Son dakika: Başkan Erdoğan, Hazine Bakanı, Merkez Bankası Başkanı ve banka yöneticileriyle görüştü! 5 saatlik zirve

Son dakika ekonomi haberleri... Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ve kamu bankaları genel müdürleriyle bir görüşme gerçekleştirdi. Saat 15.00'te başlayan toplantı 5 saat sürdü. Öte yandan Merkez Bankası dövize dördüncü kez doğrudan müdahale etti. Açıklamada "Döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale edilmektedir" denildi.

Giriş Tarihi 14 Aralık 2021, 06:35 Güncelleme 14 Aralık 2021, 10:15
Son dakika: Başkan Erdoğan, Hazine Bakanı, Merkez Bankası Başkanı ve banka yöneticileriyle görüştü! 5 saatlik zirve

İÇİNDEKİLER

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Hazine Bakanı, Merkez Bankası Başkanı ve Kamu Bankaları Genel Müdürleri ile görüşme gerçekleşti.

EKONOMİDE 5 SAATLİK KRİTİK ZİRVE

Basına kapalı olarak gerçekleşen görüşmeye Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin de katıldı. Erdoğan saat 15.00 sıralarında Vahdettin Köşkü'ne geldi ve görüşme başladı. Toplantı tam tamına 5 saat sürdü.

Başkan Erdoğan toplantı sonrası Vahdettin Köşkü'nden ayrıldı.



MÜDAHALE GELDİ
Toplantı öncesinde döviz kurlarında hareketlilik yaşandı. Merkez Bankası, dolar kurunun 14.75 TL'ye kadar yükselmesinin ardından piyasaya müdahale etti. Bankanın açıklamasında "Döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale edilmektedir" denildi.

Müdahalenin yaklaşık 1 milyar dolar seviyesinde olduğu belirtiliyor. TCMB, döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle 1 Aralık'ta 2014'ten bu yana ilk defa piyasaya müdahale ettiğini açıklamıştı.


KUR DÜŞTÜ
Başkan Erdoğan'ın Vahdettin Köşkü'nde yaptığı zirve başladıktan sonra da piyasada hareketlilik azaldı. Türk Lirası gün sonuna doğru kayıplarını geri aldı ve güne başladığı 13.80'in altına indi. TL'de sert değer kaybı sürerken bu hafta TCMB dahil 20 merkez bankası yılın son toplantısını gerçekleştirecek.

Merkez Bankası kasım ayında gerçekleştirdiği toplantıda, yüzde 16 seviyesinde olan politika faizini 100 baz puan düşürerek yüzde 15 seviyesine çekmişti. Merkez Bankası eylül ve ekim aylarında da politika faizini toplam 300 baz puan indirmişti. TCMB'den yapılan açıklamada, "Fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir" denildi.


MERKEZ'DEN DOLAR KURUNA 4. MÜDAHALE
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), dün sabah yüzde 6.3 yükselerek 14.75 TL ile rekor kıran dolar kuruna satım yönünde müdahale etti. TCMB tarafından yapılan açıklamada, döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale edildiği bildirildi. Merkez Bankası'nın müdahalesi sonrasında dolar gün içerisinde 14 TL'nin altına indi. Merkez Bankası, 1 Aralık, 3 Aralık ve 10 Aralık'ta da döviz müdahalesinde bulunduğunu duyurmuştu. Sabah'ta yer alan habere göre, TCMB'nin ilk müdahalede 700, ikincisinde 300, üçüncü müdahalede ise 500 milyon dolarlık satış yaptığı tahmin ediliyor.


BORSA HAFTAYA REKOR SEVİYEDEN BAŞLADI
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haftaya yüzde 1,01 artışla 2.056,01 puandan başladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 20,53 puan ve yüzde 1,01 değer kazanarak 2.056,01 puanla tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı.

GÖZLER MERKEZ BANKALARINDA
Bu hafta TCMB başta olmak üzere küresel merkez bankaları piyasaların odağında olacak.

Çarşamba günü Fed faiz kararını duyuracak. Ardından perşembe bizim merkez bankamız, Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası faiz kararlarını verecek. Cuma günü ise Japonya ve Rusya merkez bankalarının kararları takip edilecek.

BORSA REKORLA KAPATTI

BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 66,04 puan artarken, toplam işlem hacmi 46 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 3,04 ve holding endeksi yüzde 2,20 değer kazandı.

Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 6,10 ile metal, ana sanayi, tek gerileyen ise yüzde 0,38 ile finansal kiralama, faktoring oldu. BIST 100 endeksi, gördüğü en yüksek seviye rekorunu 2.115,89 puana, kapanış rekorunu da 2.101,51 puana taşıdı.

Analistler, yarın veri gündeminde yurt içinin sakin olacağını yurt dışında ise ABD'de Üretici Fiyat Endeksi ve Avro Bölgesinde sanayi üretiminin öne çıkacağını belirtti.