Evlenen tazminat alabilir mi? Tazminat dilekçesi nasıl yazılır? Evlenenler bu şartlara dikkat

Evlenen kadınların kıdem tazminatını alma hakkı bulunuyor. Bunun için 1 yıl bitmeden işten ayrılmak gerekiyor. Ayrıca dilekçeye de dikkat edilmeli, mutlaka gerekçe belirtilmeli...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Mart 2022 Güncelleme 10 Mart 2022, 06:59
Evlenen tazminat alabilir mi? Tazminat dilekçesi nasıl yazılır? Evlenenler bu şartlara dikkat

İÇİNDEKİLER

Ülkemizde kıdem tazminatı almak için haksız veya sebepsiz olarak işten çıkartılmak ya da haklı bir sebeple istifa etmek yani haklı fesih gerekiyor.

Ancak çalışanların kendi istekleriyle ayrılıp tazminat kazandıkları durumlar da var. Emeklilik ve erkek çalışanların askere gitmesi gibi... Bir avantaj da evlenen kadınlara sağlanıyor.

DİLEKÇEYE DİKKAT!
İşyerinde en az 1 yılı aşan kadın işçiler, evlendikleri tarihten itibaren 1 yıl içinde ayrılıp birikmiş kıdem tazminatını alabiliyor.

Bu haktan yararlanmak iş sözleşmesinin nikah tarihinden itibaren 1 yıl içinde yazılı olarak feshi, evliliği gösteren belgenin işverene sunulması, feshin gerekçesinin evlilik olduğunun açıkça belirtilmesi gerekiyor.

Burada hem süreye hem de fesih gerekçesine dikkat etmek şart. Yazılacak dilekçeye 'evlilik sebebiyle fesih yapıldığı' açıkça yazılmazsa, istifa sayılarak tazminat hakkı riske girebiliyor.

Ayrıca işverene yazılı başvurunun noter kanalıyla yapılması da ispat anlamında kadın çalışanların yararına olabiliyor. Bu şekilde ayrılan kadın çalışanlar kıdem tazminatını alırken, ihbar tazminatı talebinde ise bulunamıyor.

HER EVLİLİĞE VAR


İlk evliliğinde bu hakkı kullanan bir kadın çalışan, eğer ikinci bir evlilik yapmış ve yine söz konusu şartları taşıyorsa kıdem tazminatını talep edebilir. Buna yönelik bir sınırlama bulunmuyor.