Elektrik faturaları esnafı da zora soktu! Elektrikte vergisiz tarife

Ocak ayı ile birlikte elektrikte kademeli sisteme geçilmesine rağmen kış aylarının da etkisiyle faturalar yüksek gelmeye başladı. Tedbir olarak ilk kademe miktarı 210 kilovata çıkartıldı. Ancak yüksek kullanımın da etkisiyle yüksek gelen faturalar bütçeleri zorlamaya başladı. Esnaf "Fatura kirayı geçti" diyerek özel tarife beklerken vatandaş 'vergiler bir süre alınmasın' istiyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Şubat 2022 Güncelleme 06 Şubat 2022, 06:59
Elektrik faturaları esnafı da zora soktu! Elektrikte vergisiz tarife

İÇİNDEKİLER

Ocak ayı ile birlikte elektrikte kademeli sisteme geçilmesine rağmen kış aylarının da etkisiyle faturalar yüksek gelmeye başladı. Tedbir olarak ilk kademe miktarı 210 kilovata çıkartıldı.

Ancak yüksek kullanımın da etkisiyle yüksek gelen faturalar bütçeleri zorlamaya başladı. Vatandaşlar faturalardaki BTV ve KDV gibi ek ödemelerin belli bir süre de olsa kaldırılmasını istiyor.

Bu arada kademeli tarife uygulanmayan esnaf da faturaları ödemekte zorlandığını belirtiyor.

TESK Başkanı Bendevi Palandöken, esnafın elektrik faturalarının altından kalkamadığını söyledi. Palandöken, esnafa özel bir tarife uygulanması gerektiğini vurgulayarak, "Esnafımız en az 800 kilovat saat elektrik tüketimi yaptığı için kademeli tarifede kademenin 210 kilovat saate çıkartılması maalesef esnafımıza fayda sağlamadı." dedi.

FATURADAKİ İLAVE ÖDEMELER
Elektrik
faturalarında tüketim dışında dağıtım bedeli haricinde iki vergi bulunuyor:

BTV : Belediye Tüketim Vergisi olarak adlandırılan ücret, tüketim tutarına göre belirleniyor. Tedarikçiler tarafından vergi, tahsil edilip belediyelere aktarılıyor. Belediye Tüketim Vergisi; mesken ve ticarethanelerden yüzde 5, sanayi grubundan ise yüzde 1 uygulanıyor.
KDV : Elektrik faturalarından alınan Katma Değer Vergisi yüzde 18'dir. Yani elektrik dağıtım ve tüketim bedelleri toplandıktan sonra oluşan bedelin üzerine yüzde 18 KDV uygulanıyor.