İstanbul'daki ekonomiye yön verecek zirvede ünlü ekonomist Prof. Horioka'dan ezberleri bozan faiz çıkışı: ABD ve Avrupa uçuruma gidiyor

Son dakika haberi | İstanbul'da yapılan Ekonomik Dönüşüm ve Yeni Paradigmalar Zirvesi'ne dünyanın dört bir yanından çok önemli ekonomi profesörleri geldi. Bu isimlerden biri olan Kobe Üniversitesi'nde görevli Prof. Dr. Charles Yuji Horioka, küresel ekonomik görünüm ve merkez bankalarının faiz kararlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Hurioka, Fed'in ve diğer merkez bankalarının faiz artırım kararlarının ekonomik riskler oluşturduğunu ifade ederken, bu ekonomiler üzerinde oluşan "resesyon" riskine dikkat çekti.

Giriş Tarihi 30 Eylül 2022, 10:50 Güncelleme 30 Eylül 2022, 11:14
İstanbul’daki ekonomiye yön verecek zirvede ünlü ekonomist Prof. Horioka’dan ezberleri bozan faiz çıkışı: ABD ve Avrupa uçuruma gidiyor

İÇİNDEKİLER

İstanbul'da gerçekleşen Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın düzenlediği Ekonomik Dönüşüm ve Yeni Paradigmalar Zirvesi'nde Kobe Üniversitesi Prof. Dr. Charles Yuji Horioka dünyada tartışma konusu olan faiz, resesyon ve büyüme üçlemi hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Merkez bankalarının enflasyona karşı faizi artırma yoluna gittiğini belirten Prof. Dr. Horioka şu ifadeleri kullandı:

"ARTAN FAİZ ORANLARI RESESYON RİSKİNİ ARTIRIYOR"
Ancak ABD ve AB'de faizlerin artışı ekonomiler için büyük bir risk oluşturuyor. Artan faiz oranları gelecekte resesyon riskini oluşturuyor ve bu beni korkutuyor.

"DOLAR KÜRESEL EKONOMİ İÇİN İSTİKRARI BOZABİLİR"
ABD'de artan faizler diğer ülkeler arasında büyük bir boşluk oluşturacak. ABD Doları'nın gereğinden fazla güçlenmesi küresel ekonomi için istikrarı bozacak gibi görünüyor. Bu da tabi ekonomiler üzerindeki riskleri artırıyor.

"ABD EKONOMİSİ İÇİN DE KÖTÜ BİR DURUM"
Bu ABD'nin ticareti için de büyük bir zorluk oluşturuyor. Çünkü doların güçlenmesi ticarete yönelik zorlukları meydana getirecek ve ABD'nin ihracatının azalmasına yol açacak. ABD ekonomisi için kötü bir durum.

"RUSYA UKRAYNA SAVAŞI TAHMİNLERİ DEĞİŞTİRECEK"
Gelecekte bizi neler beklediğine dair biz fikrim yok. Çünkü Rusya Ukrayna Savaşı'na daire gelişmeler tahminleri değiştirecek. Burada Ukrayna'dan tahıl ve Rusya'dan enerji ithalatının durumu dengeleri belirleyecek.

"AVRUPA'DA EKONOMİ ENERJİ VE GIDA FİYATLARINA BAĞLI OLARAK KÖTÜLEŞEBİLİR"
Tüm bunlarla beraber tahmin yapmak zor ama küresel ekonominin gidişatı iyi değil. Özellikle Avrupa'da ekonomik görünüm, enerji ve gıda fiyatlarına bağlı olarak daha da kötüleşebilir. Gelişmekte olan ülkelerde de aynı senaryo geçerli. Fiyatlardaki değişim tahminleri etkileyecek.

"ÇİN EKONOMİK BÜYÜME İÇİN TAHMİNLERİM AŞAĞI YÖNLÜ"
Asya ekonomileri için de görünüm çok parlak değil. Çin ekonomisi hala Covid-19 etkileri içerisinde. Devam eden sıfır vaka politikası ekonomik büyüme için büyük risk. Çin diğer yıllara kıyasla daha düşük bir büyüme performansı gösterecek. Bu ülke için tahminlerim aşağı yönlü şekilleniyor.