Kilometre oyununa 10 yıl hapis! Nitelikli dolandırıcılık sayıldı

Aracı daha yüksek değerde satmak için kilometreyi düşürenler yandı! Yargıtay, emsal kararında, ‘nitelikli dolandırıcılık’ hükmüne vardı... İşte detaylar...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Kasım 2022 Güncelleme 07 Kasım 2022, 06:59
Kilometre oyununa 10 yıl hapis! Nitelikli dolandırıcılık sayıldı

İÇİNDEKİLER

Tüketıcılerin mağduriyetine sebep olan ikinci el araçlarda kilometre düşürme olayıyla ilgili milyonlarca tüketiciyi yakından ilgilendiren bir karar geldi. Yargıtay, kilometresi düşürülen aracın değerinin üzerinde satılmasının 'nitelikli dolandırıcılık' suçunu oluşturduğuna dikkat çekti.



200 BİN YERİNE 68 BİN KM
İnternet sitesi üzerinden 68 bin kilometrede bir otomobil için ilan sahibiyle anlaşmaya varan bir tüketici, bir süre sonra arızalanan otomobilini yetkili servise götürünce büyük şok yaşadı. Aracın gerçek kilometresinin 200 bin olduğunu öğrenince dolandırıldığını anlayan mağdur tüketici, Ağır Ceza Mahkemesi'nin yolunu tuttu. Aracı satan kişi, 'nitelikli dolandırıcılık' suçundan hapis cezasına çarptırıldı. Sanık, karara itiraz edince devreye Yargıtay girdi. Emsal nitelikte bir karara imza atan Yüksek Mahkeme; kilometresi düşürülmüş aracı değerinin üzerinde satmanın, 'nitelikli dolandırıcılık' suçunu oluşturduğuna dikkat çekti. Yargıtay'ın kararında şöyle denildi: "Davacının satın aldığı aracın yetkili servise götürülmesi ile kilometre saatinin değiştirildiği ve 200 bin kilometrede olduğu tespit edilmiştir. Bu suretle sanığın nitelikli dolandırıcılık suçunu işlediğinin iddia edildiği olayda; tüm dosya çerçevesine göre sanığın mahkumiyetine yönelik mahkemenin kabulünde isabetsizlik görülmemiştir. Mahkeme hükmünün onanması oy birliği ile kabul edilmiştir."



10 YIL CEZASI VAR
Kilometre, aracın değerini etkileyen asli unsurlardan birisi olarak görülüyor. Aracın yıpranma payının hesaplanması ve ileride çıkabilecek sorunlar ve motor ömrü bakımından çok önemli bir husus olarak biliniyor. Türk Ceza Kanunu'nun 158. maddesinde bu tür hileye başvuranlara yönelik verilecek cezalar şöyle açıklanıyor: "Nitelikli dolandırıcılık suçunun cezası 3 yıl ila 10 yıl arasında hapis olarak belirlenmiştir. Buna ek olarak 5000 güne kadar adli para cezası da hükmedilmektedir."

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN