1 milyon çocuğa eğitim desteği! 500 milyon TL ödenecek

Başkan Erdoğan'ın duyurduğu Anaokulu/ Anasınıfı Desteği'ne ilişkin açıklama yapan Aile Bakanı Derya Yanık, ihtiyaç sahibi hanelerdeki 1 milyon çocuğun anaokulu/anasınıfına gitmesine destek olacaklarını açıkladı. İşte sizler için derlediğimiz 2 Şubat TAKVİM gazetesi ekonomi haberleri...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Şubat 2022 Güncelleme 02 Şubat 2022, 07:00
1 milyon çocuğa eğitim desteği! 500 milyon TL ödenecek

İÇİNDEKİLER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın duyurduğu Anaokulu/ Anasınıfı Desteği'ne ilişkin açıklama yapan Aile Bakanı Derya Yanık, ihtiyaç sahibi hanelerdeki 1 milyon çocuğun anaokulu/anasınıfına gitmesine destek olacaklarını belirtti. Bakan Yanık, söz konusu destek programı için yılda 500 milyon TL kaynak ayıracaklarını bildirdi. Bakan Yanık, Anaokulu/Anasınıfı Desteği'nin detaylarını ise şu şekilde paylaştı: "Sosyal yardım programlarımızdan faydalanan vatandaşlarımızın 3-5 yaş aralığında çocuğu bulunup, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı anaokuluna/ anasınıfına kaydettirmesi halinde her bir çocuk için ödemekle mükellef olduğu giderleri Bakanlık olarak biz karşılayacağız. Bu doğrultuda MEB ile belirleyeceğimiz destek tutarını, her yıl Ağustos ayına kadar vatandaşlarımızın hesaplarına yatıracağız." Bakan Yanık, Anaokulu/Anasınıfı Desteği için başvuruların Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları'na yapılacağını belirtti.
Fatma GÖKSU



FİRMALARA 60 MİLYAR TL
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Kredi Garanti Fonu'nun 60 milyar liraya ulaşacak 3 ayrı kredi kefalet paketi hazırladığını açıkladı. İleri teknoloji, enerji, savunma sanayisi, havacılık, ilaç, tarım ve hayvancılık ile turizm gibi sektörlere kredi imkânı sağlanacak. Kredilerin altın, dövize yatırım şeklinde amacı dışında kullanımı engellenecek. Hazine Bakanlığı, kredi imkanının ayrıntılarını bu hafta paylaşacak. Bugüne kadar 503 bin firmaya 716 milyar liralık kredi kullandırılan KGF aracılıyla reel sektöre yeni finansman imkânı sunulacak. Ayrıca katma değeri yüksek ürünlerin üretimine yönelik çalışan firmalara kredi desteği sağlanacak. İhracat potansiyeli taşıyan KOBİ'lere de kredi kullandırılacak.
Hazal ATEŞ



MARKET TEZGAHI
Üreticiden çok düşük fiyatla yola çıkan sebze ve meyveler market tezgahına 4-5 kat artarak geliyor. Tarla ile market arasındaki fiyat farkında şampiyon ise yüzde 229 ile elma oldu... Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, ocak ayında üretici ile market arasındaki fiyat farkının 4,5 kata yaklaştığını ifade etti. Ocakta üretici ile market arasındaki fiyat farkının en fazla yüzde 339,5 ile elmada görüldüğünü belirten Bayraktar, bunu yüzde 293,65 ile kuru soğan, yüzde 287,10 ile portakal, yüzde 236,19 ile yeşil mercimek, yüzde 224,04 ile marul ve yüzde 222,38 ile nohudun takip ettiğini bildirdi. Bayraktar, üretici fiyatlarıyla tüketici fiyatlarını kıyaslayarak, şunları kaydetti: "Üreticide 2 lira olan elma 8 liraya, 63 kuruş olan kuru soğan 2.4 liraya, 1.5 lira olan portakal 6 liraya, 8 lira olan yeşil mercimek 27.5 liraya, 2,8 lira olan marul 7 liraya satıldı." Bayraktar, geçen ay fiyatı en fazla artan ürünleri şöyle sıraladı: "Markette en fazla fiyat artışı yüzde 91,32 ile sivri biberde görüldü. Sivri biberdeki fiyat artışını yüzde 75,15 ile maydanoz, yüzde 74,52 ile kabak, yüzde 69,56 ile salatalık izledi."

7 EL DEĞİŞİYOR
Tarladan düşük fiyatla tüccara geliyor
Tüccar depoya naklediyor
Üzerine kar ve masraf koyup ilk hale gönderiliyor
Burada komisyoncu kendi masraf ve karını koyarak nakliyeye veriyor.
Nakliye masraflarıyla ürün ikinci hale geliyor.
Burada kar ve masraflar eklenip markete satılıyor.
Market kendi kar ve masraflarını ekleyip vatandaşa satıyor.


MAVI KAPAKLAR MAMA KABI OLDU
Nestle Türkiye, "Canımız Sokakta" projesinde sokak hayvanları için çocuklarla el ele verdi. Projenin son fazında, ilkokul öğrencileri ile birlikte mavi kapak dönüşüm aşaması tamamlandı. Öğrenciler sokak hayvanları için mama kabına dönüştürülmek üzere mavi kapakları topladı. Dönüşümle elde edilen mama kaplarını ise çocuklar okul bahçelerinde sokak hayvanlarıyla buluşturdu. Nestlé Purina PetCare Türkiye Genel Müdürü Ayça Erkol, "Çocukların iyilik yapma gücünden ve gayretlerinden çok etkilendik. Onların sayesinde başardık" dedi.

İSTANBUL'DA FİYATLAR ARTTI
İstanbul'da, ocakta önceki aya göre perakende fiyatlar yüzde 13,78, toptan fiyatlar ise yüzde 6,03 arttı. İstanbul Ticaret Odası tarafından her ay hazırlanan İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi ocak ayında önceki aya göre yüzde 13,78, Toptan Eşya Fiyatları indeksi ise yüzde 6,03 artı gösterdi. Söz konusu veriler incelendiğinde yıllık bazda ise artış oranı perakendede yüzde 50,91, toptanda yüzde 53,96 olarak gerçekleşti. Geçen ay perakende fiyatlardaki artış önceki aya göre ulaştırma ve haberleşme harcamalarında yüzde 26,69, sağlık ve kişisel bakım harcamalarında yüzde 21,51, konutta yüzde 17,19, gıdada yüzde 13,81 oldu.

VAKIFBANK VİNOV'U TANITTI
Vakıfbank, yeni nesil tahsilat ve ödeme ekosistemi Vinov'u hayata geçirdi. Vinov, ileri vadeli TL ödemelerde VakıfBank garantisi sunan, 7/24 kullanılabilen dijital, esnek bir ödeme ve tahsilat ekosistemi olarak sunuluyor. VakıfBank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, "Bankacılıkta mevduat toplayıp kredi satma döngüsünü kıracak; mevduatı, kredinin hammaddesi olmaktan çıkararak yakıtı yapacak bir adım attık. Vinov ile geleceğin bankacılığına, bir sonraki bankacılığa geçişte lokomotif rolünü üstlendik" dedi.

GURBETÇİYE YUVAM HESABI
Hem vatandaş hem şirketlerin büyük ilgi gösterdiği kur korumalı mevduatta iki yeni düzenlemeye gidildi. Gurbetçilerin dövizi Merkez Bankası'ndan bozdurulacak "YUVAM" hesabına aktarılacak. Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları da döviz hesaplarını TL'ye çevirebilecek. Dolar, Euro ve sterlin cinsi hesaplarını TL'ye dönüştüren Türk vatandaşları, destek uygulamasından yararlanabilecek. Bir diğer tebliğle Merkez Bankası'na bankanın mevduat hesabına uygulayacağı azami faiz oranını belirleme yetkisi verildi. Merkez Bankası altın hesaplarında de faiz oranını belirleyebilecek.

KİBAR'DAN EŞİTLİK KILAVUZU
KIBAR Holding, kadın ve erkeklerin hayata tam ve eşit katılımı için yaptığı çalışmalar kapsamında BİZ Eşitiz Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kılavuzu'nu yayımladı. Kibar Holding CEO'su Haluk Kayabaşı, "Kibar Grubu olarak hayatın her alanında eşitliğe olan inancımızla kadınların ve erkeklerin ekonomik ve sosyal hayata katılımı için sorumluluk alıp çalışmalarımızı 'BİZ Eşitiz' diyerek hız kesmeden sürdürüyoruz" dedi. Kayabaşı 2025'e kadar toplumsal cinsiyet eşitliği prensiplerine bağlı kalarak üst düzey yöneticilerde kadın oranını, evrensel optimum katılımcılık oranına erişmek amacıyla yüzde 30'lara çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.

ATAMA YAPILDI TALEP PATLADI
En uygun verilerine göre, dün gerçekleşen 15 bin öğretmen atamasının ardından otobüs bileti satışları 2 kat arttı. Atamaların duyurulduğu saat 16.00 itibarıyla siteye yapılan ziyaretlerin yüzde 50, otobüs bileti aramalarının ise 2,5 kat arttığı belirtildi. Buna göre, atamaların açıklanmasının ardından en çok tercih edilen rota Rize-Trabzon olurken, bu rotayı sırasıyla Adana-Antalya, Ankara- Bodrum, Ankara-Şereflikoçhisar ve Van- Elazığ rotaları izledi. En çok otobüs bileti alınan şehirler ise Ankara, Trabzon, Bodrum, Bursa, Diyarbakır, Elazığ ve Nevşehir oldu.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN