Milyonlarca çalışanı ilgilendiren kıdem tazminatı hakkında tüm detaylar

Emeklilikte ikramiye, işsizlikte güvence olan kıdem tazminatı milyonlarca çalışanı doğrudan ilgilendiren kıdem tazminatı hakkında tüm merak edilenler. İşyeri, iş ortamı sağlığını bozan çalışanlar raporla kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Nisan 2022 Güncelleme 11 Nisan 2022, 06:59
Milyonlarca çalışanı ilgilendiren kıdem tazminatı hakkında tüm detaylar

İÇİNDEKİLER

Emeklilikte ikramiye, işsizlikte güvence olan kıdem tazminatı milyonlarca çalışanı doğrudan ilgilendiriyor. Tazminata ilişkin pek çok detay merak ediliyor. İşte bazı soruların yanıtları:



Kıdem tazminatı tavanı ne zaman artacak?
Ocak'ta kıdem tazminatı tavanı 10 bin 848 liraya çıktı. Bu tutar 30 Haziran'a kadar geçerli olacak. Memur maaş katsayısıyla birlikte Temmuz'da tutar yine artacak.



■ Yaşı bekleyenler kıdem tazminatı alır mı?
Sigortalılık süresi ve prim günü tamamlayıp kendi isteğiyle ayrılanlar da kıdemini alabilir.



■ Kıdem tazminatını almak çalışmaya engel mi?
15 yıl sigortalılık ve 3600 prim günüyle kıdem tazminatına hak kazananlar aynı ya da başka işyerinde yeniden çalışabilir. Yargıtay'ın tazminatını alıp işten ayrılanların çalışmaya devam etmelerinin yasaklanamayacağı yönünde kararları bulunuyor.



■ Sağlık raporu ile işten ayrıldığımda kıdem tazminatı alabilir miyim?
İşyeri ve iş ortamı sağlığınızın bozulmasına neden oluyorsa işverenle konuşarak kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilirsiniz. İşverenin kabul etmemesi durumunda sağlık nedeniyle işe devam edemeyeceğinize yönelik sağlık raporu alıp bunu da işverene sunarak tazminatınızı alabilirsiniz. Çalışanın, sağlığının o işyerinde çalışmaya elverişli olmadığına dair iddiasının sağlık raporu ile kanıtlaması zorunluluğu bulunuyor.



Borçlandığım askerlik süresi için de kıdem tazminatı ödenir mi?
Kamu kurum, kuruluşlarında çalışırken borçlanılan askerlik dönemi emeklilik halinde kıdem süresine ilave edilir. Özel sektörden emekli olanlara ise askerlik süresi için kıdem tazminatı ödenmiyor. Aynı kıdem süresi için bir defadan fazla kıdem tazminatı ve ikramiye ödenmiyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN