Çalışana yeni mesai! Bakan Vedat Bilgin'den flaş açıklama

Mesai saatleriyle ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den önemli açıklama geldi. Bilgin, "8-5 mesaisinin geride kaldığı bir dönemden geçiyoruz. Birçok ülkede aşağı çekilmesine dönük çalışma var. Bunlar yaygınlaşacak" dedi.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Temmuz 2022 Güncelleme 19 Temmuz 2022, 06:59
Çalışana yeni mesai! Bakan Vedat Bilgin’den flaş açıklama

İÇİNDEKİLER

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "İnsanların 12 saat, 14 saat zorla çalıştırıldığı günler geride kalmıştır. Bugün 8-5 mesaisinin geride kaldığı bir dönemden geçiyoruz" dedi.
1 Mayıs'ın ortaya çıkışının altında uzun mesai saatlerinin bulunduğunu söyleyen Bilgin, şöyle devam etti:

8 SAAT ESKİDE KALDI
"8 saati biz normal olarak algılamaya başladık. Oysa yeni teknolojiler, insanın emeğini ikame eden yeni bilgiler üretim sürecine girdikten sonra 8 saat mesai artık eski alışkanlığımızın bir parçası olarak duruyor diye düşünmemiz, eleştirmemiz lazım. Bugün birçok ülkede 8 saatin aşağıya çekilmesine dönük çalışmalar var. Bunlar yaygınlaşacak. Muhtemelen 25 yıl sonra 6 veya daha az saat fiziki çalışma, onun dışında uzaktan çalışmanın da olduğu çalışma biçimleri devreye girecek. Bu kaçınılmaz."

Bilgin, çalışma hayatında yaşanan değişimlerin birtakım sorunları da ortaya çıkardığını belirterek, şöyle konuştu:

"Kişi uzaktan çalışıyor ama bunun sosyal güvenliği ne olacak, sağlık sigortası ne olacak? Çalışma hukukundan kaynaklı kazanımları ne olacak? Biz, bu konudaki akademik çalışmalardan istifade ederek mevzuatımızı yeniden düzenlemek durumundayız. Netice itibarıyla insanların 12 saat, 14 saat zorla çalıştırıldığı günler geride kalmıştır. Bugün 8-5 mesaisinin geride kaldığı bir dönemden geçiyoruz. Aynı mekanda üretim sürecine katkı verme anlayışının da aşınmış olduğu bir dönemden geçiyoruz."