Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'dan "hükümetin yüksek döviz kuru hedeflediği" iddialarına yanıt

Son dakika haberi... Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, "hükümetin yüksek döviz kuru hedeflediği" iddialarına "Döviz kuruna ilişkin son dönemde yapılan hükümetimizin ihracatı desteklemek amacıyla, yüksek döviz kuru hedeflediğine yönelik yorumlar doğru değil. Türkiye dalgalı kur rejimi uygulamaktadır, kurun değeri de piyasada belirlenir." sözleriyle yanıt verdi. Öte yandan Bakan Elvan "2021 yılında büyümenin dengeli bir görünüm ile yüzde 9’un üzerinde gerçekleşmesini bekliyoruz. Büyümenin en az yüzde 65’i yatırımlar ve net dış taleple desteklenecek." şeklinde konuştu.

Giriş Tarihi 12 Kasım 2021, 11:00 Güncelleme 12 Kasım 2021, 12:23
Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’dan hükümetin yüksek döviz kuru hedeflediği iddialarına yanıt

İÇİNDEKİLER

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Hazine ve Maliye Bakanlığının 2022 yılı bütçesinin görüşmelerine başlandı.


YÜKSEK DÖVİZ KURU İDDİALARINA YANIT
Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, "Döviz kuruna ilişkin son dönemde yapılan hükümetimizin ihracatı desteklemek amacıyla, yüksek döviz kuru hedeflediğine yönelik yorumlar doğru değil. Türkiye dalgalı kur rejimi uygulamaktadır, kurun değeri de piyasada belirlenir." dedi.



2021 BÜYÜME RAKAMLARI
Bakan Elvan, "2021 yılında büyümenin dengeli bir görünüm ile yüzde 9'un üzerinde gerçekleşmesini bekliyoruz. Büyümenin en az yüzde 65'i yatırımlar ve net dış taleple desteklenecek." şeklinde konuştu.

YÜKSEK BÜYÜME VE DÜŞÜK CARİ AÇIK
Bakan Lütfi Elvan, "2021 yıllını geçmiş dönem eğilimlerinin aksine yüksek büyüme ve düşük cari açık ile kapatacağız. Cari işlemler dengesini orta ve uzun vadede kalıcı olarak iyileştirme çabası içindeyiz. ütçe harcamalarındaki zaruri artışa ve vazgeçtiğimiz vergi gelirlerine rağmen, mali disiplindeki kararlı duruşumuzu koruduk. 2021 yılı bütçemizde yüzde 4,3'lük bir bütçe açıkla öngörmüştük. Bu yılı yüzde 3,5'in altında bir bütçe açığıyla kapatacağıız. Türkiye ekonomisinin en güçlü çıpası kamu maliyesidir. Mali disiplin şiarımızdan asla vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz. Esnafın 2021'den önce kullandığı hazine destekli kredilerin faizlerinin ortalama yüzde 75'ini yıl sonuna kadar biz karşılayacağız" ifadelerini kullandı.

Elvan "Yapılandırma Kanununa 5,9 milyon mükellefimiz başvurdu, 155 milyar lira alacak yapılandırıldı. 1 Kasım itibarıyla yaklaşık 46,2 milyar lira tahsilat gerçekleştirildi" dedi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN