İkinci elde ‘Bekle-Gör’ dönemi! Sektör yetkililerinden talep ve fiyat değerlendirmesi

Satılık araç ilan sayısında artış görülürken, tüketicilerin talebi yavaşladı. Sektör yetkilileri, talebe ve fiyatların seyrine yönelik değerlendirmelerde bulundu. İşte sizler için derlediğimiz 8 Ağustos tarihli TAKVİM gazetesi ekonomi haberleri...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Ağustos 2022 Güncelleme 08 Ağustos 2022, 06:58
İkinci elde ‘Bekle-Gör’ dönemi! Sektör yetkililerinden talep ve fiyat değerlendirmesi

İÇİNDEKİLER

İkinci el otomotiv piyasası temsilcileri, pazarın bu ay durgun seyrettiğini ve tüketicilerin 'bekle-gör' moduna geçtiğini belirterek, fiyatlarda daha fazla düşüş beklemediklerini söyledi. Otokoç Otomotiv İkinci El ve Filo Operasyonları Direktörü Birkan Çalışkan, ikinci elde Temmuz ayında yavaşlamanın başladığını belirterek, "Fiyatlarda ortalama yüzde 7 seviyesinde bir düşüş gözlemlenmekte. Orta ve uzun vadede fiyatların tekrar yukarıya doğru gitme potansiyeli taşıdığını düşünüyorum" dedi. letgo Araba Operasyonlarından Sorumlu Genel Müdürü Tuluy Noyan, ikinci el fiyatlarında öngörülebilir sürede daha fazla düşüş beklemediklerini aktarırken; Otoshops Genel Müdürü Melih Mutlu ise "Talepte azalma devam ettiği sürece ikinci el araç fiyatlarında düşüşler gözlenebilir. Ancak yükselen sıfır araç fiyatları, ikinci elde talep ve fiyat artışını tekrar tetikleyecektir" diye konuştu.



'KÂR'PUZ
Bursa'da sezonu tarlada 3 liradan açan karpuzun fiyatı, ürün bollaştıkça 80 kuruşa kadar düştü. Ancak karpuzun kilosu pazarda hâlâ 4-5 liradan satılıyor. Karpuzda üretici ve pazar fiyatı arasındaki farkın büyük olduğunun altını çizen üretici Ersin Demir, "Karpuz bu yıl sezonu iyi açtı, 3 liradan ürünümüzü satıyorduk. Ürün bollaştıkça fiyat 80 kuruşa kadar düştü. Bunun sebebi ürünün bol olması" dedi.

POŞETTEN 3.8 MİLYAR TL
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nca plastik poşetlerin ücretlendirilmesine ilişkin 1 Ocak 2019'da başlayan uygulama ile bugüne kadar yaklaşık 3.8 milyar lira tasarruf sağlandı. Türkiye'de 2019 öncesinde, plastik poşet üretimi yıllık yaklaşık 35 milyar adet idi. Poşetlerin ücretlendirilmesiyle kullanım yaklaşık yüzde 65 azaldı ve 550 bin ton plastik atığın oluşması engellendi. 22 bin 746 ton sera gazı salınımının da önüne geçildi. Türkiye'de plastik poşet üretimi için gerekli plastik hammadde ithali de düştü ve yaklaşık 3.8 milyar lira tasarruf edildi.

37 BİN 519 KİŞİYE İŞ KAPISI AÇILDI
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Haziran ayında bin 335 yatırım teşvik belgesi düzenledi. Belge alan projelerin yatırım tutarı 52 milyar 258 milyon 788 bin lira olarak hesaplandı. Bu yatırımların gerçekleştirilmesiyle 37 bin 519 kişinin istihdam edilmesi planlanıyor. Sabit yatırım tutarı 311 milyon 178 bin 976 lira olan ve 643 kişiye istihdam sağlaması öngörülen 34 yatırım teşvik belgesi iptal edildi. Bu dönemde 261 yatırım teşvik belgesine tamamlama vizesi verilirken, bu projelerin sabit yatırım tutarı 3 milyar 186 milyon 712 bin 337 lira, istihdam edilenlerin sayısı 11 bin 337 oldu.

372 MİLYON DOLAR TASARRUF EDİLDİ
Dünya enerji darboğazından geçerken; enerji verimliliği, mevcut kaynakların daha etkin şekilde kullanımı adına öne çıkıyor. Verimliliği artırmak üzere harekete geçen Enerji Bakanlığı, bu alandaki yatırımların, kendini ortalama 5 yıl içerisinde amorti ettiğini ve bu süreden sonraki yılların da kişi ve kurumların hanesine kâr olarak yazıldığını hesapladı. 2021'de enerji verimliliğine yapılan 1 milyar 325 milyon dolar yatırım karşılığında 372 milyon dolar tasarruf elde edildi. Devreye alınan yatırımlarla 43 milyon ton eşdeğeri sera gazı azaltımı sağlandı ve 12 bin yeni istihdam oluşturuldu.
Barış ŞİMŞEK

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN