Çiftçiye nefes aldıracak destek! Ödeme takvimi belli oldu

Kooperatiflerin yeniden yapılanmasını sağlayan yasayla beraber, çiftçilerin tarımsal kredi alacakları da ertelenecek. Kadın kooperatifçiler desteklenecek. Yöneticiler ise tek yerden ücret alacak.

Giriş Tarihi 23 Ekim 2021, 07:46 Güncelleme 23 Ekim 2021, 07:48
Çiftçiye nefes aldıracak destek! Ödeme takvimi belli oldu

İÇİNDEKİLER

TBMM Genel Kurulu, gıda enflasyonu ve spekülasyonu ile mücadele konusunda hazırlanan düzenlemeler arasında yer alan, tarım başta olmak üzere kooperatifleri yeniden yapılandıran yasayı kabul etti. Yasa, kadın ve engelli kooperatiflerinin desteklenmesi, çiftçi borç ödemelerinin ötelenmesi gibi önemli değişiklikler içiyor.



BİR AY ERTELENDİ
Yasanın görüşmeleri sırasında önerge ile Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından kullandırılan tarımsal kredi alacaklarından yapılandırmaya esas tutarın taksitlendirilmesi halinde yüzde 30'luk peşinatın ödeme tarihi, bu ay sonundan kasım ayı sonuna ertelendi.

Kalan tutarın taksitlerinin ödemesi de 2022 yılının ekim ayı yerine kasım ayında başlayacak. Kooperatiflerin harcamaları şeffaf hale gelecek. Yönetim kurulu yıllık faaliyet raporu, gelir gider farkı hesapları, bilanço ve denetçi raporları, ortaklar tarafından elektronik ortamda da incelenebilecek.



Kamu kaynaklarından desteklenen kredilere kefil olan, tarımsal desteklemelere aracılık yapan kooperatiflerin yönetim kurulu ve denetim kurulu üyeleri bunların ortağı olduğu üst kuruluşlarda görev alsalar dahi yalnızca bir ücret veya huzur hakkı alabilecek.



KADIN VE ENGELLİLERE DESTEK
Ortaklarının çoğunluğu kadınlardan ve engellilerden oluşan kooperatifler ile kadın emeğinin değerlendirilmesi amacıyla kurulanların tescil ve ilana tabi işlemlerinden ücret alınmayacak. İlana tabi işlemler Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi'nde ücretsiz yayımlanacak. Odaya kayıt ücreti ve yıllık aidat ile munzam aidat da ödemeyecek.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN