Faturada vergi yükü Avrupa Birliği ortalamasının altında! İşte resmi rakamlar

Elektrik faturalarında yer alan TRT payı ve enerji fonu kesintileri artık faturalardan kesilmeyecek. Başkan Erdoğan, söz konusu kesintilerin yapılmayacağını bizzat duyurdu. Peki ya Avrupa'da tablo nasıl? Faturada vergi yükü bakımından Türkiye ne durumda? İşte detaylar.

Giriş Tarihi 10 Kasım 2021, 07:53 Güncelleme 10 Kasım 2021, 07:58
Faturada vergi yükü Avrupa Birliği ortalamasının altında! İşte resmi rakamlar

İÇİNDEKİLER

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı'nın ardından elektrik faturalarından alınan TRT payı ve Enerji Fonu kesintilerinin artık yapılmayacağını açıkladı. Sabah yazarı Dilek Güngör, TRT payının kaldırılması ve faturalardaki vergi yükü meselesini bugünkü köşesine taşıdı.

İşte Güngör'ün yazısından öne çıkanlar:

Yıllardır tartışılan bir konu nihayet sonlanıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önceki gün açıkladı. Artık vatandaşın elektrik faturalarından yüzde 2'lik TRT payı ve yüzde 0.7'lik enerji fonu alınmayacak. (Faturalardan alınan bu iki kaleme yüzde 18 KDV'yi eklediğinizde yaklaşık yüzde 3.2'ye ulaşıyor.) Tabii, açıklamayı duyar duymaz muhalefet, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun sözlerini hatırlatarak işi sahiplenmeye çalıştı.


Neymiş "Kılıçdaroğlu istemiş de TRT payı ve fon bedeli kalkıyormuş."
Halbuki, bu AK Parti hükümetlerinin iktidara geldikleri günden bu yana masalarındaki bir konuydu.
Neden şimdiye kadar beklendi diyebilirsiniz…
Enerji fiyatlarının bugünkü gibi yüksek olmaması sanırım geçmişte durumu bu kadar acil kılmamıştı.


Biliyorsunuz, TRT payı 37 yıl önce kanala gelir sağlamak için getirildi. İlk başlarda oran yüzde 3.5'ti. 2003'ten itibaren yüzde 2'ye indirildi. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 2020 Kamu İşletmeleri Raporu'na göre ise geçen yıl TRT buradan 1.2 milyar lira gelir elde etti. Enerji fonundan bakanlığın kasasına giren rakam ise 1 milyar TL civarında… Bu kalemlerin kaldırılmasıyla vatandaşın faturalarında bu oranda indirim yapılmış oldu. Kalkacak olan TRT payı ve fon bedeli faturalarda yüksek indirim sağlamayacak belki ama sembolik önemi var.
Peki ya vergiler?


Bir elektrik faturasından enerji birim fiyatı, dağıtım bedeli, enerji fonu, TRT payı, elektrik tüketim vergisi, belediye tüketim vergisi, KDV alınıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın verilerine göre, bir elektrik faturasının yüzde 19'unu vergi ve fonlar; yüzde 29'unu dağıtım (elektrik dağıtım şirketinin sağladığı hizmet için ödenen bedel); yüzde 52'sini de enerji birim bedeli oluşturuyor. Avrupa'da ise Türkiye'den daha fazla vergi var. AB'de elektrik faturasının kırılımına bakıldığında, yüzde 35'i vergi ve fonlar, yüzde 30'u dağıtım bedeli, yüzde 35'i enerji bedeli…
Sanırım elektrikte Avrupa'da en ucuz üçüncü ülke olmamız bu yüzden…
Bunlar resmi veriler… O yüzden isteyen açıp Eurostat'tan kontrol edebilir.
Haa, dün dikkat çekici bir araştırmayı da Elektrik Mühendisleri Odası yapmış…

YAZIYA GİTMEK İÇİN TIKLAYIN

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN