Asgari ücretin açıklanmasının ardından milyonlar merak ediyordu! 375 ile 638 TL arasında AGİ ödenecek

Geçtiğimiz günlerde Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın asgari ücret ile ilgili müjdeli haberinin ardından gözler AGİ'lerin ne kadar olacağına çevrilmişti. Yeni yılda asgari ücretin üzerinde maaşla çalışanlara AGİ devam edecek. 375 ile 638 TL arasında AGİ ödenecek. İşte AGİ ile ilgili bilinmesi gerekenler...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Aralık 2021 Güncelleme 20 Aralık 2021, 06:59
Asgari ücretin açıklanmasının ardından milyonlar merak ediyordu! 375 ile 638 TL arasında AGİ ödenecek

İÇİNDEKİLER

1 Ocak'tan itibaren asgari ücretin neti yüzde 50.5 artışla 4 bin 253, brütü yüzde 39.9 artışla 5 bin 4 lira olacak. Asgari ücretten vergi kaldırılırken, üstünde maaş alanlar için vergi ve Asgari Geçim İndirimi (AGİ) sürecek.

268-456 lira olan AGİ, 375-638 lira aralığına çıkacak. AGİ ile ilgili önemli noktalar şöyle:

Asgari ücretin üzerinde geliri olan memurlar da dahil bütün çalışanlar alabiliyor.



Çocuklar için uygulanan AGİ'den anne ya da babadan sadece biri yararlanabiliyor. İki eş aynı anda aynı çocuklar için AGİ'den yararlanamıyor.



Eşlerin her ikisinin de ücretli olması halinde çocuklar yalnızca sosyal güvenlik yönünden tabi oldukları eşin bildirimine dahil ediliyor.



'Çocuk' deyince, mükellefle birlikte oturan veya bakılan 18 yaşını doldurmamış çocuklar anlaşılıyor. Ancak tahsilde olan çocuklar için yaş sınırı 25.



Emekli maaşı alan eş, çalışmayan ve geliri olmayan eş olarak kabul ediliyor.



Ücretlilerin, durumlarında değişiklik olması halinde (evlenme, boşanma, ölüm, doğum vb.), işverene 1 ay içinde bildirmeleri gerekiyor. AGİ oranını etkileyen değişiklikler, değişikliğin işverene bildirildiği tarih itibariyle uygulanıyor.



Boşanmış eşlerin her ikisinin de çalışıyor olması durumunda çocuklar için AGİ'den; öncelikle, çocukların velayetine sahip olan ve sosyal güvenlik yönünden çocukların tabi olduğu eş yararlanıyor.

BU HAFTA MECLİS'E GELİYOR
Asgari ücretten gelir ve damga vergisi alınmamasını da içeren kanun teklifi bu hafta TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülecek. TBMM Genel Kurulu, bu hafta elektrik enerjisi satışı üzerinden alınan TRT payının kaldırılmasına ilişkin düzenlemeyi de içeren kanun teklifini yasalaştırmak için mesai yapacak. Daha sonra stokçuluğa karşı caydırıcılığın artırılmasını da içeren kanun teklifinin görüşmelerine başlanacak.