Tarladan yok fiyatına alınan ürünlerin depolanıp fahiş fiyatla satılma devri yeni hal yasası ile bitiyor

Yeni hal yasası ile tarladan ucuza ürün toplama devri kapanıyor. Marketler ürünü halden alacak. Böylece tarladan yok pahasına ürün alıp depolarda saklayarak fahiş fiyatla satamayacak. Aracısız satana da vergi indirimi gelecek.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Mayıs 2022 Güncelleme 04 Mayıs 2022, 06:59
Tarladan yok fiyatına alınan ürünlerin depolanıp fahiş fiyatla satılma devri yeni hal yasası ile bitiyor

İÇİNDEKİLER

Vatandaşın isyan ettiği sebze meyve fiyatlarını düşürecek hal yasasında sona geliniyor. Aracıları azaltıp zincir marketlerin tekelini kıracak düzenleme ile illerdeki hallerin sayısı ve buna bağlı olarak da rekabet artırılacak. Fiyatları istediği gibi belirleyen mafyatik yapılanmalara son verilecek. Zincir marketlerin tarladan ürün almasının da önüne geçilecek. Böylece üreticiyi baskı altına alıp istedikleri düşük fiyattan mal alan zincir marketlerin piyasada fiyat belirlemesi de önlenecek. Marketler peşin para vererek çok ucuza tarladan ürün alıyor. Bu ürünleri kendi depolarında saklayarak istedikleri fiyattan piyasa sürüyor. Böylece hem üretici kaybediyor hem de tüketici yüksek fiyattan ürün alıyor. Bazı marketlerin hallerde de toptancı şeklinde şirketler kurup aracılık yaptıkları da belirtiliyor. Yeni düzenleme ile hal sayıları artarken, rekabet de oluşturulacak. Böylece hal tekeli de kırılmış olacak. AK Parti kaynakları, "Şu anda bakıyorsunuz, hallerde bir kişi birden fazla işletmesi var. Kardeşi, amcası aile boyu oraları işletiyorlar. Kimseye fırsat da vermiyorlar. Neredeyse bir mafya düzeni kurulmuş. Yeni taslak ile hallerde belli kişilerin kümelenmesine izin verilmeyecek" dedi.



VERGİ İNDİRİMİ
Aracıları ortadan kaldırmak adına üretici kooperatifleri de hallerde yer alacak. İlk taslakta hallerin kapasitesinin yüzde 30'unun üretici birlik ve kooperatiflerine ayrılması öngörülüyordu. Bu oranın artabileceği değerlendiriliyor. Zincir marketlerin de artık doğrudan tarladan değil, hallerden mal alması sağlanacak. Hallerdeki üreticilerin ürünlerinin satışında bazı muafiyetler ve teşvikler getirilmesi de gündemde. AK Parti kurmayları, "Mesela KDV alınmayabilir üreticiden. Bu konular çalışılıyor" diye konuştu.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN