Memur, kamu işçisi ve emekli: Milyonların yeni maaşları bugün belli oluyor

Memurların, kamu işçilerinin, emeklilerin, sosyal destek ödemesi alanların gelirleri artıyor. Zam oranı bugün açıklanacak enflasyon verileriyle ortaya çıkacak. Peki kim ne kadar alacak? İşte detaylar...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Temmuz 2022 Güncelleme 04 Temmuz 2022, 07:04
Memur, kamu işçisi ve emekli: Milyonların yeni maaşları bugün belli oluyor

İÇİNDEKİLER

Milyonların beklediği tarih geldi, çattı. Memurların, kamu işçilerinin, emeklilerin, sosyal destek ödemesi alanların zam oranları bugün belli oluyor. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanacak enflasyon verileri artışları gözler önüne serecek.

ENFLASYON FARKI
İlk 6 aylık enflasyon verisi SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranını, memurların ve memur emeklilerinin ise yüzde 7 artışa ilaveten alacağı enflasyon farkını ortaya koyacak.

Fark, ilk 6 aylık enflasyonun yüzde 7.5'i aşan kısmı kadar olacak. Kamu işçilerine de yüzde 5 zam ve ilk 6 aylık enflasyonun yüzde 5'i aşan kısmı kadar fark yansıtılacak. Temmuz zammıyla memur maaş katsayısında yapılacak artış 65 yaş aylığı, engelli aylığı, evde bakım aylığı gibi sosyal destek ödemelerine de yansıyacak. Ayrıca kıdem tazminatı tavanı da memur maaş katsayısıyla yükselecek.

ÖDEMELER DE BU AY
Her ayın 1'i ile 5'i arasında maaş alan memur emeklilerine aylıkları enflasyon verileri beklendiğinden zamsız olarak yatırılıyor. Zam farkı ay içerisinde ödenecek.

Memurlar zamlı maaşlarını erken ödemeyle 8 Temmuz'da alırken, SSK ve Bağ-Kur emeklileri ise 17-28 Temmuz'da yeni aylıklarını cebine koyacak.

İPUCU VAR
İlk 5 aylık enflasyon yüzde 35.64 olarak gerçekleşti. İlk 6 aylık enflasyon tahmini de Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre yüzde 40.75. Buna göre, zam oranı SSK ve Bağ-Kur emeklileri ile kamu işçilerinde yüzde 40.75, memurlar, memur emeklilerinde yüzde 40.25 olacak.

Sosyal yardımlar ve kıdem tazminatı tavanı da yüzde 40.25 artacak. Ayrıca zamlar sonrasında aylığı 3 bin 500 liranın altında kalan emeklilerin ödemeleri 3 bin 500 liraya tamamlanacak.

İŞÇİLERE İKRAMİYE GÜNÜ
700
bin kamu işçisinin ilave tediye (ikramiye) ödemeleri yapılıyor. Her yıl 52 gün üzerinden ikramiye alan işçilerin yılın ikinci yarısına ilişkin 26 günlük ikramiyelerinin 13 günlük ilk bölümü bugün hesaplara yatırılıyor. İkramiyelerin 13 günlük ikinci yarısı da 16 Aralık'ta işçilere ödenecek.

SSK EMEKLİLERİNE YARIN 1.100 TL
Memur emeklileri maaşlarıyla birlikte bayram ikramiyelerini almaya devam ederken, SSK emeklilerine de ödemeler yarın başlayacak. SSK kapsamında gelir/ aylık alanların aylık ödeme günü 17, 18, 19, 20, 21 olanlara yarın, 22, 23, 24, 25, 26 olanlara 6 Temmuz'da bayram ikramiyeleri yatırılacak. Bağ-Kur kapsamında gelir/ aylık alanlara da bayram ikramiyeleri 7 Temmuz'da verilecek.

KİM, NE ALACAK?
SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLERİ

● 6 aylık enflasyon farkı
● Tahmini artış yüzde 40.75

MEMUR VE MEMUR EMEKLİLERİ
● Yüzde 7 zam ve enflasyon farkı
● Tahmini artış yüzde 40.25

KAMU İŞÇİLERİ
● Yüzde 5 zam ve enflasyon farkı

NELER DEĞİŞECEK?
SSK, Bağ-Kur ve memur emeklileri aylıkları
● Memurların maaş, aile yardımı ve toplu sözleşme ikramiyesi
● Kamu işçileri maaşları
Sosyal destek ödemeleri
Kıdem tazminatı tavanı

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN