Kripto para yasası nedir, ne zaman çıkacak? Kripto para yasası maddeleri nelerdir?

Başkan Erdoğan kripto para yasası hakkında geçtiğimiz hafta önemli bir açıklama yapmıştı. Bu doğrultuda kripto para yasası son günlerde gündeme gelen önemli konulardan birisi oldu. Detayları öğrenmek isteyenler konu hakkında arama motorları üzerinden araştırmalar yapıyor. Peki, kripto para yasası nedir, ne zaman çıkacak? Kripto para yasası maddeleri nelerdir? İşte merak edilenler...

Giriş Tarihi 06 Ocak 2022, 11:38 Güncelleme 06 Ocak 2022, 11:38
Kripto para yasası nedir, ne zaman çıkacak? Kripto para yasası maddeleri nelerdir?

İÇİNDEKİLER

Kripto para yasası son günlerin en çok konuşulan konularından birisi olarak karşımıza çıktı. Yasa hakkında önemli gelişmeler yaşanırken geçen ay Başkan Erdoğan düzenlemenin çok kısa bir sürede TBMM'ye sunulacağını belirtmişti. Peki, kripto para yasası nedir, ne zaman çıkacak? Kripto para yasası maddeleri nelerdir? İşte detaylar...

KRİPTO PARA YASASI NE ZAMAN ÇIKACAK?

Başkan Recep Tayyip Erdoğan geçen ay yaptığı açıklamada, "Kripto para yasası hazır, gecikmeden Meclis'e göndererek bu konuda adım atacağız." ifadelerini kullandı.

KRİPTO PARA DÜZENLEMESİ NELERİ KAPSIYOR, MADDELERİ NELERDİR?

Kripto para piyasalarına düzen getirmesi hedeflenen yasa ile ilgili bazı ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı. Taslağa göre, izin almadan kripto varlık hizmet sağlayıcısı olarak faaliyet yürüttüğü tespit edilen gerçek ve tüzel kişilerin yetkilileri hakkında 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek. Kripto varlık alım-satım ve transfer işlemlerini yetkisiz kuruluşlarda yapanlara da 20 bin liradan az olmamak üzere ceza verilebilecek.

Kripto piyasasına düzenleme getirecek yasa için çalışmalar hızlandı. Sektör temsilcilerine görüş için gönderilen taslağa göre, izin almadan kripto varlık hizmet sağlayıcısı olarak faaliyet yürüttüğü tespit edilen gerçek ve tüzel kişilerin yetkilileri hakkında 3 yıldan 5 yıla kadar hapis, 10 bin güne kadar adli para cezası verilecek. Kripto varlık alım-satım ve transfer işlemlerini kurul tarafından yetkilendirilmemiş kuruluşlarda yapanlara da 20 bin liradan az olmamak üzere işlem tutarı kadar ceza verilebilecek. Kripto Para sektörünün üzerinde tartıştığı Sermaye Piyasası Kanunu'nda kripto varlıkların ve kripto varlık platformlarının düzenlenmesine dair değişiklik taslağına göre, kripto para platformları ve hizmet sağlayıcıları izin verme yetkisi SPK'ya verildi. Kurul, platformlarda işlem görecek kripto varlıkların belirlenmesine, işlem görmenin sonlandırılmasına, işlem görmesi sonlandırılan kripto varlıkların elden çıkarılmasına ilişkin düzenleme yapmaya yetkili olacak.