lik dilimin matrahı 250 bin liraya yükselirse, yüzde 80'lik ÖTV dilimindeki araç yüzde 45 dilimine girecek ve 531 bin liralık fiyatı yaklaşık 426 bin liraya inecek.



MTV'DE ARTIŞ ORANI DEĞİŞEBİLİR
Otomobilde ÖTV değişikliği en son Ocak ayında yapılmıştı. Yüzde 60 ve yüzde 70 ÖTV dilimleri de sisteme eklenerek bazı oranlar için matrah değerleri yükseltildi. Böylece, değişiklik öncesinde yüzde 80 ÖTV diliminin alt sınırında yer alan modellerin bazıları yüzde 10 kadar fiyat indirimi yaşayarak yüzde 70 ve yüzde 60 ÖTV dilimine geçti. Ocak ayında yüzde 122.9 artması gereken Motorlu Taşıtlar Vergisi'nde de Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın yetkisini kullanarak artış oranını aşağıya çekmesi bekleniyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN