EPGİS son dakika: Benzine 1 lira zam mı geldi? 25 Kasım Opet, BP, Shell: İstanbul, Ankara, İzmir benzin, motorin, otogaz litre fiyatları kaç TL olacak?

Dolar kurunda yaşanan artış sonrası gözler güncel akaryakıt fiyatlarına çevrildi. 25 Kasım tarihinde benzin, motorin ve otogazda zam gelmesi beklendiği iddia edilmişti. Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) tarafından benzin, motorin ve LPG fiyatlarıyla ilgili önemli bir son dakika açıklaması yapıldı. Peki, Benzine 1 lira zam mı geldi? 25 Kasım Opet, BP, Shell İstanbul, Ankara, İzmir benzin, motorin, otogaz fiyatları kaç TL olacak? İşte güncel akaryakıt fiyatları!

Giriş Tarihi 25 Kasım 2021, 08:48 Güncelleme 25 Kasım 2021, 12:18
EPGİS son dakika: Benzine 1 lira zam mı geldi? 25 Kasım Opet, BP, Shell: İstanbul, Ankara, İzmir benzin, motorin, otogaz litre fiyatları kaç TL olacak?

İÇİNDEKİLER

Dolar/TL kurunda yaşanan yükselişin ardından akaryakıt ürünlerine 25 Kasım tarihinden geçerli olmak zam gelmedi beklendiği iddia edilmişti. Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) tarafından benzin, motorin ve LPG fiyatlarıyla ilgili önemli bir son dakika açıklaması yapıldı. Peki, Benzine 1 lira zam mı geldi? 25 Kasım Opet, BP, Shell İstanbul, Ankara, İzmir benzin, motorin, otogaz litre fiyatları kaç TL olacak? EPGİS son dakika gelişmeler...

BENZİN FİYATI NE KADAR OLDU?

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikasından (EPGİS) alınan bilgiye göre, Ankara'da ortalama 8,72 liradan satılan benzinin litre fiyatı 9,74 lira olacak. Benzinin litresi İstanbul'da 8,67 liradan 9,69 liraya, İzmir'de 8,74 liradan 9,76 liraya çıkacak.

MOTORİN FİYATI NE KADAR OLDU?

Ankara'da ortalama 8,77 liradan satılan motorinin litre fiyatı 9,83 lira olacak. Motorinin litresi İstanbul'da 8,71 liradan 9,77 liraya, İzmir'de 8,79 liradan 9,85 liraya çıkacak.

LPG FİYATI NE KADAR OLDU?

LPG'nin litre fiyatı da Ankara'da ortalama 7,40 liradan 8,05 liraya, İstanbul'da ortalama 7,35 liradan 8 liraya ve İzmir'de 7,23 liradan 7,88 liraya yükselecek.

Akaryakıt fiyatları, Türkiye'nin de dahil olduğu Akdeniz piyasasındaki işlenmiş ürün fiyatlarının ortalaması ile dolar kurundaki değişiklikler baz alınarak rafineriler tarafından hesaplanıyor.

Bu hesaplanma sonucunda dağıtım firmalarınca uygulanan fiyatlar, rekabet ve serbesti nedeniyle şirketler ve kentlere göre küçük değişiklikler gösterebiliyor.

EPDK'DAN SON DAKİKA YENİ AÇIKLAMA!

Akaryakıt fiyatlarıyla ilgili yapılan spekülatif haberlerle ilgili EPDK'dan açıklama geldi. EPDK'dan yapılan açıklamada, "Bugün akaryakıt fiyatlarında herhangi bir artış söz konusu değildir." denildi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan yapılan açıklamada, "Bir kez daha vurgulamak isteriz ki; akaryakıt piyasamızdaki fiyat hareketleri serbest piyasa koşullarında, kamu otoritesinin herhangi bir müdahalesi ya da kararı olmadan oluşmaktadır." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Bugün bazı basın – yayın organlarında "benzine 46 kuruş, motorine 45 kuruş, LPG'ye 25 kuruş daha zam kararı alındığı" yönünde haberler çıkmıştır. Gerek bu haber gerekse son günlerde akaryakıt fiyatlarındaki artışlar üzerinden toplumda infial oluşturmayı amaçlayan haber ve yorumlar ile ilgili bir basın açıklaması ihtiyacı doğmuştur.

Öncelikle söz konusu haber doğru değildir. Bugün akaryakıt fiyatlarında herhangi bir artış söz konusu değildir.

Medyada yer alan bu tip gerçek dışı haberlerin yanı sıra bazı STK temsilcilerinin kamuoyunda daha fazla tanınma gayesi ile günler öncesinden zam açıklama telaşına düşmesi, sektörümüze olan güveni zedelemektedir.

Sadece kendi çıkarlarını düşünerek toplumumuzda huzursuzluğa sebep olan böylesi gerçek dışı haber ve yorumlar yapan ya da yaptıran kişiler hakkında da Kurumumuz tarafından suç duyurusunda bulunulacaktır.


FİYAT HAREKETLERİ KAMU OTORİTESİNİN HERHANGİ BİR MÜDAHALESİ YA DA KARARI OLMADAN OLUŞMAKTADIR

Bir kez daha vurgulamak isteriz ki; akaryakıt piyasamızdaki fiyat hareketleri serbest piyasa koşullarında, kamu otoritesinin herhangi bir müdahalesi ya da kararı olmadan oluşmaktadır. Pandemi koşullarında devletimiz eşel mobil sistemi ile uluslararası piyasalardan kaynaklanan olağanüstü fiyat hareketlerinin vatandaşlarımıza asgari düzeyde yansıtılmasını sağlamış, 60 milyar TL'yi aşan bir vergi gelirinden fedakarlık etmiştir. Akaryakıt fiyatlarındaki ÖTV'nin sıfırlanması ile birlikte ise küresel petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar ve döviz kurundaki hareketler doğrudan fiyatlara yansımaktadır.

Ayrıca bilindiği üzere yurt sathında 13 bini aşkın akaryakıt bayii hizmet vermektedir ve herhangi bir ikmal krizi kesinlikle söz konusu değildir. Kurumumuz tarafından otomasyon sistemi sayesinde bütün bayilerin anlık satışları takip edilmekte, herhangi bir bayinin -fiyat artışlarından kar etmek için- vatandaşlarımıza akaryakıt satmadığının tespit edilmesi halinde çok ağır yaptırımlar uygulanmaktadır. Bu süreçte mağduriyet yaşayan vatandaşlarımız varsa Kurumumuza yazılı olarak başvurmalarını, EPDK olarak konunun yakın takipçisi olacağımızı da hatırlatmak isteriz.
Özellikle merkezi konumda bulunan akaryakıt bayileri önünde oluşan kuyruklardan ötürü "bir ikmal krizi yaşandığı algısı oluşturmaya çalışmak" ise sektörümüze yönelik haksız ve yakışıksız bir tavırdır.