SON DAKİKA! Orta sınıfa yeni konut kampanyası! Bakan Murat Kurum duyurdu: Ekimde açıklanacak

Son dakika haberine göre Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, ekim ayı içerisinde orta sınıf için yeni bir konut kampanyası açıklanacağını duyurduSon dakika haberine göre Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, ekim ayı içerisinde orta sınıf için yeni bir konut kampanyası açıklanacağını duyurdu. Bakan Kurum, proje ile ilgili Emlak Konut, GYODER, İNDER ve TMB gibi kurumlarla görüşüldüğünü söylerken; faiz oranı gibi detaylarla ilgili de Hazine ve Maliye Bakanlığı ile temas halinde olunduğunu açıkladı.

Giriş Tarihi 27 Eylül 2022, 09:14 Güncelleme 27 Eylül 2022, 09:54
SON DAKİKA! Orta sınıfa yeni konut kampanyası! Bakan Murat Kurum duyurdu: Ekimde açıklanacak

İÇİNDEKİLER

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, ekim ayı içerisinde orta sınıf için yeni bir konut kampanyası açıklanacağını duyurdu. A Haber canlı yayınına katılan A Para Ankara Haber Müdürü Murat Ovucu gelişmeleri aktardı.

Orta sınıfa yeni konut kampanyası! Bakan Murat Kurum duyurdu: Ekimde açıklanacak | Video

İşte detaylar
Sosyal konut projesinin açıklanacağı duyurulduğunda eş zamanlı bir de Emlak Konut projesinden bahsedilmiş, bunun da orta gelir grubu için de önemli bir kampanya olacağı duyurulmuştu. 13 Eylül'de sosyal konut projesinin açıklanmasının ardından oldukça geniş yankı uyandırdı, şimdi de orta sınıfta kendileri için hazırlanan kampanyayı bekliyor. Bu kapsamda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülüyor.



ORTA GELİRLİYE PROJE EKİMDE
Dün Kabine Toplantısı sonrası Bakan Murat Kurum, bu konuyla ilgili son durumu açıkladı. Bu konuyla ilgili kampanyanın ekim ayı içerisinde açıklanacağını ifade etti. 2020 yılında yapılmıştı benzer bir kampanya Emlak Konut'la birlikte. Hem konut fiyatlarında indirim, düşük peşinat ve uzun vade bir imkan sunulmuş. Hatta kamu bankalarından uygun faizle krediyle de desteklenmişti. Yine vade, peşinat ve indirim konusunda çalışmaların yapıldığını; hatta Hazine ve Maliye Bakanlığı ile de faiz konusunda çalışmaların yürütüldüğünü dile getirdi Bakan Kurum. Bunların henüz netleşmediğini ama ekim ayı içerisinde netlik kazanarak kamuoyu ile paylaşacaklarının altını çizdi.



KAPSAM GENİŞLEYECEK
Hep Emlak Konut üzerinden duyuruldu ama bunun kapsamının genişleyeceğini de ifade etti. GYODER ile Gayrimenkul Yatırım Derneği ile yine İstanbul İnşaatçılar Derneğiyle, Türkiye Müteahhitler Birliği ve Anadolu'daki diğer müteahhitlerle de bunun görüşmesinin yapıldığını ve kapsamının da genişletilmesi konusun çalışmaların yürütüldüğünü ifade etti. Yani ekim ayı içerisinde orta sınıf grubu için de yeni bir konut kampanyası gelecek. Bunun duyurusunu yapmış oldu.



KONUT PİYASASI DENGELENDİ
Diğer taraftan sosyal konut projeleriyle ilgili de özellikle fiyatlara ilişkin bir dengelenme sağlandığını ve konut piyasasının bir anlamda sosyal konut projesi açıklanınca durduğunu, fiyatların bir miktar aşağı geldiğini hatta gelmeye de devam ettiğini ifade etti. Şu an için de konut almanın en iyi zamanı olduğunun altını çizdi. Biz bu anlamda bu projeyle konut sektörünün fiyatlarını yönlendiriyoruz ifadesini kullandı. Özellikle önümüzdeki süreç içerisinde mevcutta devam eden inşaatların, konutların satılabilmesi için de şirketlerin vadeleri uzatmaları ve fiyatları aşağı çekmeleri konusunda bir eğilim içerisinde olduklarının da altını çizdi. Sosyal konut projesiyle birlikte bir anlamda konut sektöründe dengelenme olduğunun da altını çizdi Bakan Kurum.

KONUT KAMPANYASINA KİMLER BAŞVURABİLİR? İŞTE 8 SORU 8 CEVAP
TOKİ hakkında milyonlarca kişi detayları merak ediyor. Sosyal konut hamlesi milyonları heyecanlandırdı. Gençlere, emeklilere, engellilere, şehit yakınları ve gazilere özel kontenjanın ayrıldığı ilk etapta yapılacak 250 bin sosyal konut için başvuru yağarken, merak edilen pek çok konu da bulunuyor. Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, en çok sorulan soruları yanıtladı. İşte merakları giderecek yanıtlar...

-Ben ve kardeşlerime bir ev miras kaldı. Evin yüzde 20 hissesi benim. Başvurabilir miyim?
Miras yoluyla gelen hisselerde tek bağımsız konut kriteri olmayacak ve hissedarlar diğer kriterleri taşıması kaydı ile başvurabilecekler.

- 18 yaşın üstündeyim ve çalışıyorum. Ailemin evinde yaşıyorum. Onların evi var, ben de başvurabilir miyim?
TOKİ'nin açıkladığı şartlarda 'Konut satın almak için başvuruda bulunanların kendileri, eşleri ve velayetleri altındaki çocukları üzerine T.C. sınırları dâhilinde tapuda kayıtlı bağımsız konutlarının bulunmaması' şeklide bir ifade yer alıyor. Velayeti altında olmak demek, 18 yaş altı olmak demek. 18 yaş üstünü aşanlar aynı evde oturuyor olsa dahi genç kontenjanından başvuru yapabilir. Çocuğun çalışıp çalışmaması da burada kriter değil. Çalışmasa da başvurabilir. Gelir şartında da sadece kendi gelirine bakılır. Gelirinin 16-18 bin liranın altında olması başvurması için yeterli. Çünkü yine TOKİ'nin açıkladığı kriterlere göre, aylık hane gelirinin en fazla net 16 bin lira (İstanbul için 18 bin lira) olması şartında kişinin kendisi, eşi ve 18 yaş altı çocuklarına bakılıyor. Yani gelir şartında hane tanımı kişinin kendisi, eşi ve 18 yaş altı çocukları için sınırlandırılmış.

- Benim evim var, anne ve babamın yok. Aynı evde oturuyoruz. Onlar başvurabilir mi?
Başvurabilirler. Yalnız burada anne ve babanın toplam gelirinin bulunduğu şehre göre 16-18 bin lirayı aşmaması gerekir. Bu durumda başvuru kriterleri bozulmaz. Örneğin; o evde büyükanne ve büyükbabanız oturuyorsa ve onların kendilerine ait evleri yoksa ve ikisinin gelirlerinin toplamı kriteri sağlıyorsa başvuru yapabilirler.

- 20 yaşındayım. İstanbul'da ailemle yaşıyordum ama okul için İzmir'de kalıyorum. Başvuru yapabilir miyim?
Proje il sınırları içerisinde 1 yıldan az olmamak koşulu ile ikamet ediyor olmak veya proje il nüfusuna kayıtlı olmak şartı bulunuyor. Yani o ilde yaşamanız şart değil, o ile kayıtlı olmanız halinde de başvurabilirsiniz. İstanbul nüfusuna kayıtlı ve 1 yıldan fazla süredir İzmir'de yaşıyorsanız iki ilden hangisinden istiyorsanız başvuru yapabilirsiniz.

- Sahip olduğum evi başvurmadan önce satarsam yine başvurabilir miyim?
Şu an belirtilen şartlarda buna yönelik bir hüküm yok. Ancak TOKİ'nin bu konuda bir düzenleme yapması mümkün. TOKİ, 'konutunu belli bir süre içinde satanların başvuramayacağı' yönünde bir şart getirebilir. "Bu tarihten sonraki satışlar başvuruya engel olacaktır" gibi bir hüküm koyabilir. "Projenin ilk duyurduğu tarihten sonra evini satanların başvurusunu kabul etmeyeceğim" diyebilir. Bu durumda şimdi evini satanlar başvuramaz. Başvursa bile bu kriteri sağlamadığı için hakkı düşer.

- Bu konutlardan ev alsam, sonra taksitleri ödeyemezsem hakkımı devredebilir miyim?
TOKİ'nin açıkladığı şartlarda, "Hak sahibi olup sözleşme imzalayanlar konutlarını borçları bitene kadar devredemeyeceklerdir" yönünde bir hüküm bulunuyor. Burada amaç böyle bir gerekçe uydurularak konutun hemen ikincil piyasaya düşüp piyasada fiyatların artmasının önlenmesi. Yatırımcının ev alması istenmiyor. İnsanların bu konutlara sahip olması, bu konutlarda yaşaması isteniyor. Bu yüzden böyle bir düzenleme getirilmiş. Sözleşmelerde bu durumun detaylı açıklaması yer alacaktır. Devretmeye, temerrüde düşmeye, cezai şartlara yönelik düzenlemeler sözleşmelerde bulunacaktır.

- Ödemeyi tamamlamadan vefat edilirse, borçlardan kim sorumlu olacak?
Miras reddedilmedikçe bütün hak ve yükümlülükleriyle birlikte yasal mirasçılarına geçer. Borcu onlar öder, ev de onların olur.

- Devlete vergi borcu olanlar kampanyaya katılabilir mi?
Başvurabilirsiniz, ona engel bir durum yok.

İŞTE CUMHURİYET TARİHİNİN EN BÜYÜK KONUT PROJESİ İLE İLGİLİ DETAYLAR

SOSYAL KONUT PROJESİNİN DETAYLARI

100 BİN ARSA PROJESİNİN DETAYLARI

10 BİN İŞ YERİ PROJESİNİN DETAYLARI


TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN