Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'ndan emsal karar! İşçiye ihbar süresi zorunlu

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’ndan ihbar süresi için emsal karar geldi: İşçinin talebi olmasa da kullandırılmalı. Bildirim yapması da işvereni yükümlülükten kurtarmaz.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Mart 2022 Güncelleme 07 Mart 2022, 06:58
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’ndan emsal karar! İşçiye ihbar süresi zorunlu

İÇİNDEKİLER

Özel bir şirkette çalışan 55 yaşındaki işçi, toplu iş sözleşmesi gereğince emekliliğe sevk edildi. 22 haftalık ihbar öneli kullanabileceği bildirilen işçi, bu iznin yaptırılmadığı gerekçesiyle yargıya başvurdu. Son sözü Yargıtay Hukuk Genel Kurulu söyledi. İş arama izninden yararlanmanın işçinin isteği koşuluna bağlı tutulmadığı belirtilen kararda, şöyle denildi: "Talep bulunmasa da işçiye iş arama izni verilmesi zorunlu olup, işveren bu konuda bir takdir hakkına sahip değildir. İznin kullanılması için yapılan bildirimler de işvereni bu yükümlülükten kurtarmaz. İşverenin izin verildiğini belirttiği gün ve saatlerde çalışılmak istenmesi durumunda işçiye iş verilmemesi gerekir. Ayrıca işçi yaptığı itirazda iş arama iznini kullanmak istemediği yönünde beyan ileri sürmemiştir."



'YÜZDE 100 ZAMLI ÖDENMELİ'
İşveren ile işçi arasındaki ihbar süresi tartışmalarına son noktayı koyan Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, kararında şunları kaydetti: "İznin kullandırılması gerekirken çalıştırılan davacıya, izin kullanmaksızın alacağı ücrete ilaveten çalıştırıldığı sürenin ücreti de yüzde 100 zamlı ödenmelidir."

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN