Sanayide çarklar dönüyor! Mayısta aylık 0,5, yıllık bazda yüzde 9,1 artış kaydetti

Son dakika haberine göre, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) mayıs ayına ilişkin sanayi üretim verilerini açıkladı. Sanayi üretim endeksi, mayısta aylık 0,5, yıllık bazda yüzde 9,1 artış kaydetti. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, yaptığı açıklamada, "Bugün açıklanan sanayi üretimi verileri ise, Türkiye Ekonomi Modeli sayesinde sanayi gibi dış ticarete konu ve döviz kazandırıcı bir sektörün ivme kazanarak güçlendiğini göstermektedir." dedi.

Giriş Tarihi 14 Temmuz 2022, 10:05 Güncelleme 14 Temmuz 2022, 14:09
Sanayide çarklar dönüyor! Mayısta aylık 0,5, yıllık bazda yüzde 9,1 artış kaydetti

İÇİNDEKİLER

Sanayi üretimi, mayısta aylık bazda yüzde 0,5, yıllık bazda yüzde 9,1 artış gösterdi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mayıs ayına ilişkin sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı.

Buna göre, mayısta takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9,1 yükseldi. Arındırılmamış sanayi üretim endeksinde de yıllık bazda yüzde 13,4 artış oldu.

BÜYÜMENİN AYAK SESLERİ
Takvim gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem, "Sanayide çarklar dönerse üretim artarsa daha fazla insan iş bulur. Türkiye'nin büyümesinin ayak sesleri geliyor. Büyüme demek iş, aş demek. Üretim ve yatırım devam ediyor." dedi.

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, endeksin, mayısta madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,7 azaldığı, imalat sanayisi sektöründe yüzde 10,7, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektöründe yüzde 0,3 arttığı görüldü.

SANAYİ ÜRETİMİNDE AYLIK VERİLER
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi mayısta, nisan ayına kıyasla yüzde 0,5 artış gösterdi.

Söz konusu ayda bir önceki aya göre madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 3, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 0,3 düşerken, imalat sanayisi sektörü endeksi yüzde 0,8 arttı.

Sanayi üretim endeksi değişim oranları (%), Mayıs 2022

Sanayi Üretimi Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin mayısta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8 artmasını bekliyordu. Arındırılmamış sanayi üretim endeksinin de yıllık bazda yüzde 10,2 artacağı öngörülmüştü.

TÜİK verilerine göre, sanayi üretim endekslerinin takvim etkisinden arındırılmış yıllık değişim oranları şöyle:

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, yaptığı açıklamada, "Bugün açıklanan sanayi üretimi verileri ise, Türkiye Ekonomi Modeli sayesinde sanayi gibi dış ticarete konu ve döviz kazandırıcı bir sektörün ivme kazanarak güçlendiğini göstermektedir." dedi.

İşte Nebati'nin sosyal medyadan yaptığı açıklama;

"Türkiye Ekonomi Modeli'nin nihai hedefi büyümeyi sürdürülebilir, dengeli ve kapsayıcı kılmaktır.

Dün açıklanan Mayıs ayı işgücü verileri ekonomik aktivitedeki artışın istihdam sağladığını ve kapsayıcı olduğunu göstermekteydi.

Bugün açıklanan sanayi üretimi verileri ise, Türkiye Ekonomi Modeli sayesinde sanayi gibi dış ticarete konu ve döviz kazandırıcı bir sektörün ivme kazanarak güçlendiğini göstermektedir.

Mayıs ayında takvim etkisinden arındırılmış Sanayi Üretim Endeksi piyasa beklentilerini aşarak yıllık yüzde 9,1 oranında artış göstermiştir. Endeksin aylık artışı ise yüzde 0,5 olmuştur.

Öte yandan reel sektörümüzün perakende satışları Mayıs ayında kuvvetli artış kaydetmiş, sabit fiyatlarla perakende satış hacim endeksi 2022 yılı Mayıs ayında yıllık yüzde 20,8 oranında artmıştır.

Reel ekonomimizde elde ettiğimiz tüm bu başarıların ilerleyen dönemde de artarak devamını sağlamak için tüm çalışmalarımıza kararlılıkla devam ediyoruz."

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN