Önce bindirim sonra indirim! Kasım kampanyaları fırsatçıları harekete geçirdi | Ekonomi haberleri

Kasım kampanyaları fırsatçıları harekete geçirdi. Fiyatlara önce bindirim, sonra indirim yapan firmalar, tüketicileri üzdü. İşte sizler için derlediğimiz 15 Kasım TAKVİM Gazetesi ekonomi haberleri...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 15 Kasım 2022 Güncelleme 15 Kasım 2022, 06:58
Önce bindirim sonra indirim! Kasım kampanyaları fırsatçıları harekete geçirdi | Ekonomi haberleri

İÇİNDEKİLER

Tüketicilerin heyecanla beklediği 'Kasım indirimleri' fırsatçıları da harekete geçirdi. Bazı firmalar fiyatlara önce bindirim, sonra indirim yaptı. Örneğin; lüks bir markanın online satış platformunda bir tabak 7 Kasım'da 599 TL'den 359 TL'ye düşmüş ve o fiyattan satışa sunulmuştu. Aynı ürün 8 Kasım sabahı 729 TL'ye yükseltilerek 437 TL'den satıldı. Yine online platformda satışa sunulan temizlik robotunun fiyatı 25 Ekim'de 5.499 TL iken, aynı ürün indirim kampanyasının yapıldığı 12 Kasım tarihinde 9.109 TL'ye yükseltilip 'Şimdi al, Şubat'ta öde' kampanyasına dahil edildi. Yine ünlü bir markanın 12 kişilik 55 parça yemek takımı 4 Kasım'da 10 bin 999 TL iken, aynı ürün 11.11 kampanyasında 13 bin 490 TL'ye yükseltildi. 11.11'e özel sepette yüzde 25 indirim kampanyasına dahil edildi.

30 GÜN KRİTERİ
Ticaret Bakanlığı'nın yakın zamanda yaptığı düzenlemelere dikkat çeken Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, indirim yapıldığı ilan edilen ürün ya da hizmetin fiyatı geriye dönük 30 gün boyunca uygulanmış en düşük fiyat ne ise indirimden önceki fiyata o meblağın yazılması; indirim yapılıyorsa bu meblağ üzerinden indirim yapılması gerektiğini kaydetti.

BELGELEYİP ŞİKAYET EDİN
Önce bindirim sonra indirim şeklindeki yanıltıcı ilan ve reklamlara karşı uyaran Aydın Ağaoğlu, şöyle konuştu: "Bu durumda tüketici ekran kayıtları veya etiket fiyatlarının fotoğraflarını alarak belgelemek suretiyle Ticaret Bakanlığı bünyesinde bulunan Reklam Kurulu'na, e-Devlet üzerinden veya ALO 175 hattını arayıp şikâyette bulunabilir. Belgeleriyle hakem heyetine başvuranlar var olduğu iddia edilen indirimlerin gerçeğe dönüşmesini sağlayabilir." (Merve BİLKAY)


TELEFON SİPARİŞ ETTİ, BANT GELDİ
Bilecik'te internet üzerinden 2 bin 400 lira değerinde telefon siparişi veren 42 yaşındaki Barış Akbulut, telefon yerine bant gönderildiğini görünce şoke oldu. Yurt dışında faaliyet gösteren bir alışveriş sitesinden ürünü aldığını belirten Akbulut, "Hemen alışveriş sitesini aradım. Fakat muhatap hiç kimseyi bulamadım. Kimse bilmediği, özellikle yurt dışı alışveriş sitelerinden kesinlikle alışveriş yapmasın" dedi. Tüketici Hakları Derneği Bozüyük Şube Başkanı Hayrettin Sabırlı ise "Mağdur olmamanız için daha dikkatli, itinayla ve özenle araştırarak alışveriş yapmanızı öneriyorum" dedi

BEBEK MONİTÖRÜNÜ KORUMAYA ALIN
Dünyanın farklı bölgelerinde bebek monitörü korsanlığıyla ilgili yaşanan vakalar, ebeveynleri endişelendirdi. ESET, siber suçluların bebek odalarına girmelerini engelleyebilecek önerilerini paylaştı. Güvenliğe önem veren, hakkında iyi değerlendirmeleri olan saygın bir üreticinin ürünlerini tercih edin. Cihazın yazılımına yönelik tüm güncellemeleri yükleyin. Güçlü ve benzersiz parola ayarlayın. İzleme günlüklerini düzenli inceleyin.

BORSA RALLİSİ
Borsa İstanbul'da endeks 1999'dan bu yana en büyük yıllık yükselişe imza atıyor. Uluslararası Borsalar Birliği verilerine göre; Borsa İstanbul son 1 yılda yüzde 174.1 ile dünyanın en fazla yükselen piyasası oldu. Borsa İstanbul, yüzde 56.7 ile ikinci sırada yer alan Arjantin'e de 3 kata yakın fark attı. Borsa İstanbul yıl başından bu yana yüzde 139.85 ile yine ilk sırada yer alırken, ikinci sıradaki Arjantin'in getirisi yüzde 80'de kaldı. Borsa İstanbul son 6 ayda yüzde 81.57, son 3 ayda yüzde 55.3, son 1 ayda yüzde 24.75 ile yine zirveye yerleşti. (Oktay ÖZDABAKOĞLU)

PIA, İSTANBUL HAVALİMANI UÇUŞLARINA BAŞLADI
Pakistan Uluslararası Havayolları (PIA), İGA İstanbul Havalimanı seferlerine başladı. Türk Hava Yolları (THY) ve PIA'nın mevcut kod paylaşımı anlaşmasını genişletmesiyle birlikte Pakistan'dan İstanbul'a gelecek yolcular İGA İstanbul Havalimanı üzerinden Avrupa, İngiltere ve ABD'deki 28 şehre uçabilecek. İş birliğinin İGA İstanbul Havalimanı'na 150 bin civarında ek yolcu trafiği getirmesi bekleniyor. İGA CEO'su Kadri Samsunlu, daha fazla havayolu şirketine ev sahipliği yapmak için dünyanın önde gelen havayolu şirketleriyle görüşmelerini sürdürdüklerini belirtti. (Cevdet ÖZDEMİR)

ARSA FIRSATI İÇİN SON GÜN
250 bin sosyal konut için hak sahibi belirleme kuraları sürerken, 1 milyon altyapılı konut arsası ve 10 bin iş yeri için başvurularda sona gelindi. İlk Evim Arsa ve İlk İş Yerim projelerinde banka üzerinden başvurular bugün mesai saati bitiminde sona eriyor. Proje kapsamında iki çeşit arsa yer alıyor. Müstakil konutların yapılacağı arsalar 350 ila 500 metrekare büyüklükte. Buraya brüt 150 metrekareye kadar konut yapılabilecek. Müstakil arsaların fiyatları 192 bin 500 liradan, taksitleri bin 604 liradan başlayacak. Hisseli arsalar ise 112 bin 500 liradan başlayan fiyatlar ve 937 liradan başlayan taksitlerle vatandaşa sunulacak. Arsalar 10 yıl vadeyle, faizsiz şekilde sunulacak.

KURSLAR YAZ-KIŞ SÜRECEK
Öğrencilerin tatilde de eğitimden uzak kalmaması için Milli Eğitim Bakanlığı, bu yaz ilk kez öğrencilere yönelik dört farklı alanda yaz okulları açtı. Bu kurslarda bilim, sanat, matematik ve yabancı dil eğitimleri yer aldı. Bakan Mahmut Özer, yaz okullarının kapsamının genişletilerek devam edeceğini belirtmişti. Bu kapsamda 1 milyon öğrencinin eğitim aldığı kursların sadece yaz tatillerinde değil, ara tatillerde de yapılması kararı alındı. (Burcu ŞEN)

E-TICARET 6 AYDA YÜZDE 116 BÜYÜDÜ
Türkiye'nin e-ticaret hacmi bu yılın Ocak-Haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 116 artışla 348 milyar liraya ulaştı. Bu yılın ilk yarısında siparişler yüzde 38 artışla 1 milyar 654 milyondan 2 milyar 294 milyon adede yükseldi. Sektör bazında e-ticaret hacmi değerlendirildiğinde beyaz eşya ve küçük ev aletleri yaklaşık 43.7 milyar lira, hava yolları 30.4 milyar lira, giyim, ayakkabı ve aksesuar 24.6 milyar lira, elektronik sektörü ise 20.3 milyar liralık hacimle öne çıktı. Bu sektörleri gıda ve süpermarket, seyahat taşımacılık ve depolama, yemek ve konaklama sektörleri izledi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN