Başkan Erdoğan, Sakarya Sahası Gaz Yakma Töreni'nde

Gelen son dakika haberine göre, Başkan Erdoğan, "Sakarya Sahası Gaz Yakma Töreni"ne canlı bağlantıyla katıldı. Erdoğan, "Keşfettiğimiz gazın değerini mesnetsiz iftiralarla düşürmeye çalışanlar bugün burada yanan ateşe iyi baksınlar." dedi. Haberin detayları...

Giriş Tarihi 28 Temmuz 2021, 21:37 Güncelleme 29 Temmuz 2021, 00:23
Başkan Erdoğan, Sakarya Sahası Gaz Yakma Töreni’nde

İÇİNDEKİLER

Son dakika haberi... Başkan Recep Tayyip Erdoğan, "Sakarya Sahası Gaz Yakma Töreni"ne canlı bağlantıyla katıldı.

MANAVGAT'TAKİ YANGIN

Başkan Erdoğan'ın açıklamaları şöyle;

Bugün öğle saatlerinde Antalya'nın Manavgat ilçesinde başlayan yangından etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun diyorum.

DOĞAL GAZ ÇALIŞMALARI

Geçtiğimiz yıl Ağustos ayında milletimizin uzun zamandır beklediği müjdeyi büyük gururla vermiştik. 320 milyar metreküplük doğal gaz sadece Türkiye'de değil, dünyada da yankı uyandırdı. 85 milyar metreküplük yeni keşfi de gemimizde açıklamıştı. Keşifle ilgili son müjdemizi ise Haziran ayında Filyos'ta vererek 135 milyar metreküplük keşifle 540 milyar metreküpe ulaştığımızı ilan etmiştik. Karadeniz'de açtığımız kuyular ilk değildir, son da olmayacaktır. Daha önce bu işleri uluslararası şirketlerle birlikte kiralama usulüyle yürütüyorduk. Bu işleri artık kendi gemi ve insan kaynağımızla yapıyoruz. İnşallah yakın zamanda Karadeniz gazının devreye girmesiyle kaynaktaki dışa bağlılığımızı da önemli oranda azaltacağız. Yılların emeği, güçlü irade ve milletimizin desteği var. Yaklaşık 10 yıl öncesine kadar hidrokarbonları bulmak için elimizde yeterli veri yoktu. Bu işi hakkıyla yapacaksak teknik ekipman ve donanım işini hallettik. Akdeniz ve Karadeniz'deki sismik araştırmalarımızı katladık. Bizi engellemeye çalıştılar, hiçbirine eyvallah etmedik. Kararlı duruşumuzda geri adım atmadık. Yerli ve milli imkanlarla bu operasyonları hızlandırmasaydık son yıllarda elde ettiğimiz başarıları başkalarının insafına bırakmış olacaktık. Hamdolsun bunların hepsi geçmişte kaldı. Barbaros ve Oruç Reis sismik araştırma gemilerimiz denizin dibini tarıyor Fatih, Yavuz ve Kanuni gemimiz sondajını yapıyor.

Yerin yüzlerce metre altından çıkarmaya başladığımız Karadeniz gazını bugün ilk defa yerinde yakacağız. Biz burada bilimle, bilgiyle, teknikle konuşarak birilerinin yalanlarla, çarpıtmalarla oluşturduğu algıya en güzel cevabı veriyoruz.

"HEM MASABAŞINDA HEM DE SAHADA BÜYÜK BİR EMEK HARCANIYOR"

Önce Türkali-2 kuyusunda uzun süreli akış testleri yapıldı. Toplam 135 metre filtre ile kuyu tamamlama işlemleri yürütüldü. Bu işlem Türkiye'de ilk defa Türkali 2 kuyusunda uygulandı. Akıllı vanalar devreye sokuldu. Yüzey test ekipmanları ile gaz akışa verildi. Toplamda 247 saatlik akış sürecinde gerçekleşti. Karadeniz gazının ilk fazını 2023'e yetiştirmek için masa başında da sahada da büyük emek harcanıyor. Hamdolsun şu ana kadar iyi bir planlama ve iş takvimi ile hedeflerimizden sapma yaşamadık. Bundan sonrası için de çalışmalar aynı titizlikle devam edecek.

Tuna-1 kuyumuzun 40 km kuzeydoğusunda yer alan Amasra-1 kuyusu elde ettiğimiz sismik verilerin yorumlanmasıyla açıldı. Sahanın etrafındaki çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah buradan gelecek müjdeli haberleri de milletimizle paylaşacağız. Kara gaz işleme tesislerinin süreçleri de eşzamanlı ilerliyor. Boru hatlarını inşa edeceğiz.

"TÜRKİYE İLE İŞ YAPAN BUGÜNE KADAR KAYBETMEDİ"

Erdoğan, bölgesinin siyasi ve ekonomi bakımından en güçlü ülkesi olan Türkiye'nin uzattığı dost elini tutanların bugüne kadar hep kazançlı çıktığını vurgulayarak, "Biz karşılıklı saygı ve haklara riayet çerçevesinde kapalı kapılar ardında ne diyorsak dışarıda da aynısını söyleyen bir ülke ve yönetimiz. Bazıları gibi yolun başında ayrı, ortasında ayrı, sonunda bambaşka konuşmuyoruz. Kendi gazımızın bölge refahına sağlayacağı katkının farkındayız. Bu projenin Türkiye'nin enerjide merkez ülke rolüne koyacağı katkıyı da çok iyi biliyoruz. Türkiye'nin tecrübesinden, bilgi birikiminden, dostluğundan faydalanmak isteyen herkese kapımız sonuna kadar açıktır. Türkiye ile iş yapan bugüne kadar kaybetmedi. Bundan sonra da kaybetmeyecektir" ifadelerini kullandı.

Başkan Erdoğan konuşmasının ardından Fatih Sondaj gemisinden canlı bağlantı ile doğalgaz yakma etkinliğine katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve beraberindeki gemi çalışanlarını, "Karşımda doğalgaz milli takımını görüyorum" dedi. Erdoğan, Türkali 2 kuyusunun hayırlı olmasını diledi.

BAKAN DÖNMEZ'İN AÇIKLAMALARI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz gazının üç etapta karaya çıkarılacağını belirterek, "İlk aşama olan deniz tabanı doğal gaz üretim sistemlerinin tasarımını bitirdik. İlk etapta 10 kuyu için hazırlıklara başladık. 2022 yılında 169 kilometre boruyu deniz dibine sereceğiz." dedi.

Dönmez, Fatih Sondaj Gemisi'nden canlı bağlantıyla katıldığı Sakarya Sahası Gaz Yakma Töreni'nde, Kanuni Sondaj Gemisi'nin kuyu tamamlama işlemlerini yaptığı ve Türkali-2 kuyusu akış testinin gerçekleştirildiğini söyledi.

Karadeniz'de 1 yıl içerisinde 5 derin deniz sondajı yapıldığına dikkati çeken Dönmez, Fatih Sondaj Gemisi'nin Türkali-1, Türkali-2 ve Türkali-3 tespit kuyularını tamamlarken, Kanuni Sondaj Gemisi'nin haziranda Türkali-2 kuyusunda kuyu tamamlama işlemlerine başladığını anımsattı.

Dönmez, tespit kuyularıyla keşfedilen gaz miktarının doğrulandığını dile getirerek, şöyle devam etti:

"5 kuyumuzda 140 adet gaz ve su numunesini analiz ettik. Rezervuar koşullarının anlaşılması için 1090 mini test ile akışkan özellikleri, basınç ve sıcaklık ölçümlerini tamamladık. Daha önce Karadeniz gazını üç etapta karaya çıkaracağımızı ifade etmiştik. İlk aşama olan deniz tabanı doğal gaz üretim sistemlerinin tasarımını bitirdik. İlk etapta 10 kuyu için hazırlıklara başladık. Alınacak malzemelerin detaylı bir listesi hazırlandı. 2022 yılında 169 kilometre boruyu deniz dibine sereceğiz."

"YENİ VERİLER, YENİ MÜJDELERİN DE HABERCİSİ OLACAK"

Bu kapsamda bütün etapların birbirleriyle entegre ve uyumlu bir şekilde ilerlediğine işaret eden Dönmez, ikinci faz olarak adlandırılan karadaki doğal gaz işleme tesisi temelinin 1,5 ay önce atıldığını hatırlattı.

Dönmez, iş takviminin hedeflenen sürede, uygun bir şekilde ilerlediğini vurgulayarak, son aşamada her iki üniteyi birbirine bağlayacak boru hatlarının inşa edileceğini aktardı.

Karadeniz gazının beraberinde, büyük bir ekonomi ve insan kaynağının da oluştuğunu belirten Dönmez, "Yerli firmalarımız bu sürecin önemli bir parçası olacak. İnsan kaynağı anlamında da burada ciddi bir tecrübe ve know-how birikimi elde ediyoruz. Gazın karaya çıkarılması için ekiplerimiz büyük bir gayretle çalışırken bir taraftan da sismik aramalarımız devam ediyor. Sakarya Gaz Sahası'nda 11 bin kilometrelik 3 boyutlu sismik aramayı tamamladık. Buralardan elde edeceğimiz veriler, yeni müjdelerin de habercisi olacak." ifadelerini kullandı.

Dönmez, "Karadeniz gazı burada bizi ışıtıyor ve ısıtıyor. Ancak yakın zamanda tüm Türkiye'yi ışıtacak ve ısıtacak." diye konuştu.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN