Altında dönüşüm rüzgarı devam ediyor! Ekonomiye 300 milyar dolarlık altın dopingi

Hazine ve Maliye Bakanlığının devreye aldığı "Altın Tasarruf Ekosistemi Projesi" ile yastık altı altınların ekonomiye kazandırılma süreci devam ediyor. Vatandaşlar, Darphane tarafından üretilen ziynet altınları banka ve finans kuruluşlarında Çeyrek Hesap ya da Kazandıran Çeyrek Hesaplara yatırabiliyor.

Giriş Tarihi 07 Nisan 2022, 09:14 Güncelleme 08 Nisan 2022, 15:48
Altında dönüşüm rüzgarı devam ediyor! Ekonomiye 300 milyar dolarlık altın dopingi

İÇİNDEKİLER

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan 'Altın Tasarruf Ekosistemi Projesi' yastık altı altınların ekonomiye kazandırılması amacıyla uygulanmaya devam ediyor. Vatandaşlar, Darphane tarafından üretilen ziynet altınlarını adet fark etmeksizin sisteme dahil olacak banka ve finans kuruluşlarında Çeyrek Hesap ya da Kazandıran Çeyrek Hesaplara yatırabiliyor.

Daha sonra istedikleri zaman, yeni tarihli aynı cins altını banka şubelerinden çekebiliyor. Vatandaşlar sistem hakkında "444 7979" numaralı çağrı merkezini arayarak detaylı bilgi alabiliyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Nureddin Nebati'nin Türkiye Ekonomi Modeli Yeni Adımlar ve Enflasyon Tedbirleri Tanıtım Toplantısı'nda açıkladığı, yastıkaltındaki altınların ekonomiye kazandırılması ile ilgili, İstanbul Altın Rafinerisi'nin (İAR) 2018 yılında geliştirmeye başladığı, 2020 yılında hayata geçirdiği Kuyumcu Altın Değerleme Sistemi KAD-SİS ile ilgili merak edilen konuları İAR CEO'su Ayşen Esen açıkladı.

Yastık altı altınların ekonomiye kazandırılması amacıyla uygulanmaya başlanan 'Altın Tasarruf Ekosistemi Projesi' ile ilgili bilgi veren İAR CEO'su Ayşen Esen, "Vatandaş elinde bulundurduğu altınları altın değerleme noktaları aracılığıyla haftanın her günü banka hesabına kolayca, anında ve güvenle aktarabiliyor.

Sistem; vatandaş, kuyumcular ve bankalar olmak üzere üç aşamalı süreçten oluşuyor. Her kademede güvenlik ilkesini esas alarak ilerliyoruz.

Ülkemizde yastık altında kalan altın tasarrufunun 5 bin ton olduğu düşünülüyor, bu rakam 300 milyar dolara tekabül ediyor. Bu tasarrufların ekonomiye kazandırılması çok değerli" dedi.

Altın değerleme noktalarının sayısının arttığını ifade eden Esen, "Projenin sürdürülebilir bir şekilde devam etmesi gerekiyor. Türkiye'de 60 şehirde yer alıyoruz. Kamu bankaları dışında özel bankalar da bu sisteme dahil olmaya başladı.

Kamu bankaları dışında özel bankalar da bu sisteme dahil edilmeli. Tüm Türkiye genelinde 180 Altın Değerleme Noktası varken, bunu bin 500 seviyelerine kadar yükseltmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN