Rusya'dan Akkuyu için 15 milyar dolar yatırım

Son dakika haberi! Rusya'nın ulusal nükleer enerji şirketi Rosatom'un Akkuyu Nükleer Güç Santrali için Türkiye'ye 15 milyar dolar yatırım yapacağı bildirildi. Santralin 2 yıllık harcamaları için peşin para aktarımı yapılıyor. 5 milyar dolarının geçen hafta geldiği 5 milyar dolarının bu hafta geleceği ve geri kalan kısmının da önümüzdeki hafta Türkiye'de olması bekleniyor. Bunun bir jest olarak değerlendirilebileceğini belirten A Para Ankara Haber Müdürü Murat Ovucu, "Vakti gelmeden Türkiye'ye yüklü bir para girişi sağlanmış oldu." dedi.

Giriş Tarihi 29 Temmuz 2022, 11:47 Güncelleme 29 Temmuz 2022, 12:17
Rusya’dan Akkuyu için 15 milyar dolar yatırım

İÇİNDEKİLER

Rusya'nın ulusal nükleer enerji şirketi Rosatom'un Akkuyu Nükleer Güç Santrali için Türkiye'ye 15 milyar dolar yatırım yapacağı bildirildi.

Santralin 2 yıllık harcamaları için peşin para aktarımı yapılıyor.

RUSYA MALİYETİN YÜZDE 75'İ ÖDEMİŞ OLACAK
Maliyetin yüzde 75'ini oluşturan 15 milyar dolar, Akkuyu'nun inşaatında kullanılmak üzere Türkiye'ye giriyor.

5 milyar dolarının geçen hafta geldiği 5 milyar dolarının bu hafta geleceği ve geri kalan kısmının da önümüzdeki hafta Türkiye'de olması bekleniyor.

2 YILLIK HARCAMA PEŞİN
Gelecek paranın devam eden inşaatta kullanılacağı ve ayrıca önümüzdeki 2 yıl içerisinde yapılacak ödemelerin de yine bu kaynak üzerinden yapılacağı belirtiliyor.

RUSYA'DAN JEST
Bunun bir jest olarak değerlendirilebileceğini belirten A Para Ankara Haber Müdürü Murat Ovucu, "Vakti gelmeden Türkiye'ye yüklü bir para girişi sağlanmış oldu. Özellikle bunun Türkiye'nin tahıl koridoru kapsamında yürütmüş olduğu faaliyetler ve göstermiş olduğu çabaya karşılık bir jest olarak değerlendirildiği ifade ediliyor." dedi.


ÖDEME KRİTİK GÖRÜŞME ÖNCESİ GELDİ
Akkuyu için yapılan ödemenin Başkan Erdoğan'ın 5 Ağustos'ta Soçi'de Putin ile görüşmesinden önce gerçekleşmesi dikkat çekti. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, görüşme öncesi yaptığı açıklamada, "Soçi'de liderler arasında askeri-teknik iş birliği konularına değinilecek" şeklinde konuşmuştu.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN