Stopaj indirimi uzatıldı mı? Mevduat stopaj indirimi ne zamana kadar uzatıldı? 2021 vadeli mevduat stopaj oranları! (Stopaj nedir?)

Stopaj indirimi hakkında araştırmalar son saatlerde en merak edilen konular arasında yer aldı. Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan temmuz ayında yaptığı açıklamayla birlikte stopaj indiriminin eylül ayının sonuna kadar uzatılacağını ifade etmişti. Ekim ayının ilk gününde son durumu öğrenmek isteyen vatandaşlar 'Mevduat stopaj indirimi uzatıldı mı?' Sorusuna yanıt arıyor. Yeni tip koronavirüs pandemisi döneminde devreye alınan TL mevduata stopaj indirimi hakkında son dakika açıklama geldi. İşte konuya dair tüm bilgiler!

Giriş Tarihi 01 Ekim 2021, 06:56 Güncelleme 01 Ekim 2021, 09:23
Stopaj indirimi uzatıldı mı? Mevduat stopaj indirimi ne zamana kadar uzatıldı? 2021 vadeli mevduat stopaj oranları! Stopaj nedir?

İÇİNDEKİLER

Stopaj, gelir vergisinde, özellikle maaş ve ücretlilerin vergi borçlarının ödenmesinde, gelir henüz sahibinin eline geçmeden verginin kesilmesini ifade eder. Stopaj indirimi, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan temmuz ayında yaptığı açıklamayla birlikte sona eriyordu. Son dakika yapılan açıklamayla birlikte mevduat stopaj indiriminin uzatıldığı açıklandı. Peki, Mevduat stopaj indirimi ne zaman bitecek? İşte konu hakkında detaylar!

STOPAJ İNDİRİMİ NE ZAMAN BİTECEK, UZATILDI MI?

Stopaj indirimi bugün sona eriyor. Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, temmuz ayında yaptığı açıklamada "Türk lirası mevduatlarındaki stopaj oran indirimlerinin süresini eylül ayı sonuna kadar uzatıyoruz. Böylece Türk lirası mevduatların cazibesini artırmaya ve ters dolarizasyonu desteklemeye devam edeceğiz." ifadelerini kullanmıştı.

MEVDUAT STOPAJ İNDİRİMİ UZATILACAK MI?

Türk lirası (TL) mevduatlara stopaj desteği uygulaması süresinin yıl sonuna kadar uzatılmasını içeren Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.

TL mevduatların cazibesini artırmak ve ters dolarizasyonu desteklemek amacıyla verilen stopaj desteği 30 Eylül'de sona eriyordu. Karar ile söz konusu destek 31 Aralık 2021'e kadar uzatıldı.

Bu karar, 1 Ekim 2021 tarihinden itibaren açılan veya vadesi yenilenen hesaplar ile bu tarihte iktisap edilen, bankalar tarafından ihraç edilen tahvil ve bonolardan elde edilen gelir ve kazançlar ile fon kullanıcısının bu bankalar olduğu varlık kiralama şirketleri tarafından ihraç edilen kira sertifikalarından elde edilen gelir ve kazançlara uygulanacak.

STOPAJ NEDİR?

Stopaj, gelir vergisinde, özellikle maaş ve ücretlilerin vergi borçlarının ödenmesinde, gelir henüz sahibinin eline geçmeden verginin kesilmesini ifade eder.

Gelir veya kurumlar vergisine tabi bir kazanca ilişkin hasılatın ilgilisine ödenmesi aşamasında, ödemeyi yapanlarca, yasa ile belirlenmiş oranlar üzerinden ödeme tutarının bir kısmının tutulup, hasılatı elde eden adına ve onun peşin vergisi olarak vergi dairesine yatırılması şeklinde uygulanan vergileme yöntemi ve vergi güvenlik tedbiridir.