Son dakika: Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda değişiklik: Lütfi Elvan’ın yerine Nureddin Nebati atandı!

Son dakika haberleri… Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda değişikliğe gidildi. Resmi Gazete’de yer alan karara göre görevden affını isteyen Lütfi Elvan’ın yerine Hazine ve Maliye Bakanlığı’na Nureddin Nebati atandı. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, TBMM Genel Kurulunda yemin etti. Yeni Bakan Nureddin Nebati görevi Lütfi Elvan'dan devraldı. Bakan Nebati yaptığı açıklamada, "Ekonomik olarak tam bağımsız Türkiye vizyonu ile yeni bir yola girdik. Bu süreçte göreve gelirken bizlerin en önemli önceliği yüksek faiz olamayacak. Yatırım, üretim, bu sayede cari açık ve dış borç gibi sorunları bertaraf etmek, istihdamı arttırmak, Türkiye’nin iç dinamiklerini de dikkate almak kaydı ile kulağını sokaktan, işten, iş adamından uzak tutmadan gereğini yapmak olacaktır." dedi.

Giriş Tarihi 02 Aralık 2021, 00:43 Güncelleme 02 Aralık 2021, 16:31
Son dakika: Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda değişiklik: Lütfi Elvan’ın yerine Nureddin Nebati atandı!

İÇİNDEKİLER

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nda değişikliğe gidildi. Resmi Gazete'de yer alan karara göre Görevden affını isteyen ve af talebi kabul edilen Lütfi Elvan'dan boşalan Hazine ve Maliye Bakanlığına Nureddin Nebati atandı.

NEBATİ GÖREVİ DEVRALDI


Yeni Bakan Nureddin Nebati Hazine ve Maliye Bakanlığı'nda düzenlenen törenle görevi Lütfi Elvan'dan devraldı.




ÖNCELİĞİMİZ YÜKSEK FAİZ OLMAYACAK
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati da açıklamasında, "Urfa'dan İstanbul'dan Anadolu'dan gelen kardeşlerim hoş geldiniz. Herkes için ülkemiz için Bakanımız için milletimiz için hayırlara vesile olacak. Devir teslim yapmıştık. Sayın Bakanım görevi almıştı. Gene bu binada aynen Rabbimize hamd ederek işin sonunda başarılı işler yapmayı bizlere nasip eylesin. Her şey bir tarafa önemli olan akşam başımızı yastığa koyunca olan huzur. Sayın Cumhurbaşkanımıza çok çok teşekkür ediyorum.

Sorumluluğu gece itibariyle aldık. Gerekliklerini yerine getirmeye gayret edeceğiz. Salgının en yoğun dönemini geride bıraktık. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde çalışanlarımız iş insanlarımızla teması asla bırakmadık. Sürece başarı ile yön verdik. Sonuç olarak Türkiye salgın sürecinde en hızlı toparlanan ülkelerden biri oldu. Sayın Cumhurbaşkanımızın ve milletimizin hayalini kurduğu tam bağımsız Ekonomi vizyonu ile yeni yola girdik. En önemli önceliğimiz yüksek faiz olmayacak. Yatırım üretim ihracat artışını tetiklemek cari açık gibi kronik sorunları bertaraf etmek istihdamı arttırmak ücret artışını sağlamak ulusal ve uluslararası ilişkileri gözeterek asla çalışandan uzak kalmayarak gereğini yapmak olacak. Artık işçinin de patron hissettiği bir söylem geliştiriyoruz.


Emekliler nasıl ki enflasyona ezdirilmedi işçiler ezdirilmedi bundan sonra da hedefimiz budur. emeğini sarf eden kim olursa olsun insanların öncelikli olduğu ekonomi politik önceliğimiz olacak. Sayın Bakanımıza pandemi döneminde geçen döneminde yardımcı olmaya gayret ettik. Hem eski dostluğumuz aynı zamanda bakanlıkta ekonomide uzun süreli burada yer alan bir mensup olarak vermeye gayret ettik. Gayret bizden başarı Allah'tan. Doğru olacağız, şeffaf olacağız. Kafalarda oluşabilecek her türlü kuşkunun giderildiği, paydaşlarla birlikte karar alındığı gerek milletvekillerimiz gerek iş dünyasıyla çalışanlarla görüş alışverişinin yoğun yaşandığı bir dönemi gerçekleştireceğiz. Her beraber kararlılıkla yürüyeceğiz. Bu millet doğru iş yapanın samimi olanın hep yanında oldu. Cumhurbaşkanımızı AK Parti'yi hep desteklediler. Güçlü güvenilir kararlı iradeli eş güdüm içinde çalıştığı, Sayın Cumhurbaşkanımızın belirlediği çerçevede adımların atıldığı süreci yaşayacağız" dedi.


Lütfi Elvan'ın açıklamaları:Cumhurbaşkanımızın desteğiyle gelirleri artırıcı, giderleri azaltıcı önlemler aldık. 2021 bütçesinde bütçe açığını 3.5'a çekme kararı aldık. Covid destekleri hariç mali disiplinden asla vazgeçmedik. Bu yıl sonu muhtemelen yüzde 2 altında bütçe açığı öngörüyoruz. Borçlanma açısından da oldukça başarılı bir yıl geçirdik.

Hazine kasamızı güçlü nakit rezervi ile sayın bakanımıza teslim ediyoruz. Bu yıl yüksek büyümeye rağmen, milli gelirin yüzde 1'i kadar bir cari açıkla kapatacağız. Ülkemizin yarınları için gecemizi gündüzümüze kattık. Kendi kontrolüm altında olan kamu maliyesinde, çok güçlü bir kamu maliyesi sayın bakanımıza bırakıyorum.

BAŞKAN ERDOĞAN'A TEŞEKKÜR
Bana güvenip bu makamı emanet ettiği için sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımı arz etmek istiyorum.
DPT'da yetişmiş bir bürokrat olarak bugüne kadar konulara teknik açıdan yaklaşmaya büyük önem gösterdim. Makamlar gelip geçici, önemli olan devletin devamlılığıdır diyorum.



TBMM GENEL KURULUNDA YEMİN ETTİ
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, TBMM Genel Kurulunda yemin etti.


TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından görevden af talebi kabul edilen Lütfi Elvan'dan boşalan Hazine ve Maliye Bakanlığına Nureddin Nebati'nin atanmasına ilişkin tezkereyi okuttu.

Bilgiç, daha sonra ant içmesi için Nebati'yi kürsüye davet etti.

Nureddin Nebati, kürsüye çıkarak yemin etti.

Resmi Gazete'nin bugünkü nüshasında yayımlanan Cumhurbaşkanlığı atama kararı şöyle;

"Görevden affını isteyen ve görevden af talebi kabul edilen Lütfi Elvan'dan boşalan Hazine ve Maliye Bakanlığı'na Nureddin Nebati Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 104. ve 106. maddeleri gereğince atanmıştır."

NUREDDİN NEBATİ KİMDİR?
Nureddin Nebati, 1 Ocak 1964'te Şanlıurfa Viranşehir'de doğdu. Siyaset Bilimi Uzmanı; İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünü bitirdi.

Yüksek lisansını aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsünde Uluslararası İlişkiler alanında yaptı. Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi alanında Doktora unvanını aldı.

Farklı Üniversitelerde Siyaset Bilimi, Türk Siyasal Hayatı, Devlet ve Siyaset Sosyolojisi dersleri verdi. İş Adamı, Tekstil işiyle uğraştı. MÜSİAD Genel Merkez Yönetim Kurulu ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) Disiplin Kurulu Üyeliğinde bulundu.

MÜSİAD Yüksek İstişare Heyeti Üyesidir. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Mezunları Vakfı ve Derneği ile İlim Yayma Cemiyeti, Ensar, Tügva, Önder, Utesav, TDED, BEK, İDD, İDV ve benzeri Vakıf ve Derneğin Üyeliği devam etmektedir. Halen ÜTEV Vakfı Başkanlığı, Parlamenterler Arası Kudüs Platformu Türkiye Başkanı olup Esenler Belediyesi Şehir Düşünce Merkezinde Bilim Kurulu Üyesi olarak çalışmalarda bulunmaktadır.

AK Parti 4. Olağan Kongresinde MKYK Üyesi seçildi. MYK Üyesi olarak AK Parti Genel Merkez Mali ve İdari İşler Başkanı ve Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı. 24. Dönemde İstanbul, 25. Dönemde Şanlıurfa, 26. Dönem İstanbul Milletvekili seçildi. İyi düzeyde İngilizce, az düzeyde Arapça bilen Nebati, evli ve 4 çocuk babasıdır.

BAKAN NEBATİ'DEN İLK AÇIKLAMA
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, ilk açıklamayı Twitter hesabından yaptı. Bakan Nebati, "Rabbim, kolaylaştır, zorlaştırma, Rabbim hayırla sonuçlandır. İşimizde bize doğruluk ver, bizi muvaffak kıl. Sayın Cumhurbaşkanımızın şahsımı layık gördüğü Hazine ve Maliye Bakanlığı görevini hayırla ifa etmeyi, bize gösterdiği güvene layık olmayı Rabbim nasip etsin inşallah" açıklamasında bulunudu.

İLETİŞİM BAŞKANI ALTUN'DAN TEBRİK MESAJI
İletişim Başkanı Fahrettin Altun yaptığı açıklama ile yeni bakan Nureddin Nebati'yi tebrik etti. Altın, "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın tensipleriyle Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine atanan sayın Dr. Nureddin Nebati'yi tebrik ediyor, yeni görevinde başarılar diliyorum. Görevi devreden sayın Lütfi Elvan bakanımıza bugüne kadarki hizmetleri dolayısıyla teşekkür ediyorum." dedi.

EKONOMİYE İLİŞKİN 11 MADDE AÇIKLAMIŞTI
Yeni Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Nureddin Nebati 25 Kasım tarihinde sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki resmi hesabından ekonomiye ilişkin çarpıcı açıklamada bulunmuş ve yol haritasını açıklamıştı.

Nureddin Nebati, "Düşük faiz politikamız sonucu TL'ye yapılan manipülatif ataklar ekonomimize ciddi zararlar veremez. Örneğin; bankacılık sektörünün sermaye yeterlilik oranı yasal ve hedef oranın oldukça üzerindedir. Bunun yanında bankacılık kredilerinin geri dönüşlerinde hiçbir sıkıntı yoktur" ifadelerini kullandı.

"YENİ KURULAN ŞİRKET SAYISI GEÇEN YILA GÖRE ARTTI"
Dr. Nureddin Nebati; "Son kur atağında reel sektörde türbülanslar yaşansa da ekonomimiz tüm gücünü korumaktadır. Nitekim yeni kurulan şirket sayısı geçen yıla göre artarken, kapanan ya da konkordato ilan eden şirket sayısı azalmaktadır. Karşılıksız çıkan çek oranları da tarihi dip seviyesindedir" dedi.

Nureddin Nebati'nin açıklamaları şöyle:

"Türkiye Ekonomi Politiğini tüm ezber ve önkabullerimizi bir yana bırakarak, bilimsel veriler ışığında netleştirelim ve bilgi karmaşasını ortadan kaldıralım. Türkiye ekonomisini sadece döviz kurunu baz alan dar bakış açısı yerine büyük bir pencereden değerlendirmemiz gerekiyor."

Sadece faiz ve döviz kuru ikilisini esas alan bir makroekonomik yaklaşım yerine düşük faiz yüksek üretim hacmine dayanan temel politika ekseninde yüksek istihdam, yüksek ihracat, düşük cari açık ve düşük dış borç hedeflenmektedir.

Düşük faiz avantajı ile birlikte ihracat artışından elde ettiğimiz geliri ithalatımızın en büyük kalemleri olan enerji, hammadde ve ara malı yatırımlarına yönlendireceğiz. Bu sayede hem enflasyon üzerindeki kur baskısını azaltacağız hem de istihdamın artmasını sağlayacağız.

Yakın ekonomik sürece baktığımızda 2019 yılında Çin'de başlayan Kovid-19 salgınına rağmen, IMF'ye göre, 2020 yılında G20'de büyüyebilen iki ekonomiden birisiyiz. Fakat herkesin bildiği gibi ekonomimizin en büyük sorunu cari açıktır. Bu da bizi hep dış borca bağımlı tutmuştur.

Küresel salgın sonucu tedarik zincirlerinin aksadığı bir dönemden geçmekteyiz. Bu durum küresel çapta emtia, enerji ve navlun fiyatlarının fahiş oranlarda işlem görmesine neden olmuştur. Yani enflasyon sadece ülkemizde değil, küresel çapta ortaya çıkan dönemsel bir sorundur.

Mevcut piyasa koşullarında politika faizinin enflasyonun altında tutulmasında herhangi bir sorun yoktur. Talep enflasyonunu azaltmak için faizlerin arttırılması gerekirken, küresel salgının neden olduğu arz enflasyonunu azaltmak için faizlerin düşürülmesi gerekmektedir.

Düşük faiz politikamız sonucu TL'ye yapılan manipülatif ataklar ekonomimize ciddi zararlar veremez.

Örneğin; bankacılık sektörünün sermaye yeterlilik oranı yasal ve hedef oranın oldukça üzerindedir. Bunun yanında bankacılık kredilerinin geri dönüşlerinde hiçbir sıkıntı yoktur.

Son kur atağında reel sektörde türbülanslar yaşansa da ekonomimiz tüm gücünü korumaktadır. Nitekim yeni kurulan şirket sayısı geçen yıla göre artarken, kapanan ya da konkordato ilan eden şirket sayısı azalmaktadır. Karşılıksız çıkan çek oranları da tarihi dip seviyesindedir.

2013'ten beri düşük faiz politikamızı her uygulamaya yeltendiğimizde güçlü bir itirazla karşılaştık. Bu sefer bunu uygulamada kararlıyız.

Milletimizin bağımsızlığı için verdiğimiz mücadelede olduğu gibi, bugün de Milletimiz ile elbirliği içinde ekonomimizin bu bağımsızlık mücadelesinden de Allah'ın izni ile zaferle ayrılacağız.

Bu politikamıza yönelik manipülatif kur ataklarının olduğu bir dönemden geçiyoruz. Bunlarla mücadelede, tüm kesimlerin, bize dikte edilmiş "yüksek faiz, düşük enflasyon" politikasının yanlışlığını yapısal cari açık veren ülkemiz özelinde tekrar değerlendirmelerini öneriyorum.

Sonuç olarak, pandemi sonrası dönemde de ülkemiz genç nüfusu, kalifiye işgücü, modern lojistik altyapısı, gelişen teknolojisi ve düşük faiz ortamı gibi birçok cazip yatırım olanaklarıyla istikrarlı bir şekilde kalkınmasını sürdürecek ve pozitif ayrışmaya devam edecektir."

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN