Asgari ücret 4. toplantı saat kaçta, ne zaman? Son toplantı tarihi açıklandı mı? 2022 asgari ücret ne zaman belli olacak?

Asgari ücretle ilgili önemli son dakika gelişmeleri yaşanmaya devam ediyor. Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren görüşmelerin bugün dördüncüsü yapılacak. Toplantıdan çıkacak sonucu merakla bekleyen vatandaşlar arama motorları üzerinden asgari ücretle ilgili araştırmalarını sıklaştırdı. Masada bugün pek çok formül kapsamlıca görüşülecek. Peki, asgari ücret 4. toplantı saat kaçta, ne zaman? Son toplantı tarihi açıklandı mı? 2022 asgari ücret ne zaman belli olacak? İşte merak edilenler...

Giriş Tarihi 13 Aralık 2021, 15:57 Güncelleme 13 Aralık 2021, 15:57
Asgari ücret 4. toplantı saat kaçta, ne zaman? Son toplantı tarihi açıklandı mı? 2022 asgari ücret ne zaman belli olacak?

İÇİNDEKİLER

Milyonlarca kişinin büyük bir merakla beklediği asgari ücret görüşmelerinin bugün dördüncüsü yapılacak. Doğrudan 7 milyon çalışanı, dolaylı olarak da 84 milyonu yakından ilgilendiren asgari ücret görüşmeleri kapsamında komisyon tekrar toplanıyor. Bu kapsamda vatandaşlar asgari ücret 4. toplantıdan çıkacak sonuçları ve toplantı tarihini merakla araştırıyor. Peki, asgari ücret 4. toplantı saat kaçta, ne zaman? AGİ ve asgari ücret 2022 ne zaman, saat kaçta belli olacak? İşte son dakika gelişmeleri...

ASGARİ ÜCRET 4. TOPLANTI SAAT KAÇTA, NE ZAMAN?

Doğrudan 7 milyon çalışanı, dolaylı olarak da 84 milyonu yakından ilgilendiren asgari ücret görüşmeleri kapsamında dördüncü görüşmeler bugün yapılması bekleniyor.

CİDDİ BİR ARTIŞ GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ

TBMM Genel Kurulunda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve bağlı kuruluşların 2022 yılı bütçelerinin görüşmeleri sırasında konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Ciddi bir asgari ücret artışını gerçekleştireceğiz. Çalışanlarımız için, özellikle düşük gelirli asgari ücretle çalışanlarımız için bir bayram havası yaratacaktır." dedi.

İŞÇİ TARAFI NE DEDİ?

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2022'de geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında önceki günlerde üçüncü toplantısını yapmıştı. Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder şunları söylemişti:

"Çalışanlarla ilgili işçi ve işveren taraflarının görüşleri oldu. Asgari ücret teşvik konusunda belli konularda mutabakata varıldı. Zam oranlarına ilişkin olarak TİSK beklenen enflasyonu öneriyorduk bu sefer gerçekleşe enflasyonu alalım. Türk İş enflasyon üzerine refah payı ekleyelim dedi. Ben TİSK ve Türk İş temsilcimize sözü vermek istiyorum. Son toplantımızda da asgari ücretin ne olacağına karar vereceğiz. Son toplantıda bakanlığın bütçesi var bunu kendi aramızda analiz edip net bir tarih belirleyeceğiz. dördüncü toplantının da geçmiş yıllara göre daha erken olacağını düşünüyorum. Aralarda devlet ve kamu tarafı olarak işçi ve işveren temsilcilerimizle diyaloglarımız sürüyor. Son toplantı için çalışma yapacağız. Bu toplantıyı size açıklayacağız. Geçmiş yıllara baktığımızda bunun ben daha erken tarihte olacağını düşünüyorum."

"SIKINTILARI GİDERECEK BİR ASGARİ ÜCRET OLSUN İSTEDİK"

Türk İş Genel Sekreteri Nazmi Irgat ise şu ifadeleri kullanmıştı: "İçinde bulunduğumuz şartlar içerisinde asgari ücretli ve tüm çalışanların sıkıntılarını giderecek bir asgari ücret olsun istedik. Size iyi yorumlar aktardık ancak geldiğimiz yolda aynı durumda değiliz. Komisyonun sağlıklı bir karar vermesi söz konusu olamadı. TÜİK'in açıkladığı enflasyon ile gerçek hayatta yaşadığımız enflasyonda fark var. Döviz kurlarının yüzde 85 arttığını görüyoruz. Son 1.5 ayda anormal şekilde artan enflasyon insanların alım gücünün düşmesi dar gelirli insanları daha da zora soktu. Yaşanan enflasyon çarşı pazar enflasyonunun ve büyüme rakamları da açıklanıyor. Büyümeden de refah payı alacağımız bir asgari ücret bekliyoruz. Ancak şu ana kadar bunu sağlayamadık. Asgari ücretlinin gülümseyeceği ve refah seviyesinin artacağı bir asgari ücreti bulamadık. Bir toplantımız daha olacak ama başlangıçta erken bitiririz gibi düşünmüştük. 2022 yılı değerlendirme hesapları yapılsın istedik ancak benim kanaatimce öyle bir konum olmadığı ortaya çıkmış oldu.

İşverenlerimizin büyük itirazı üzerine TÜİK rakamları açıklayamadı, komisyon başkanımız açıkladı. Enflasyonunda 435 kalemde değerlendirme yapıyor ancak asgari ücretlinin ana kalemi 30 civarındadır. Kira, konut ulaşım vs ele alındığı zaman yüzde 50'den fazla arttığını görüyoruz. Tespitinde bunların dikkate alınacağı kanaatiyle asgari ücretin milli gelirden pay alacak bir yapıya ulaşması beklentimizdi. Önümüzdeki toplantılarda bunu umarım gideririz."

ASGARİ ÜCRETE YÜKSEK ZAM FORMÜLÜ: AZ VERGİ ÇOK TEŞVİK

Milyonları ilgilendiren asgari ücret için son toplantı bugün. Asgari ücretin 4 bin liranın altında kalmaması için vergi indirimi, prim desteği başta olmak üzere çok yönlü bir çalışma yürütüldü. Ücretliler üzerinden gelir vergisi, sosyal güvenlik primi, işsizlik sigortası primi ve damga vergisi olmak üzere 4 farklı kesinti yapılıyor. Brüt 3.577 lira olan asgari ücretten alınan prim ve vergi tutarı 751 lirayı buluyor. İşçi ve işverenin mutabakata vardığı gelir vergisinde birinci vergi dilimi, yıllık brüt asgari ücret miktarına çekilerek çalışanların daha az vergi ödemesi sağlanacak. Kümülatif vergi matrahı hesaplanırken brüt asgari ücret esas alınacak. Düzenlemeyle çalışanlara bin 500 liralık gelir vergisinden kaynaklanan katkı sağlanacak. SSK primi işçi payının yüzde 14'ten 9'a düşürülmesi ile 180 lira çalışanın cebinde kalacak. Bu tutar yeni asgari ücrette yüzde 40 artış varsayımı ile 252 lirayı bulacak. Asgari ücret sonrası ilk vergi basamağı için uygulanacak oranın yüzde 10 olması seçenekler arasında bulunuyor.