Bakan Nebati, vatandaşa sağlanan vergi desteğinin detaylarını da açıkladı!

Devlet, vatandaşların günlük hayatlarını etkileyen olağanüstü fiyat artışlarının alım gücüne etkisini azaltmak için vergi kaleminden vazgeçti. İşte sizler için derlediğimiz 27 Haziran tarihli TAKVİM gazetesi ekonomi haberleri...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Haziran 2022 Güncelleme 27 Haziran 2022, 06:58
Bakan Nebati, vatandaşa sağlanan vergi desteğinin detaylarını da açıkladı!

İÇİNDEKİLER

Hükümet, vatandaşların günlük hayatlarını etkileyen olağanüstü fiyat artışlarının alım güçlerine en az düzeyde yansıması için 241.3 milyar liralık vergi kaleminden vazgeçti. Bu yıl yapılan gelir tahminlerinde vergide artış, zam öngörülmediğini vurgulayan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 241.3 milyarlık desteğin detaylarını açıkladı. Vatandaşa, gıda ürünlerinde KDV indirimiyle 30 milyar, yeme-içme hizmetlerinde KDV indirimiyle 1.2 milyar, temizlik maddeleri, bebek bezinde KDV'nin yüzde 8'e indirilmesiyle 6.9 milyar, mesken ve tarımsal sulamada elektrik tesliminde KDV'nin indirilmesiyle 10.9 milyar, el mobil sistemiyle 2.8 milyar lira destek sağlandı. Hazal ATEŞ



HESAPLI EMEKLİLİK İÇİN SON HAFTA
Asgari ücret, erken emeklilik için yapılan borçlanmada en düşük ve en yüksek tutarları da etkiliyor. 1 aylık borçlanma için en düşük tutar brüt asgari ücretin yüzde 32'si, en yüksek ise bunun 7.5 katı. Doğum ve askerlik borçlanması yapanlar mevcut asgari ücrete göre 1 gün için en az 53,38 lira ödüyor. Eğer asgari ücrete ara zam kararı çıkar ve bu da 1 Temmuz'dan itibaren yürürlüğe girerse, 30 Haziran'a kadar başvuru yapanlar mevcut ücret üzerinden ödeme yapacak. 1 Temmuz'dan itibaren başvuranlar ise yeni asgari ücretin yüzde 32'si ile bunun 7.5 katı üzerinden ödeme yapacak. Halen 1 aylık borçlanma için en az bin 601 lira ödenirken; bu tutar eğer asgari ücret yüzde 26.10 artarsa 2 bin 19, yüzde 40.75 yükselirse 2 bin 253 liraya ulaşacak.



TORBA DOLUSU MÜJDE
Ekonomiye ilişkin düzenlemeleri içeren 'torba' kanun teklifinin bu hafta Meclis Başkanlığı'na sunulması bekleniyor. Teklifte, 5.3 milyon memur ve memur emeklisini kapsayan 3600 ek gösterge düzenlemesi yer alıyor. Yine teklifte, kamuoyunda 'öğrenci affı' olarak bilinen düzenlemenin de yer alması bekleniyor. Bu düzenleme ile lisans, yüksek lisans, doktora öğrencilerinden eğitimlerini bırakmak zorunda kalanlara belirli şartlarda okullarına dönüş imkanı tanınıyor.

BÜTÇE VE BEDELLİ MESAİSİ
Haftalık çalışmasına yarın başlayacak TBMM Genel Kurulu, 2022 yılı ek bütçesi ile bedelli askerlik düzenlemesini de içeren teklifler için mesai yapacak. Ek bütçe teklifi ile, merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin bütçelerinde yer alan 'personel giderleri' ve 'sosyal güvenlik kurumlarına devlet primi giderleri' ekonomik kodlarını içeren tertiplere, başlangıç ödeneklerinin yüzde 40.5'i oranında ödenek eklemesi yapılacak.

TÜRKİYE YOLLARINA BİN CROSS ÇIKACAK
Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış AŞ CEO'su Ali Haydar Bozkurt, "Bu yılın ortasında satışa sunduğumuz Yaris Cross için şimdiden çok fazla talep olduğunu söyleyebiliriz. Yıl sonuna kadar alabildiğimiz adet bin olduğu için hedefimiz bu şekilde olacak" diye konuştu. Yakıt fiyatlarının ve çevre bilincinin arttığı bu dönemde hibritlere olan ilgiye işaret eden Bozkurt, şunları söyledi: "Son 3-4 ayda daha önce hiç olmadığı kadar hibrit araç soran oldu. Hibritlere talebin arttığı bu dönemde, Yaris Cross modelinde de satış hedefimiz yaklaşık yüzde 50 hibrit, yüzde 50 benzinli model satmak olacak."

BİYONİK KULAĞIN PARASI SGK'DAN
Biyonik Kulaklı Çocuklar Derneği Başkan Yardımcısı Savaş Seyhan'ın doğuştan işitme engelli olan çocuğu S.S.'nin ihtiyaç duyduğu 22 bin lira değerindeki biyonik kulağın (koklear implant cihazı) SGK tarafından ödenmesine dair karar, istinaf mahkemesi tarafından onandı. Dernek Avukatı Aleyna Güler, "Bu konuda yargıda içtihat birliği bulunmadığından her dosyada aynı sonucu alamıyoruz. Süreci Anayasa Mahkemesi'ne kadar taşımayı hedefliyoruz. Umarım emsal kararlar artarak çoğalır" dedi.

EVİNDEN SU SIZAN ZARARI KARŞILAYACAK
Yargıtay, üst kattaki daireden sızan su sebebiyle alt dairede oluşan maddi zararın arızanın olduğu ev sahibi tarafından ödenmesi gerektiğine hükmetti. Yargıtay 5. Hukuk Dairesi'nin kararında davacının bağımsız bölümündeki hasara, davalının ıslak zemin su tesisatından kaynaklı arızanın sebebiyet verdiğinin bilirkişi raporu ile tespit edildiği belirtildi.

ÜRETİCİLERE 30 HAZİRAN UYARISI
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) başvuruların 30 Haziran'da sona ereceğini belirterek, şöyle konuştu: "Çiftçilerimizin tarımsal faaliyetini sürdürmesinde katkısı olan destekleri alabilmesi ve diğer avantajlardan faydalanabilmesi için, tarımsal faaliyetin yapıldığı tüm tarım alanlarının ÇKS'ye kaydının yapılması önemlidir."

İTO'DAN ÇAĞRI
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, asgari ücrete yapılacak olası artıştan doğacak maliyetin, kamunun vereceği katkılar ve özel sektörün kaynak aktarımıyla iş birliği halinde telafi edilebileceğini söyledi. İstanbul'da 900 bin işletme bulunduğunu anlatan Avdagiç, "En az 4'te üçü, yani 675 bini yenilenmeli. Kentsel dönüşüm derken hep konutu konuşuyoruz. Sanayi çarşılarının, iş merkezlerinin, fabrikaların dönüşümünü de radarımıza almamız lazım" dedi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN