Alman ekonomisi zorda! Böylesi daha önce 2. Petrol Krizi'nde oldu: 64 milyar euroluk darbe

Koronavirüs pandemisinin ardından Rusya-Ukrayna savaşıyla başlayan enerji krizi Avrupa devlerini krize soktu. Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'nın önemli ekonomi ve düşünce kuruluşlarından olan Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), gaz ve petrol fiyatları nedeniyle Alman ekonomisinin bu yıl 64 milyar euroluk darbe yiyeceğini belirtti.

Giriş Tarihi 08 Kasım 2022, 16:24 Güncelleme 08 Kasım 2022, 16:34
Alman ekonomisi zorda! Böylesi daha önce 2. Petrol Krizi’nde oldu: 64 milyar euroluk darbe

İÇİNDEKİLER

Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), tarafından yapılan "Mevcut enerji krizinde gerçek gelir kayıplarının belirlemesi" araştırmasının sonuçları yayımlandı.

GSYH'NIN YAKLAŞIK %2'SİNE YAKIN KAYIP BEKLENİYOR
Araştırmada, yüksek gaz ve petrol fiyatlarının Alman ekonomisinde milyarlarca avroluk reel gelir kaybına yol açtığı belirtilerek, bu yıl için reel gelir kayıplarının 64 milyar euro seviyesinde olacağı ve bunun da ülkenin Gayrisafi Yurt içi Hasıla'sının (GSYH) yüzde 1,8'ine denk geleceği tahmin edildi.

GELECEK YILLARDA DEVAM ETMESİNİN BEKLENİYOR
Geçen yıl söz konusu reel gelir kaybının 35 milyar euroyu geçerek, GSYH'nın yüzde 1'ini aştığına yer verilen araştırmada, gelir kayıplarının gelecek yıllarda devam etmesinin beklendiği ifade edildi.

DAHA KÖTÜSÜ SADECE 2. PETROL KRİZİ DÖNEMİNDE GÖRÜLDÜ
Ifo İş Döngüsü Araştırma ve Ekonomik Tahmin Müdürü Timo Wollmershaeuser, konuya ilişkin değerlendirmesinde, "Gelecek yıl yaklaşık 9 milyar euro veya ekonomik üretimin yüzde 0,2'si kadar reel gelir kaybının olacağını tahmin ediyoruz" ifadesini kullandı.

Wollmershaeuser, 2021-2023 döneminde yaklaşık 110 milyar euro veya yıllık GSYH'nın yüzde 3'ine kadar reel bir gelir kaybı oluşacağını vurgulayarak, "Bu rakamın daha yüksek olduğu tek zaman, ekonomik üretimdeki kaybın yüzde 4 olduğu 1979-1981 ikinci petrol krizi sırasındaydı. 1973-1974'teki ilk petrol krizinin yüzde 1,5'lik bir kayba neden olduğunu hesaplıyoruz" ifadesini kullandı.

RUSYA'YI TEDARİKÇİ OLARAK KAYBETMENİN SONUCU
Reel gelirdeki mevcut düşüşün önümüzdeki birkaç yıl içinde devam etmesini beklediklerini aktaran Wollmershaeuser, "Rusya'yı tedarikçi olarak kaybetmek, enerji fiyatlarının uzun vadede yüksek kalacağı anlamına geliyor. Ayrıca Almanya enerji ithalatına olan bağımlılığından bir gecede kurtulamayacak" değerlendirmesinde bulundu.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN